smarttelefon dummere

Det kommer stadig opp nyhetssaker som omtaler smarttelefonen som avhengighetsskapende. Nordmenn sjekker telefonen i snitt 150 ganger i døgnet, eller hvert sjette minutt, ja du leste riktig; HVERT SJETTE MINUTT! Titt og ofte er det en eller annen forsker som konkluderer med at vi bruker for mye tid på smarttelefonen, og at det påvirker både vår mentale og sosiale helse.

Men hvordan påvirker smarttelefonen intelligensen vår? Vi får ofte høre at den er roten til alt vondt, både som distraksjon og tidstyv, men reduserer den hjernekapasiteten vår? Blir vi faktisk dummere av smarttelefonen?

Se vår samleside om mobiltelefoni på arbeidsplassen.

Vi bruker Google – ikke hodet

Smarttelefonen – en herlig duppedings som fyller døgnets timer med mye mer enn kun ringing og SMS. Vi bruker den til å høre på musikk, skrive notater, oppdatere kalenderen, som fotoalbum, treningslogg og GPS, og til sist men ikke minst til å google.

Vi mennesker utfører 63.000 google-søk hvert eneste sekund og er på konstant jakt etter informasjon. Vi har blitt totalt teknologiavhengige. Men gjør denne tilgangen til informasjon vår egen intelligens og evne til refleksjon noe dårligere?

Med smarttelefonen i hånden får vi svaret på det vi ønsker når som helst. Om du hører en fet sang på radioen på vei til jobb kan du enkelt finne ut hva den heter og legge den til i Spotify lista. Og når du diskuterer hvor dårlig siste episode av Game of Thrones var med kollegaer, kan du kan finne ut hva Jon Snow heter i virkeligheten og hvor gammel han er på null komma niks.

Nyheter og bestselgere for mobil

Med smarttelefonen i hånden får vi svaret på det vi ønsker når som helst. Du kan sjekke hvem som ble toppskårer i norsk 1. divisjon i 2003/2004 sesongen. (Det var forresten Markus Ringberg, 20 mål for Fredrikstad, jeg googlet det). Eller hvordan du kan snu skjermbildet i windows, enten for å kunne lese mail og tekst i stående format, eller rett og slett plage en kollega. De fleste svarene finner du på Kvinneforum, men det er et helt annet blogginnlegg.

Hjernetrim lett tilgjengelig

Vi finner svaret raskt ved hjelp av en søkemotor, men bruker vi hjernen på samme måte som vi hadde gjort om vi skulle slått opp i en bok, eller forhørt oss rundt med venner og bekjente? Forhindrer dette hjernen vår fra å få en god nevrologisk treningsøkt?

Svaret er nei, ifølge Dr. Richard Carmona. Han mener at kontinuerlig innspill fra noe som å søke på google eller få svar fra Siri hos Apple kan være fordelaktig, i og med at vi holder hjernen vår engasjert. Denne non-stop-informasjonen er med på å danne mer nevrale nettverk i hjernen, noe som hjelper oss med å huske informasjon bedre. Han tilføyer at det er viktig med annen type hjernetrim også – kryssord eller sudoku er bare noen eksempler på en god treningsøkt for hjernen.

Hjernen: vår egen smarte datamaskin

Hjernen din fungerer nemlig litt som en datamaskin, hvor filer lagres på en hierarkisk måte. Viktig informasjon lagres og opprettholdes. Mens mindre viktig informasjon blir arkivert, og slettet når hjernen ikke har bruk for den lenger.

Hvis vi har alle programmene på datamaskinen oppe kontinuerlig, vil den jobbe tregere. Hvis hjernen din skulle opprettholdt masse informasjon som vanligvis ikke brukes, ville den brukt mye unødig energi. Da er da det er godt å kunne ta opp smarttelefonen for å komme på den ene tingen «man har på tunga», men ikke kommer på i farta. Konklusjonen får være at så lenge du ikke trenger å google hvordan du kjører bil eller hva samboeren din heter, så er det nok ingen fare.

Kontoret i lomma 24 timer i døgnet

I jobbsammenheng er smarttelefonen et suverent verktøy. Du kan svare på e-post mens du sitter på do, innkalle til et viktig møte på farten, eller få veibeskrivelsen til en destinasjon og tidspunkt for ankomst med et par tastetrykk.

Samtidig kan smarttelefonen også være forstyrrende i noen sammenhenger. Jeg irriterte meg lenge over en kollega fordi han støtt og stadig satt på mobilen under møtene våre. Jeg konfronterte han med det, og han forstod frustrasjonen min.

Nå har han kjøpt seg ny klokke, og sitter aldri på mobilen i møtene våre lenger, men han har plutselig blitt veldig opptatt av tiden. Da jeg skjønte hvorfor fikk vi oss en god latter. Der er jo både Apple Watch, Garmin, Polar, Samsung og de andre smartklokkene helt geniale – du får notifikasjoner i det stille ved at det vibrerer litt i armen, isteden for at det forstyrrer hele møterommet. Jeg har også fått meg en slik klokke nå, og fruen hjemme er veldig fornøyd med at jeg sitter mindre med ansiktet klistra i mobilen. Det hun ikke vet har hun ikke vondt av!

For å konkludere, så blir vi nok ikke dummere av smarttelefonen, men du må kombinere den med ditt eget hode for å få mest mulig utbytte av den fantastiske dingsen.

iPhone 11