Det androide livet for dummies-1

Det sies at dersom du stoler på at gløggere folk enn deg har gjort valgene som er best for deg, så skal du kjøpe en iPhone. Men hvis du er opptatt av å bestemme sjøl, skal du ha Android-basert telefon.

Helt grunnleggende: Android er et operativsystem laget av Google. Det er det som får telefonen din til å gå rundt, hvis du ikke har valgt en iPhone. En iPhone har iOS, som er laget av (du gjettet det) Apple. Samsung, som er den andre giganten i mobilverdenen ved siden av Apple, bruker Android.

Helt overordnet: Android gir deg mer frihet enn du får hos Apple. Brukeropplevelsene for de to systemene er ikke voldsomt ulike, men med Android er du ikke låst inne i et økosystem, slik som hos Apple. Du kan bruke samme kontakter som i andre produkter, eller du kan kjøpe rett fra apper uten at Apple skal ha 30 prosent av pengene. De 30 prosentene er for eksempel grunnen til at du ikke kan kjøpe bøker i Kindle-appen på en iPhone eller iPad.

Android åpner døra til et smart liv

Det å velge operativsystem og telefon innebærer mer enn bare operativsystem og telefon. Det åpner opp en hel verden for tilleggstjenester og det som kalles et smart liv (som om noen lever et dumt liv, liksom...).

Hvis du vil, kan du selvsagt bruke telefonen som en telefon, sende SMS, lese VG Nett og (ikke minst) handle hos Komplett Bedrift. Men la oss se litt på hva det innebærer å gå over til Android. Å leve Android-livet.

Når du er ute etter en ny dings, det kan være en lyspære, en varmeovn eller en høyttaler til møterommet, kan du begynne å se etter dette symbolet:

Google Assistant

Ser du det på pakken, kan du prate til det som en kjær venn. Også på avstand via telefonen. Her er for eksempel de nyttigste talekommandene for belysning. 

I og med at det er Google som står bak Android, åpner hele Googles verden seg, med søk, epost, Google Docs (tekstbehandling) og Google Sheets (regneark), Google Home, Google Nest, Google Assistant og Google Photos.

Mye av dette kan du bruke i jobben. Sjekk ut hvor lett det er å samarbeide gjennom Google Docs og Sheets. Også gjennom telefonen. Du blir positivt overrasket.

Android gir romslighet og frihet

Det iPhone ikke kan hamle opp med er Androids muligheter for å utvide lagringskapasiteten på telefonen. Som et eksempel: Her er 27 Samsung/Android-telefoner som støtter ekstra minnekort du kan sette inn i telefonen. Kingston Canvas, minnekortene våre med størst kapasitet, klarer 512 GB. Mer trenger du neppe.

Jeg nevnte frihet: Fra App Store på en iPhone, kan du ikke laste ned andre apper enn dem Apple har godkjent. Det er cirka 2,2 millioner. Det høres kanskje mye ut, men Google Play, der du finner apper for Android-telefoner, har nesten 3,5 millioner i følge Statistika.

Det fine med Android, er at du også kan installere apper fra andre butikker. Sjekk med dem som lager smartklokka di eller gå til en av de mange uavhengige app-butikkene Sånn er det ikke for iPhone-brukere. De er låst fast til Apple App Store.

Android-livet gjennom arbeidsdagen

La oss ta en vanlig dag fra du står opp til arbeidsdagen er over.

Du spretter selvsagt opp av senga akkurat når du skal, og sier «OK Google, sett på kaffen». Det kan du gjøre fordi du har koblet kaffetrakteren til Android-universet gjennom en tilpasset kontakt i veggen. Da er kaffen klar når du kommer ut av dusjen.

Brødskivene må du foreløpig smøre sjøl, men du kan varme opp bilen ved hjelp av Google Home-appen. Mens du spiser, planlegger du dagens kjøretur i Google Map, og flere og flere bilmerker støtter Android.

