Vil du ha digg, varm lunsj eller kjipe, slitne brødskiver?

Nordmenn er verdensmestere i brødskivespising. Men det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat, synger Knutsen og Ludvigsen.

Her i Komplett Bedrift er vi så heldige å ha en herlig kantine med de beste folka, her representert ved Lillian og Rune. Som du ser på bildet over, drar de gjerne på med litt grillings når det passer. Men ikke alle er så heldige, noen må ha med seg brødskiver på jobb.

Svenske kolleger ser rart på oss og sier «Blir du inte hungrig igen om typ en timme?» Hos Verdens Beste Naboland™ også kjent som Sverige, er det vanlig å spise varm lunsj. Ikke bare varm lunsj, men varm lunsj ute på kafé eller restaurant. Det er ikke vanskelig å finne gode tilbud på lunsjretter hvis du går omkring i Göteborg eller Stockholm. Eller Skellefteå, for den del. Mens vi norrbaggar sitter der med brødskiver og matpakke.

Må det være sånn?

Det finnes så klart forskning på matpakker, og en studie av barns matpakker viser at vi tidlig venner oss til den trauste brødskiva:

- (...) for mange av barna er matpakka helt normalt. Gjengangeren er brødskiver med ost, forteller forsker Silje Elisabeth Skuland ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Sjølberging er en norsk dyd - også på kontoret

Det er noe rotnorsk, traust og nøkternt over brødskivene våre. Det gir en viss status i Norge å være nøktern, tenk hytte uten strøm og vann. Vi skal klare oss selv, vi er Isak Sellanraa og sjølberging er en dyd. Vi er et land fullt av Lotto-millionærer som ikke endrer livsstil. Helt opp til Høyesterett har det vært vanlig å ha med seg matpakke. Høyesterett fikk ikke kantine før i 2018. Fram til det satt høyt betrodde kvinner og menn i landets øverste domstol og stirret ned i nøkkelosten. Jeg mistenker at de i virkeligheten snek seg ut på lunsjkafé.

Apropos sultne dommere, i Israel fant de ut at dommere gir mildere straffer når de er mette. Den jevne banditt i Jerusalem har opptil seks ganger så stor sjanse for en mild straff rett etter lunsj som mot slutten av dagen. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dommerne er som andre folk, de blir litt gretne og korte i lunta når de ikke har spist på en stund. Og skal du først spise, så er det best å spise godt.

20191129Vil du ha digg, varm lunsj eller kjipe, slitne brødskiver?_074209

Herlig mat: Et øyeblikksbilde av kantina til Komplett Bedrift

Selv foretrekker jeg en god kantine med varm mat og fristende salatbar. Kantina til Vår Energi i Sandnes ble nylig kåret til Norges beste. Når jeg leser om den kantina, løper tennene i vann. Salatbar, varmretter, ostefat og hjemmelagede knekkebrød. Jepp, de baker knekkebrødet selv.

Hvis du spiser i en kantine med salatbar, får du i deg like mye grønnsaker i lunsjen som andre får i seg i løpet av en hel dag. Ifølge forskerne er bladsalat, tomat, potet, agurk og paprika de mest brukte ingrediensene.

Men aller viktigst for meg er varmmaten. Det er en grunn til at svenskene reagerer som de gjør på matpakkene våre, for poenget med en lunsj er jo å holde dampen oppe resten av arbeidsdagen, og det gjør kanskje ikke alle matpakkene, eller?

Vi vet at varm skolemat gjør ungene mindre slitne på skolen. Hvorfor skulle det være annerledes med oss voksne på kontor?

Vil du ha digg, varm lunsj eller kjipe, slitne brødskiver?

Herlig mat II: Blåskjell - det skulle bare mangle i kystkommunen Sandefjord 

Varm lunsj gir energi til å holde ut gjennom arbeidsdagen - og det er sunt

Likevel - hva med kaloriinntaket gjennom dagen? Blir det ikke litt vel mye energi med varm lunsj i tillegg til middag?

Ernæringsfysiolog Linn Hansen, som driver den populære bloggen Sprudlendesunn.no, forteller til KK hvorfor hun er tilhenger av varm lunsj:

- Varm lunsj er supert! Ofte inneholder middagsmat mer farger og grønnsaker, samt at varmmat ofte inneholder et mer balansert forhold mellom karbohydrater, fett og proteiner. Jeg er derfor veldig tilhenger av varm lunsj, sier Hansen til KK.

Så da legger vi den død, tenker jeg. Spis varm lunsj med god samvittighet..

Jeg må på tampen nevne at vi i Komplett Bedrift  er heldige som har en fantastisk kantine med salatbar, varm mat, og ekstra god lunsj på fredager. For meg (og veldig mange andre på huset) er lunsjen et av dagens absolutte høydepunkter. Det er takket være deilig mat og herlige folk som møter oss i kantina. Lillian og Rune, som du så, men også de andre kollegene deres.

Men nå er jeg spent på hva du mener? Vil du ha varm lunsj, eller klarer du deg med brødskiver?

Kommentarfeltet er åpent.

Trykk her for å se ukens tilbud