Derfor bør du oppdatere PC-en

Oppdateringer på PC-en er for mange et aldri så lite irritasjonsmoment i arbeidsdagen. De kommer aldri når du har tid, og du vet aldri helt hvor lang tid det kommer til å ta. Likevel er det så viktig å takke ja til disse oppdateringene, og jeg skal fortelle deg hvorfor.

Oppdateringer er jo tross alt ikke til for å irritere, de har faktisk en ganske viktig funksjon. Det er alltid noe som kan gjøres bedre, og som kjent utvikler teknologien seg hele tiden. Vi burde derfor være takknemlige for at det sitter smarte folk rundt omkring og utvikler operativsystemene våre.

Her er de viktigste grunnene til at du burde oppdatere PC-en din jevnlig:

#1: Økt sikkerhet

Hackere jobber hele tiden med nye måter å lure seg inn på PC-ene våre. I følge If anmelder mer enn fem prosent av norske bedrifter hacking hvert år. Antallet bedrifter som blir hacket, men ikke anmelder er trolig ganske mye høyere. Hvor mye av dette som skyldes programvare som ikke er oppdatert er vanskelig å finne tall på, men vi vet at mange hackere kommer seg inn på PC-er via sikkerhetshull og installerer skadelig programvare. Deretter krever de løsepenger for å fjerne det igjen.

Heldigvis jobbes det minst like flittig med å stoppe disse angrepene. Oppdateringer kommer derfor ofte med tiltak for bedre sikkerhet. Det i seg selv burde være et godt nok argument for å oppdatere ofte.

#2: Bedre ytelse

Oppdateringer inneholder ofte forbedringer på maskinens ytelse, for eksempel ved oppdaterte drivere eller oppgraderinger som gjør at maskina bruker programmer raskere.

#3: Ny funksjonalitet

Noe av det morsomste som finnes er når oppdateringene har med seg nye funksjoner. Enten det er nye emojier, en ny snarvei eller en større funksjon som gjør livet mye enklere. Ofte kommer det også forbedringer av eksisterende funksjoner. Det er dumt å gå glipp av.

#4: Feilrettinger

Vi er alle mennesker. Til og med de geniene som utvikler oppdateringer til PC-en din er faktisk mennesker, så feil kan faktisk skje. Heldigvisoppdager disse geniene feil og bugs ganske fort, og retter det opp i neste oppdatering.

Visste du at den første dokumenterte bruken av ordet “bug” i maskinsammenheng var allerede i 1878, av sjølveste Thomas Edison? Det skjedde mens han utviklet kvadrupel-telegrafen. Den første dokumenterte buggen i en computer skal visstnok være en faktisk møll, som hadde forvillet seg inn og møtt døden i Harvard Mark II Aiken Relay-kalkulatoren.

I dag er bug et mye brukt ord i PC-sammenheng på de fleste språk. Bortsett fra dansk, som gjerne heller sier at det er kuk i computeren.

computer bug edison letter bug

Brevet Thomas Edison sendte for å forklare buggen. Bilde hentet fra SwannGalleries.

#5: Kompatibilitet med nye dingser

Oppdateringer kan også sørge for at datamaskinen din er kompatibel med nyere programvare og enheter. For eksempel krever de nyeste AirPods Pro at du har macOS Ventura for at de skal kunne kobles til.

Ja da, så tar oppdateringer litt tid å installere, men det er så mange fordeler ved å oppdatere at den tiden har du råd til å bruke. Noen bedrifter krever også at sine ansatte sørger for å ha de nyeste programvareoppdateringene, nettopp på grunn av sikkerheten det gir.

Ble du inspirert til å endelig oppdatere PC-en? Sånn finner du frem til oppdateringen manuelt:

  • På Mac: Trykk på eplet øverst i venstre hjørne -> Om denne maskinen -> Programvareoppdatering
  • På Windows: Trykk på Start -> Innstillinger -> Windows Update -> Se etter oppdateringer

Lykke til med ditt nye og bedre liv, hvor programvaren din alltid er oppdatert!

Trykk her for å se ukens tilbud