Når du sitter i bilen, kan du selvsagt ikke fikle med telefonen, men du kan prate til den. Du kan be Google Assistant om å sette opp et møte med Arild og Beate klokka 11, og flytte lunsjen til 12. Og slå av lyset på badet. For det glemte du nå igjen.

Deretter er det greit å oppdatere seg litt på dagens hendelser, så si «OK Google, spill NRK Nyheter" og du får opptak av siste Dagsnytt-sending. Hører du noe av interesse, kan du be Google Assistant om å sende epost eller SMS til en kollega, så er dere begge oppdatert.

Framme på jobb er det kanskje møter på møter (husk Arild og Beate kl 11), men et kort blikk ned på smartklokka di gir kontroll over både innkommende eposter og kommende hendelser. Eller pulsen som faller i kjedelige møter.

Etter lunsj er det full innsats noen timer før det er på tide å tenke på resten av dagen. Kanskje det er fint vær? «OK, Google, legg til reker og pils i handlelista.». (Forresten, det trenger ikke være fint vær. Reker og pils innendørs? Ja takk.)

På vei hjem fra jobb kan du glede deg til å komme til et hus som er godt oppvarmet etter at det automatisk senket og hevet temperaturen mens du var på jobb.

Andre ting som er bedre på en Android-telefon enn en iPhone

Jada, det er noen kjekke små detaljer

  • Always on-display gjør at du kan se (litt) informasjon selv om telefonen sover. Klokka, for eksempel.
  • Det er lettere å endre standard-app, for eksempel for weblesere. Mange vil heller ha Chrome enn Safari. Gå til Apper og varsler > Standard-apper. Velg kategori, som Nettleserapp og bytt der.
  • Google Assistant har bedre stemmestyring enn Siri (iPhone). Den forstår mer av hva du sier
  • Med Split Screen-funksjonen kan du ha to apper framme samtidig. Det er kjekt å kunne se på et dokument mens du forfatter en epost samtidig. (Rett skal være rett – Ipad-brukere kan dette, men ikke iPhone-brukere)
  • Du kan arrangere appene som du vil på skjermen. iPhone legger appene i et rigid system, og du kan flytte rundt på dem, men ikke like fritt som hos Android.
  • Android-telefonene er ofte billigere.

Her er fem gode tips til deg som vil leve Android-livet

  1. Ikke bare nøy deg med det som ligger på telefonen. Som nevnt ovenfor, fins det millioner av apps å utforske. Kanskje skal du også slette noen av de appene du uansett ikke bruker.
  2. Sett deg inn i Google-universet og koble til andre dingser. Alle har forskjellige behov, men Google Assistant kan gjøre arbeidsdagen (og hverdagen) lettere.
  3. Begynn å bruke talekommandoer. Teknologien her går stadig framover, så hvis du ikke har prøvd det på en stund – prøv igjen nå. Det er god bruk av tid å sende SMS fra bilen.
  4. Installer en smart launcher på telefonen. Den tilpasser fronten på telefonen din ettersom dagen går, og den lærer hvordan du lever. Trenger du virkelig at jobb-ting tar oppmerksomheten din etter klokka 16?
  5. Dobbelklikk på power-knappen for å skru på kameraet. Mange Android-telefoner har helt vanvittig gode kameraer, men det hjelper ikke om du er treig på avtrekkeren. Så dobbelklikk på power-knappen, og du er i gang. (Dette kan ikke iPhone-gjengen gjøre.)

Alle er forskjellige, og det fine med Android-telefoner, er at de lar seg tilpasse akkurat deg, enten du er hjemme, ute eller på jobb.

Det er nesten dumt å bære med seg en mobiltelefon hele dagen om du ikke kan få den til å arbeide akkurat som du vil, akkurat for deg. Hele dagen. Helt til du går og legger deg igjen, mens du lar Android-styrte brannalarmer passe på og varsle alle i familien om det det verste skulle skje.

Også dersom du ikke er hjemme.

Kjøp din nye Samsung hos Komplett Bedrift