iphone-13-pro

På tirsdag slapp Apple nyheten om neste generasjons iPhone. Vi er kommet opp i 13 i tallet, og vanligvis skulle det bety ulykke. La oss gå ut fra at hverken teknologene i Cupertino eller kundene deres er særlig overtroiske, for her smeller Apple til med en finfin oppdatering av den populære iPhone 12.

Her er i korte trekk det som er nytt:

  • Raskere prosessor
  • Bedre batteri
  • Nye farger
  • Mindre busslomme (den sorte feltet på toppen av skjermen)
  • Bedre kamera og programvare

Bortsett fra at kameralinsene på baksiden er plassert diagonalt er den ganske lik fjorårets versjon. Det er ingen sjumilssteg som er gjort med den nye utgaven. I stedet kan du tenke på iPhone 13 som en enda bedre versjon av iPhone 12. (12-eren er jo nesten et år gammel, så kanskje det er på tide for noen av oss blodfans å ta et steg videre?)

Fire versjoner

Den nye iPhone 13 kommer i fire ulike versjoner (priser er eks. mva):

Disse kan forhåndsbestilles fra 17. september klokken 14:00, og vil være tilgjengelige fra 24. september. Og som alltid når det gjelder Apple blir etterspørselen større enn tilgjengeligheten, så her er det førstemann til mølla!

iPhone_13_Pro_iPhone_13_Family_Screen__GBEN

(I tillegg til iPhone lanserte Apple en ny Apple Watch (Series 7), Apple Pencil, en ny og lynrask iPad og en imponerende iPad Mini.)

Rå prosessor, mer plass og mer batteri!

Nye iPhone kommer med en sekskjernet prosessor (A15 Bionic) som skal være hele 50 prosent raskere enn konkurrerende telefoner på markedet.

Mobilen gjør også et byks på lagring, der 64GB forsvinner og erstattes av 128, 256 og 512 på iPhone 13. Pro-versjonen gir deg opptil 1TB!

For deg med mobil rekkeviddeangst kan Apple dessuten friste med 2,5 timer lengre batteritid på iPhone 13, og 1,5 timer lengre på minien – det takket være et større batteri og energisparende programvare.

Imponerende kameraegenskaper

En av de større oppgraderingene ser vi i kamerasensoren, som her 47 prosent større enn fjorårets modell. Det gir langt bedre bilder i mørke omgivelser og dunkle kontorlokaler. Med 'Cinematic mode' kan du ta opp film som automatisk fokuserer på personer som kommer inn i bildet, og du kan til og med endre fokus på personer i post-produksjon.

Tar du steget opp til iPhone 13 Pro, kan du fråtse i nytt kamera med 3X-zoom. Med den kan du ta nærbilder av cellene i et blad eller vannperler på en sopp (som vist i Apples keynote).  

Bedre skjerm tar opp kampen med Android-telefonene

De to Pro-modellene kommer med en 120 Hz skjerm som skal ta opp kampen med Samsung og Xiaomis toppmodeller. Denne skjermen har det gått rykter om siden iPhone 12, og nå var tiden moden.

Høyere oppdateringsfrekvens (dobbelt så høy som de tidligere modellene, faktisk) betyr at telefonen føles kjappere og smoothere når du scroller i apper og på nettsider.

Sammenlignet med 12-eren er skjermen 28 prosent klarere. Den er også mer robust mot riper, sprekker og støv.

På de nye skjermene får vi nå en 20 prosent mindre «busslomme». Det betyr at Apple har funnet en metode for å legge Face ID-kameraet innunder skjermen, og vi kan alle glede oss over enda mer plass.

Bærekraft og sikkerhet

Apple viser også at de stadig gjør grep for å bli en mer bærekraftig produsent. Antennelinjene i iPhone 13 er laget av resirkulert plast fra vannflasker, og når det gjelder både iPad og Apple Watch er hele chassiset laget av resirkulert aluminium. Dessuten leveres mobilene nå i esker uten plastfolie, noe som sparer miljøet for 600 tonn plastavfall.

Når det gjelder sikkerhet upper de også gamet sitt. Personvernet er bygd inn fra bunn av. Nye iOS 15 gir deg et dashboard med oversikt over apper du har gitt tillatelse til å spore deg, og hvor du kan begrense tilgang til mikrofon og kamera. Nye Apple Mail gir deg også muligheten til å hindre at avsendere av e-post kan registrere din IP-adresse når du åpner e-post.

Ikke kast ladekablene

Mange hadde kanskje ventet at iPhone 13 skulle bli den telefonen som befridde oss fra kabler og kontakter og bare baserte seg på trådløs lading. MagSafe-ladekonseptet kunne bære bud om dette. Men de tre minste iPhone 13-modellene kommer fortsatt med en lightning-kontakt uten at noen tvinger deg til å bruke den, selvsagt. Analytikere som tidligere trodde MagSafe skulle ta helt over i 2021, mener nå at konseptet ikke er modent nok.

Men obs obs, selv om telefonen har en kontaktutgang, kan du ikke bruke headset med kabel. Så her er det bare å holde fast ved trådløse AirPods. Dette gjaldt også for tidligere iPhones, så noen stor nyhet er det ikke.

Alt i alt har vi fått en bedre iPhone uten de revolusjonerende endringene, men uten tvil en bedre maskin enn iPhone 12.

But can it fold?
For alle som venter på en Apple iPhone som er sammenleggbar/kan brettes sammen, så må de vente. Hvor lenge?
Tja...
Watch this space, som de sier.

Se lanseringseventet California Streaming her:

Apple i bedriften. Se utvalget hos Komplett Bedrift