macOS Big Sur

Apples nye ARM-prosessor og macOS Big Sur er den største endringen i Apples plattform på femten år. Vi gir deg mer om dette samt en sniktitt på nye iOS14.

Prosessorkappløpet har fått en ny deltager i Apple, som på sin årlige utviklerkonferanse WWDC bekreftet ryktet: I løpet av de neste to årene vil Apple fase ut Intel-prosessorene i Mac med sin egenutviklede ARM-baserte prosessor, Apple Silicon.

De første maskinene med ny prosessor vil tidligste bli tilgjengelig for kjøp mot slutten av 2020, kanskje ikke før i 2021, og Apple vil sannsynligvis starte med forbrukermaskiner før de tar for seg proffmarkedet.

Dette er et like stort steg som da Apple meldte overgang fra IBMs PowerPC til Intels x86-prosessorer i 2005, og jeg er utrolig spent på hva vi kommer til å få se fra Apple i tiden fremover og hvordan dette vil påvirke innovasjonstakten og -viljen hos Intel og AMD og resten av bransjen.

Et mer enhetlig økosystem

Det er minst to grunner til at Apple faser inn egne prosessorer.

For det første ønsker de å etablere en felles arkitektur på tvers av alle sine produktlinjer. Det betyr i praksis at iOS-apper nå kan brukes på macOS, og at app-utvikling vil bli enklere når man har én plattform å forholde seg til i Apples økosystem.

For det andre har Apple troen på at de kan levere konkurransedyktige prosessorer. CPU-ene i iPhone har blitt hundre ganger bedre i løpet av de siste tiårene, og CPU-en i iPad Pro er angivelig 1000 ganger bedre enn den første iPaden.

Holder Intel på ARM-lengdes avstand

Selv om Apple kommer til å stå på egne CPU-bein i fremtiden, takker de imidlertid ikke farvel til Intel. I en pressemelding skriver Apple at de «vil fortsette å støtte og lansere nye versjoner av macOS for Intel-baserte Mac-maskiner i mange år fremover, og (...) utvikle nye Intel-baserte Mac-maskiner». (Se også YouTuberen Rene Ritchies interessante analyse av Apples «dumping» av Intel.)

A12Z Bionic

Apple har ikke frigitt spekken på de nye CPU-ene, men deres Developer Transition Kit, som utviklere kan søke om å få tilgang til, inneholder en Mac mini med macOS Big Sur developer beta, Xcode, 512GB SSD, 16GB minne og en A12Z SoC Bionic-prosessor, av typen som tidligere i år ble lansert i iPad Pro. Med Rosetta 2 vil apper som opprinnelig er skrevet for Intel bli oversatt automatisk til ARM ved hjelp av emulering.

macOS Big Sur

Apple annonserte også overgangen fra OS X til OS 11 med et nytt macOS som ventes å bli lansert i september/oktober 2020. macOS Big Sur er oppkalt etter et fjellrikt kystområde syd for San Francisco og er den største endringen siden OS10 Yosemite i 2014.

YouTuberne DailyTekk og Luke Miani har testet OS-et i beta, om du ønsker å se det i aksjon. Førsteinntrykket er at det ligner mer på iOS. Safari får et ordentlig løft med forhåndsanvisning av faner, flere plugins og privacy reports, som viser deg hvor mange trackere en nettside bruker. Ellers kan du glede deg til et bedre kontroll- og varslingssenter, med mange flere widgets.

apple_macos-bigsur_controlcenter_06222020

iOS14

Apple varslet også nye iOS14, som etter ryktene blir lansert i løpet av september/oktober 2020. iPhone-brukere kan se frem til en ny hjemmeskjerm, som ligner den Android-brukere har vært vant til i mange år. En artig feature er smart stacks, som bytter ut apper gjennom dagen ut fra hvor relevante de er der og da.

OS-et har også en ny oversettelsesapp, en oppdatert iMessage (Meldinger), som åpner for gruppechat med tagging av personer. Apple Maps (Kart) vil nå ikke bare gi deg veibeskrivelser, men også tipse deg om hvor du bør dra, med anbefalinger og stedsomtaler. Leger vil kanskje skrive ut dette OS-et på blå resept mot rekkeviddeangst, da det også viser ladepunkter i nærheten. Med CarKey støtter Apple også at du kan låse opp bilen din med mobilen.

Se også Brian Tongs underholdende anmeldelse av iOS14.

iOS 14 Apple iPhone 2020

Apple i bedriften. Se utvalget hos Komplett Bedrift