5G gir nye muligheter for bedriftene

Nei, det nye 5G-mobilnettet sprer ikke Covid19-smitte. Men ja, 5G-nettet får store konsekvenser for deg og din bedrift. 

Som du sikkert kjenner til, finnes det konspirasjonsteorier rundt utrullingen av 5G-nettet. Siden utrullingen i stor grad falt sammen med spredningen av Covid19-viruset, mente konspirasjonsteoretikerne det var en kobling mellom det nye, hyperraske mobilnettet og Covid-19.

Når jeg ser sånne påstander, kommer jeg til å tenke på en amerikansk professor som en gang sa: "That's not right! That's not even wrong!". Han mente det var så bortenfor  all logikk at det ikke engang lot seg argumentere mot. 

Rykter spredte seg lynraskt via sosiale medier, og i flere land ble 5G-master satt fyr på og ødelagt. Men det finnes altså ingen sammenheng mellom utbyggingen av 5G og spredningen av et dødelig virus, det slår blant andre Investigate Europe ettertrykkelig fast i denne artikkelen.

Hastighet og kapasitet i 5G-nettet

5G sprer seg derimot med mobiltelefonene. For det er den mobile teknologien som leder an – som vanlig. Den nye iPhone 13  får naturligvis stor oppmerksomhet og den kan utnytter 5G-nettet til det fulle, akkurat som lillesøster iPhone12

  • Se dekningskart for 5G: Telia
  • Se dekningskart for 5G: Telenor

Det er forresten ikke bare iPhone 12 og 13 som tilbyr 5G. Det gjør også en rekke andre telefoner, ikke minst Samsungs flaggskip Galaxy S21.

Men hva kan 5G tilby oss som brukere og bedrifter som vi ikke får av 4G?

Forkortelsen «5G» forteller oss egentlig bare at det er snakk om femte generasjon mobilnett. Den store opplevde forskjellen ligger i hastigheten og kapasiteten på nettet. Og de to egenskapene fører igjen til en rekke bruksendringer.

Apple iPhone 13 får du kjøpt hos Komplett Bedrift

Sensorteknologi og andre enheter

5G er ti ganger raskere enn 4G, og 4G er i utgangspunktet raskt fra før. Det bety dataoverføring som vi aldri har vært vitne til tidligere og som vil utkonkurrere bredbånd på flere områder. Mens det i dag tar opptil 20 minutter å laste ned en HD-film over 4G-nettet så snakker vi om rundt 30 sekunder for den samme oppgaven i 5G-nettet.

Det er i kombinasjon med kapasiteten, altså antall enheter tilkoblet samtidig, at vi virkelig kan ser utviklingsmuligheter. Og ikke tenk på «enhet» som en mobiltelefon, men heller som alle dingser du kan tenke deg rundt om i samfunnet som kan kobles på nett. Kjøleskapet hjemme, høyoppløselige viltkameraer, sensorer på arbeidsplassen som forteller hva du har i vente på kontoret, men først og fremst masse spennende som vi ikke har tenkt på enda, men som 5G gjør mulig.

Og det igjen blir til nye tjenester og produkter som kommer næringslivet til gode.

Det er dette som er tingenes internett og som vil styre hverdagen vår i stadig større grad enten det er strømforsyningen eller påfyll av melk og smør i kjøleskapet. Smarte hus og smarte byer er ikke lenger noe fremtidsscenario.

Nye bruksområder for nettverk med 5G

Kunstig intelligens  og utvidet virkelighet utvikler seg raskere med sanntidsopplasting av data fra mange enheter samtidig. Hvis du synes at Pokémon Go var en åpenbaring så kan du kanskje forestille deg hvordan 5G-nettet kan legge ulike digitale lag oppå det du ser og gjør. Det vil revolusjonere måten vi utfører arbeidsoppgaver på.

La oss si du kjører bil, havner i en ulykke og noen blir skadet. Du sitter alene på ulykkesstedet og må hjelpe et annet menneske i nød. Men du har jo ikke kunnskapene til det. Med et par smart-briller som mottar og sender video, kan du koble deg opp via 5G-nettet til medisinsk personell som instruerer deg. Det du ser er det de ser - uten forsinkelse.

Lukkede 5G nettverk

Lukkede 5G-nett for bedrifter

Det er spådd at 5G-nettet vil åpne for nye næringer innen sensorteknologi og trolig vil vi se at det dukker opp bedrifter som spesialiserer seg på å yte tjenester som baserer seg på den nye teknologien. 5G-nettet får også den muligheten at det kan deles opp, såkalt skivedeling eller network slicing. Det betyr at du kan etablere lukkede ende-til-ende-nettverk med 5G-plattformen som utgangspunkt.

Slik kan en bedrift for eksempel ha et lukket 5G-nettverk kun for sine ansatte og som er godt sikret. Du kan lese mer om denne egenskapen på Wikipedia.

Avliver myter om 5G

Jeg startet med å skrive om konspirasjonsteoriene rundt 5G, og tenkte vi skulle avslutte med å avlive enda flere myter.

5G-nettet har blitt beskyldt for å øke strålingen rundt oss, men det stemmer ikke. Stein Erik Paulsen i Telenor sier til Faktisk.no at eksponeringen for elektromagnetiske felt er lavere per utsendte megabyte data med 5G enn med 4G.

I den samme saken på henvises det også til Folkehelseinstituttet som skriver at grenseverdiene er satt på et nivå som er 50 ganger under det nivået som kan gi oppvarming av menneskelig vev, eller som kan få nerveceller til å avfyre signaler.

Jeg tenker at 5G gir større handlefrihet og at vi står foran enorme muligheter, men midt oppe i dette skal vi selvsagt også være bevisst hva slags data vi gir fra oss og vite hvor og hvordan den lagres.

Topp 10 mobil Komplett Bedrift