er det greit å gå med shorts på kontoret?

Bør det være en menneskerett å slippe å se hårete legger og beneksem i åpent landskap? Bør singleten en gang for alle bli stueren? Dette er spørsmål menneskeheten har filosofert over i ...tja, ikke veldig lenge, men likevel, det er et hett tema om dagen. Her er mitt bidrag.

Som den liberale og ytringsfrihetselskende nordmann jeg er, la meg presisere at jeg ikke liker å blande meg i hvordan folk kler seg.

Men hva gjør du når en yngre kollega tropper opp i kortbukser, eller verre, singlet (don't get me started, når har singlet sett bra ut på noen?), eller enda verre, (og dette skjedde hos oss for et par år siden), at en kollega stiller i baris på morgenmøtet via Teams?

Skal vi være rause og nedpå, eller bør vi ha kjøreregler, så ting ikke sklir helt ut? 

» Jobbe fra hytta i sommer? Se våre hyttekontorprodukter!

Naken på kontoret

Temaet blusset opp i 2018, da sjefen i Jyllandsposten forfattet en e-post til de ansatte hvor han nedla forbud mot å lufte leggene i kortbukser. «Vi er en arbeidsplass, og ikke en campingplass.»

Den gang tok Elin Ørjasæter tok forsiktig parti med dansken og anbefalte å holde seg unna shorts, singlet og bare tær. PR-bransjens gudfar, Hans Geelmuyden, tok det kontrære standpunktet: – Hos oss kan folk gå naken om de vil.

Norske bedrifter flest befinner seg vel et eller annet sted på spektrumet mellom Elin og Hans, men hvilke holdninger finner vi i det norske folkedypet? Ipsos og Dagbladet påtok seg oppdraget med å finne ut akkurat det, og folkets dom var som følger:

  • JA, shorts er greit uansett arbeidsoppgaver eller stilling (21 prosent).
  • JA, shorts er greit hvis du ikke har lederstilling eller kundemøter (45 prosent).
  • NEI, shorts er ikke greit (21 prosent).
  • Jeg har ingen mening om saken (12 prosent).

66 prosent av nordmenn mente altså at kortbukser stort sett er greit på jobb, litt avhengig av hvem du er og hva som skjer den dagen. Kun 21 prosent sier tvert nei. 

Det er en statistikk jeg tipper vil bikke i favør shorts med tid og stund, da den eldre delen av respondentene var mer negativ til shorts enn den yngre.

Kjøreregler hos Komplett Bedrift

Som du kanskje skjønner av innledningen er jeg tilhenger av visse kjøreregler. Vi har ikke et offisielt reglement hos Komplett Bedrift for hvordan vi skal gå kledd på jobben, men vi har et overordnet ønske om å framstå på en god måte. 

Vi har ofte gjester fra andre kulturer, som er vant til en mer formell kleskode, og derfor har vi postet noen enkle kjøreregler på intranettet, som spesielt gjelder ansatte i «kontorfløyene». 

Menn:

  • Shorts bør være lange. Velger man shorts bør det brukes piquet eller skjorte.
  • Føtter tildekkes (sandaler/flip-flopper er ikke ok).

Kvinner:

  • Singlet/trøye bør erstattes med pen t-skjorte, piquet eller skjorte.
  • Åpne sko/sandaler er tillatt.
  • Shorts/skjørt bør ha anstendig lengde.

Bør din bedrift ha kleskode?

Akkurat det må dere finne ut av selv, men det bør vokse frem av bedriftskulturen, som igjen ofte har rammer i bransjen dere er i.

I noen bransjer er det forventet at man er mer formell, som for begravelsesbyråer, eiendomsmeglere og advokater.

I andre bransjer er casual standarden, som i teknologiselskaper og startups. Bare se på Steve Jobs med pologenseren og Mark Zuckerberg i sin ikoniske t-skjorte.

Jeg liker Sopra Steria sin tilnærming, som «speiler kundene». Det er en kjøreregel som også er vanlig innen salg, der man sier at du aldri skal kle deg dårligere enn kunden. Det vil si at man gjør lurt i å sjekke kalenderen før man tar på seg shortsen for å sjekke om det er viktige møter på agendaen.

PR-byrået Geelmuyden Kiese har ikke kleskode, men jeg er sikker på at du raskt vil føle det om du går «feil» kledd der også. De uskrevne reglene er sterke. 

Argumenter for kleskode

Jeg tror en kleskode kan være fornuftig. Spesielt etter halvannet år med hjemmekontor hvor vi har blitt vant til å tasse rundt i kosebuksa. Ikke en gang 17. mai har vært dressdag for mange av oss.

Det å ta på seg pent og rent tøy gjør noe med deg. Ifølge forskning blir du ikke mer produktiv av det, men du blir skjerpet opp mot de oppgavene du skal gjøre i den rollen du har. Slik som kirurgen når han tar på seg legefrakken, eller politikvinnen når hun ikler seg uniformen. Hva om du hadde blitt trillet inn i operasjonssalen og sett kirurgen ikledd treningsklær? Klær kommuniserer holdninger og kan skape trygghet eller usikkerhet, alt etter som.

Om du sitter i hawaiskjorte og shorts på jobben med solbrillene på hodet, så signaliserer du ikke akkurat at du har hodet i arbeidsoppgavene dine. Du utstråler at du helst skulle ha vært et helt annet sted.

Før jeg høres altfor gammelmodig ut, så vil jeg slå et slag for respekt og en dose slingringsmonn. Kommuniser gjerne bedriftens kleskode som en vennlig påminner etter korona-dvalen, men gjør det med menneskelighet og respekt. Og se litt gjennom fingrene av og til.

Er det en dag det er lov å ta på seg hawaiskjorta, så er det den dagen du går ut i ferie. Det er fast tradisjon for en kollega av meg, Lars. Han har brukt skjorta hvert år siden 2002, siste dag før ferie, og aldri ellers. Det vil jeg si er et sjarmerende avvik fra regelen.

God sommer! 

Bli med på vår sommerkonkurranse:

Denne sommeren ble ikke helt som de fleste hadde tenkt seg, og dette har bydd på både utfordringer og muligheter. Portable løsninger har gitt en enorm mulighet for en variert arbeidshverdag både på hytta og hjemme. Vis oss ditt sommerkontor og bli med i trekningen av et Svive webkamera til en verdi av 799kr og en EcoFlow powerbank til en verdi av 5 599kr! Bruk hashtaggen #sommerkontoret på innlegget ditt og tagg @komplettbedrift.no for å delta. Vinneren vil bli trukket 12. august. Les mer her eller klikk på lenken under. Lykke til!

Bli med på vår sommerkonkurranse!