En PC er vel en PC, eller hva? Selv om Lenovo, HP og Acer har serier med ganske lik spekk, så er det nyanser mellom dem. Om du ikke har hatt preferanser fra før, så har du det kanskje etter å lest denne artikkelen.
Markedslederne Lenovo og HP med Acer som kommende stjerne
Trioen Lenovo, HP og Acer er ikke alle på pallen, det er det HP og Lenovo som er. Likevel er de som tre skiløpere i rødt, hvitt og blått, kun identifisert på løpestil og valg av briller eller hodeplagg. HP og Lenovo følger hverandre tett og bytter på å dra, med Acer halsende bak. Akkurat nå er det Lenovo som går først.
Merke |
Markedsandel |
Lenovo |
24,1 % |
HP Inc |
19,4 % |
Dell |
17,5 % |
Apple |
9,8 % |
Asus |
7,2 % |
Acer |
6,5 % |
Andre |
15,5 % |
Markedsandeler i PC-markedet, Statista, 2022
Epler og pærer
IT-sjefer er sjelden blodfans av noe spesielt merke. De fleste er merkeagnostikere. Hvorvidt de kjøper inn Lenovo, HP eller Acer styres av spekk og pris. Bortsett fra når de handler inn til eplevenner, så klart. Uttrykket «å sammenligne epler og pærer» brukes når man forsøker å sammenligne to klasser av ting. At Mac er epler er innlysende – men er alle pc-er helt like pærer?
La oss se nærmere på de tre merkene Lenovo, HP og Acer.
Lenovo – den kinesiske kjempen
Markedslederen Lenovo er et kinesisk teknologiselskap som ble grunnlag i Beijing i 1984. Navnet har en italiensk schwung over seg, men er faktisk et teleskopord satt sammen av engelske legend og novo (latin for «ny»).
Lenovo er kjent for ThinkPad-serien av bærbare datamaskiner til proffmarkedet, og den karakteristiske røde styrepinnen, «Trackpoint» (elsket og hatet), og knapper for høyre og venstre museklikk. Denne og andre serier arvet de etter at de kjøpte IBMs PC-produksjonsdel i 2005. Dette gjorde Lenovo til en global aktør for alvor.
Mens PC-bransjen krympet, satte Lenovo-sjefene seg på flyet til Tokyo, spiste sushi med japanerne og kjøpte opp PC-virksomheten til Fujitsu.
Lenovo er et innovativt selskap. I 2015 lanserte de WRITEit, en programvare som gjenkjenner håndskrift, så du kan bruke en stylus i stedet for tastaturet. Med Lenovo ThinkBook 13 (en smart kompanjong med to skjermer) har de bragt denne teknologien til liv:
Lenovo ThinkBook 13 13,3” Full HD (Se mer på komplettbedrift.no)
De fleste Lenovo-maskinene har Intel-prosessor (CPU), med unntak av deres chromebook, som er utstyrt med MediaTek-prosessor. Lenovo-PC-er kommer også med AMD-prosessor. På grafikk (GPU) bruker de også Intel, mens gaming-pc-ene har GeForce-prosessorer. De har et begrenset utvalg av laptoper med HD-skjerm, men scorer bedre på batterikapasitet i forhold til andre, noe som gjør dem til et godt valg for de som ser etter bærbar maskin.
HP – pendlernes favoritt
Hewlett-Packard ble grunnlagt i Palo Alto, California i 1939 og ble i 2007 verdens ledende pc-produsent, en posisjon de hadde inntil de ble forbigått av Lenovo i 2013.
En favoritt blant mange pendlere som jobber på tog eller fly er HPs SureView-teknologi, som hindrer at hen som sitter ved siden av deg ser hva du jobber med på skjermen din. Jobber du med sensitivt materiale, er det en teknologi som effektivt stopper visuell hacking.
HP EliteBook 840 (Se mer på komplettbedrift.no)
HP bruker en rekke ulike prosessorer, blant annet AMD og Intel, og skjermene på laptopene deres kan fås i opp til 4K.
EliteBook er HPs proffmerke for laptoper. Altså merket for deg.
Acer - bryter barrieren mellom menneske og teknologi
Acer har blitt et av verdens ledende IT-selskaper. Siden de startet i 1976, har Acer spredd seg til over 160 land. Når Acer ser inn i framtiden er selskapet fokusert på å muliggjøre en verden der maskinvare, programvare og tjenester vil smelte sammen med hverandre for å åpne opp for nye muligheter for både forbrukere og profesjonelle.
Vi anbefaler gjerne Acer Travelmate P6 TMP614-53 14" OLED 2.8K. Den bruker lite strøm, så du kan jobbe hvor du vil og hvor lenge du vil. Og du kommer til å elske OLED-skjermen.
Acer Travelmate P6 (Se mer på komplettbedrift.no)
Acer sier selv de ønsker å bryte ned barrieren mellom menneske og maskin, og det passer bra, for det gjør vi også.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 23/9-2020