IMG_1018_Redigert-1

Da Las Vegas var fylt av besøkende til forbrukerteknologi-messen CES19, dekket Apple en hel hotellvegg med sin egen vri på et kjent munnhell: «What happens on your iPhone, stays on your iPhone.» Det er en fiffig vri på "What happens in Vegas stays in Vegas", men er det sant?

Personvern og sikkerhet er den hellige gral for teknologibransjen. Derfor kan en ikke annet enn å beundre markedsføringshodene hos Apple, som i en tid med hackerangrep og data på avveie, pekte nese til teknologikonkurrentene med et hardtslående budskap om Apples sterke fokus på personvern – som er et av salgsargumentene til iPhone:

Apple lever ikke av dine data i iPhone

I motsetning til Google og Facebook, som tjener penger på å selge brukerdata til annonsører, lever Apple av produktene sine og selger ikke dataene dine til tredjeparter. I den grad de samler inn data, gjør de det for å forbedre produktene sine. Disse dataene er anonymisert og «rotet til» når Apple får dem, så det er umulig å vite hvem de kom fra.

Innebygd sikkerhet i iPhone uten å avgi data til skyen

Prosessorkraften i moderne mobiltelefoner er i dag så god at man kan bygge mye sikkerhet inn i selve telefonen, uten å avgi data til skyen. Biometriske data som fingeravtrykk og ansiktsbilde ligger for eksempel lagret i en dedikert co-prosessor inne på mobilen din, og ikke i skyen. Ved hjelp av maskinlæring vil Face ID kjenne deg igjen, selv om du forandrer deg over tid – og alt skjer på telefonen.

Tar ditt personvern på alvor

Apple har vist at de tar personvern i appene sine på alvor, og det blir stadig vanskeligere for tredjeparter å spore og identifisere Apple-brukere på nett – til mange annonsørers frustrasjon. Her er noen eksempler:

  • Safari blokkerer annonsørers mulighet til å identifisere deg og følge deg fra nettsted til nettsted.
  • Kart lagrer ikke dine geografiske data til Apple-ID-en din i «skyen», og Apple har ingen logg over hvor du har vært.
  • Bilder bruker mobilens kraftige prosessor og maskinlæring til å gjenkjenne ansikter. Ingenting lagres på Apples servere.
  • Meldinger (med blå boble) krypteres før de sendes videre. Apple kan ikke lese dine iMessage-meldinger.
  • Siri er ikke koblet til din Apple ID, og vet derfor ikke hvem du er, bare hva du vil gjøre.
  • Wallet/Apple Pay sikrer at dine kjøp forblir din privatsak. Apple har ingen informasjon om transaksjoner som kan spores tilbake til deg. 
  • Helse krypterer all helseinformasjonen din, og den er kun tilgjengelig med kode, Touch ID eller Face ID.

Apples løfte holder så lenge du begrenser deg til deres app-økosystem 

Apples apper og servere er private og krypterte. De har imidlertid ikke den samme kontrollen når det gjelder apper fra tredjeparter, som kan lastes ned fra App Store.   

Apple har derfor strenge retningslinjer for app-utviklere. De sjekker alle apper for å forhindre at de prøver å få tilgang til ting de ikke skal ha tilgang til, for å sikre at du som bruker ikke blir sporet og at du blir varslet når appen ønsker tilgang til dine data.  

Sjekk hva Apple vet om deg 

Ønsker du innsyn i hva Apple faktisk lagrer om deg, kan du logge deg på appleid.apple.com med din Apple-ID. Der kan du endre innstillinger eller slette data som er lagret om deg.


Men hva om jeg mister min iPhone – hva med personvernet mitt da? 

Skulle du være så uheldig at du mister din iPhone, bruk Finn min iPhone (den heter «Hvor er» og ligger på Innstillinger og under din Apple-ID), hvor du kan lokalisere, deaktivere og til og med slette innholdet på mobilen din. 

Ønsker du å lese mer om hvordan Apple jobber med sikkerhet og personvern, se disse sidene:   

New call-to-action

Først publisert: 7. okt. 2020.
Oppdatert: 6. okt. 2022.