Tre brødre som ikke er brødre Lenovo, HP og Dell

En pc er vel en pc, eller hva? Selv om Lenovo, HP og Dell har identiske serier med samme spekk, så er det nyanser mellom dem. Om du ikke har hatt preferanser for noen av dem før, så har du det kanskje etter å lest denne artikkelen.

Markedsledere

Trioen som leder an i markedet nå er som en typisk lederpulje i ski-VM. Tre skiløpere i rødt, hvitt og blått, kun identifisert på løpestil og valg av briller eller hodeplagg – langt foran røkla. De følger hverandre tett og bytter på å dra. Akkurat nå er det Lenovo som løper først.

Merke

Markedsandel

Lenovo

24,1 %

HP Inc

22,2 %

Dell

16,8 %

Apple

7 %

Acer

5,7 %

Asus

5,5 %

Andre

18,7 %

Markedsandeler i pc-markedet, Statista, 2020

Epler og pærer

IT-sjefer er sjelden blodfans. De fleste er merkeagnostikere. Hvorvidt de kjøper inn Lenovo, HP eller Dell styres av spekk og pris. Bortsett fra når de handler inn til eplevenner, så klart. Uttrykket «å sammenligne epler og pærer» brukes når man forsøker å sammenligne to klasser av ting. At mac er epler, er innlysende – men er alle pc-er pærer?

Sea of Sameness

Nja. Maskinene er nokså like, gjør den samme jobben og koster omtrent det samme. Men, de har sine særegenheter. Teknologianalytiker Rob Enderle mener pc-produsenter burde bli flinkere til å vise hva de er gode for og foreslår at de gjør som bilbransjen og lager konseptprodukter, slik Audi gjør med Q8 og BMW med iX3. Det skjer vel når pærene er like store, men la oss se nærmere på de tre ledende merkene.

Lenovo – den kinesiske kjempen

Markedslederen Lenovo er et kinesisk teknologiselskap som ble grunnlag i Beijing i 1984. Navnet har en italiensk scwhung over seg, men er faktisk et teleskopord satt sammen av engelske legend og novo (latin for «ny»).

Lenovo er kjent for ThinkPad-serien av bærbare datamaskiner til proffmarkedet, med den karakteristiske røde styrepinnen, «Trackpoint» (elsket og hatet), og knapper for høyre og venstre museklikk. Denne, og andre serier, arvet de etter oppkjøpet av IBMs PC-produksjonsdel i 2005, som for alvor gjorde Lenovo til en global aktør.

Mens pc-bransjen krympet, satte Lenovo-sjefene seg på flyet til Tokyo, spiste sushi med japanerne og kjøpte opp PC-virksomheten til Fujitsu.

Lenovo er et innovativt selskap. I 2015 lanserte de WRITEit, en programvare som gjenkjenner håndskrift, så du kan bruke en stylus i stedet for tastaturet. Med Lenovo ThinkBook 13 (en smart kompanjong med to skjermer) har de bragt denne teknologien til liv:

Lenovo ThinkBook 13

 Lenovo ThinkBook 13 13,3” Full HD (les mer på komplettbedrift.no)


De fleste lenovo-maskinene har Intel-prosessor (CPU), med unntak av deres chromebook, som er utstyrt med MediaTek-prosessor. Lenovo-PC-er kommer også med AMD-prosessor. På grafikk (GPU) bruker de også Intel, mens gaming-pc-ene har GeForce-prosessorer. De har et begrenset utvalg av laptoper med HD-skjerm, men scorer bedre på batterikapasitet i forhold til Dell, med 6-celle-batterie, noe som gjør dem til et godt valg for de som ser etter bærbar maskin.

» Se vårt utvalg av bærbare pc-er fra Lenovo her

HP – pendlernes favoritt

Hewlett-Packard ble grunnlagt i Palo Alto, California i 1939 og ble i 2007 verdens ledende pc-produsent, en posisjon de hadde inntil de ble forbigått av Lenovo i 2013.

En favoritt blant mange pendlere som jobber på tog eller fly er HPs SureView-teknologi, som hindrer at sidemannen ser hva du jobber med på skjermen din. Jobber man med sensitivt materiale er det en teknologi som effektivt stopper visuell hacking.

HP bruker en rekke ulike prosessorer, blant annet AMD og Intel, og skjermene på deres laptoper kan fås i opp til 4K.

EliteBook er HPs proffmerke for laptoper, og med lanseringen av den lekre, magnesiumkledde Elite Dragonfly i 2019, som i den minste versjonen veier 990 gram, har de laget et innovativt produkt som også treffer en nerve i forbrukermarkedet. At 82 prosent av maskinens mekaniske deler er laget av resirkulerte materialer gjør det til et bærekraftig alternativ.

» Se vårt utvalg av bærbare pc-er fra HP her

Dell – cowboyen fra Texas

Dell ble grunnlagt av Michael Dell, som i 1980 kjøpte en Apple-maskin og plukket den fra hverandre for å se hvordan den virket. Fra hybelen i Austin, grundet universitetsstudenten fire år senere Dell Computer Corporation, som frem til 2006 var verdens største pc-produsent. Dell har over 157 000 ansatte verden over. De er kjent for godt design, skreddersømproduksjon (BTO) og sin direktesalgsmodell.

På innsiden av Dell sine laptoper finner man både Intel- og AMD-prosessorer. Dual-core i budsjettmodellene og quad i proff- og gamingsegmentet. Laptopene kommer i alle slags størrelser, fra 11-tommer til 17-tommer – med fremragende bildekvalitet i full HD. Dell bruker både NVIDIA og AMD Radeon på GPU.

Et av forbedringspunktene som nevnes for Dell er at de fleste maskinene deres kun inneholder batterier med tre celler, som i forhold til fire eller seks celler gir noe dårligere ytelse og batterilevetid.

» Se vårt utvalg av bærbare pc-er fra Dell her

Dell Latitude

Dell Latitude (se utvalget på komplettbedrift.no)

Ukens tilbud produkter fra Komplett Bedrift ser du her