Vi leser stadig at smarttelefoner er avhengighetsskapende og om forskere som bekymrer seg over vår mentale og sosiale helse. Nordmenn sjekker telefonen 150 ganger i døgnet, altså hvert sjette minutt! Men hvordan påvirker smarttelefonen intelligensen vår? Gjør den oss dummere?
» Se vår samleside om mobiltelefoni på arbeidsplassen.
– Let me google that for you!
Smarttelefonen er en herlig duppedings som alltid er ved vår side.
Vi bruker den til å høre på musikk, skrive notater, oppdatere kalenderen, som fotoalbum, treningslogg og GPS, ja til og med til å ringe. Og til å google!
Menneskeheten gjør 63.000 Google-søk hvert eneste sekund i konstant jakt etter svar på alt fra meningen med livet til hvorfor katta har diaré.
Det har gitt oss «memes» som Let meg google that for you, som også er en webtjeneste for de som liker å gjøre narr av late kolleger som heller spør et menneske enn en maskin.
Det store spørsmålet er om denne enorme og lettvinte tilgangen til informasjon gjør vår intelligens og evne til refleksjon dårligere.
Les også: Her er nye iPhone 12
Nevrale nettverk
Når vi googler, bruker vi hjernen som om vi skulle slått opp i en bok eller forhørt oss med venner og bekjente? Går vi glipp av en god nevrologisk treningsøkt?
Svaret er nei, ifølge Dr. Richard Carmona. Han mener at kontinuerlige innspill fra Google eller Siri kan være fordelaktig, da vi holder hjernen vår engasjert.
Denne non-stop-informasjonen er med på å danne flere nevrale nettverk i hjernen, noe som hjelper oss med å huske informasjon bedre.
Han tilføyer at det er viktig med annen type hjernetrim også – for eksempel kryssord eller sudoku.
Les også: Derfor er jeg OnePlus-fanboy
Hjernen: vår egen smarte datamaskin
Hjernen din fungerer nesten som en datamaskin, hvor filer lagres på en hierarkisk måte. Viktig informasjon lagres og opprettholdes. Mindre viktig informasjon blir arkivert og slettet når hjernen ikke har bruk for den lenger.
Hvis vi har alle programmene på datamaskinen oppe hele tiden, vil den jobbe tregere. Hvis hjernen din skulle opprettholdt masse informasjon som vanligvis ikke brukes, ville den brukt mye unødig energi.
Da er da det er godt å kunne ta opp smarttelefonen for å komme på den ene tingen «man har på tunga», men ikke kommer på i farta.
La oss si at så lenge du ikke trenger å google hvordan du kjører bil eller hva samboeren din heter, så er det nok ingen fare.
Les også: Samsung Galaxy S21 er her!
Kontoret i lomma 24 timer i døgnet
I jobbsammenheng er smarttelefonen et suverent verktøy. Du kan svare på e-post mens du sitter på do, bestille IT-utstyr (red. anm.), innkalle til et viktig møte på farten, eller få veibeskrivelsen til en destinasjon og tidspunkt for ankomst med et par tastetrykk.
Samtidig kan smarttelefonen også være forstyrrende i noen sammenhenger. Jeg irriterte meg lenge over en kollega fordi han støtt og stadig satt på mobilen under møtene våre. Jeg konfronterte han med det, og han forstod frustrasjonen min.
(Dette har blitt forsterket under covid. I et fysisk møte kan man bli arrestert av et blikk fra de andre i møtet eller kjenne på skammen, men på Teams har veien til Instagram aldri vært kortere.)
Nå har han kjøpt seg ny klokke, og sitter aldri på mobilen i møtene våre lenger, men han har plutselig blitt veldig opptatt av tiden. Da jeg skjønte hvorfor, fikk vi oss en god latter. Der er jo både Apple Watch, Garmin, Samsung, Fitbit og de andre smartklokkene helt geniale – du får notifikasjoner i det stille ved at det vibrerer litt i armen, i stedet for at det forstyrrer hele møterommet.
Jeg har også fått meg en slik klokke nå, og fruen hjemme er veldig fornøyd med at jeg sitter mindre med ansiktet klistra i mobilen. Det hun ikke vet, har hun ikke vondt av!
For å konkludere, så blir vi nok ikke dummere av smarttelefonen. Den hjelper oss til å bruke hodet på de viktige tingene i livet, og så kan vi leve med at vi ikke kan navnet på hovedstaden i Burkina Faso utenat.
Eh ... la meg google det for deg!
Først publisert: 27. november 2019
Oppdatert: 24. juni 2021