Sånn lager du et julebord for alle. Alle!

Julebordet nærmer seg. Glemt er lyseblå masker og sosial avstand som ærlig talt ikke innbød til dansing. Kanskje dere fikk til et julebord i fjor likevel, og kanskje tok dere ekstra hardt i etter flere år med nedstengning? Det er lov å glede seg til julebordet, og det er lov å planlegge en enda bedre fest en i fjor. 

Husk da på alle dem som ikke gleder seg. De som kommer på julebordet og begynner å se på klokka før risgrøten har fått rød saus over seg. Disse har kanskje opplevd ubehagelige julebord før. Det kan ha vært både drikking og tafsing, og mange har opplevd å se kolleger fra en side som ikke er like skjønn.

#metoo kastet et skarpt lys over problemet med seksuell trakassering, ikke minst i arbeidslivet. Og sjelden blir uønsket seksuell oppmerksomhet og arbeidsliv satt mer på spissen enn ved et julebord. Legg til fri bar, så skjønner alle at det ligger an til ubehageligheter.

Julebord har kanskje ikke alltid de fasteste rammene. I mange selskaper er det uuttalte forventninger om måtehold, men det er ikke alltid måtehold er det samme for meg som for deg. I Komplett Bedrift vil vi gjerne slå et slag for uttalte rammer og forventninger og tillater oss å komme med noen tips lenger nede. Vi gav deg også noen huskeregler i denne bloggen i 2019

Seksuell trakassering på julebordet

Likestillings- og diskrimineringsombudet har seks regler mot seksuell trakassering i arbeidslivet. Du kan se dem alle her, men vi siterer gjerne to av dem:

  • Utarbeid regler for oppførsel og informer alle de ansatte om dem.
  • Gjør det til et tydelig lederansvar å forebygge og håndtere seksuell trakassering.

Hva har dette med julebordet å gjøre? Jo, når høy og lav i firmaet samles i uformell setting og du tilsetter alkohol, da faller hemningene. Resultatet er opplevelser mange skulle vært foruten. Kanskje de har negative erfaringer fra tidligere? Tanken på kolleger, alkohol og ribbefett kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen.

En undersøkelse fra 2015 viste at hver femte kvinne har opplevd seksuell trakassering fra fulle kolleger. Vi får bare håpe det har skjedd noe på fire år, spesielt med tanke på at #metoo var en vekker for oss alle. 

Alkohol på julebordet

For noen kan det virke unødvendig å ha regler for hvor mye vi drikker. Er vi ikke voksne, kanskje? Nei, det viser seg at vi ikke alltid er voksne. Vi undervurderer hvor mye vi har drukket, og dette kan du være sikker på: Du er selv den siste som oppfatter at du er full.

Mange har brukt julebordet som et sted for det psykolog Peder Kjøs kaller «oppsummeringsfylla». Det er der den ansatte bestemmer seg for å endelig si sin ærlige mening til en leder. Det blir sjelden hyggelig.

Alkoholforskere Ingeborg Rossow ved Folkehelseinstituttet forteller at de typiske julebords-skadene er voldsskader, fallskader og kuttskader. 

– De fleste alkoholrelaterte skader forekommer faktisk blant de veldig mange som ikke drikker seg fulle så ofte, forteller Rossow til forskning.no

Det å begrense alkoholkonsumet er mer enn bare et trivsels- eller edruskapstiltak. Det er også et solidaritetstiltak. Det er mange (flere enn du tror...) som har problemer med alkoholen. Noen av dem kan ha vært tørrlagt lenge, men sprekker på julebordet.

Samlinger som julebord og firmafester kan også gjøre at de holder seg borte. Ifølge Folkehelseinstituttet er det 12 prosent av oss som holder oss hjemme på grunn av fylla på jobbfester. Mindre fokus på alkohol er en måte å inkludere gode kolleger.

shutterstock_526757701Fyll og fanteri: 12 prosent av oss holder seg hjemme fra julebordet på grunn av fyll.

Flere og flere av oss opplever også at vi har kolleger som ikke drikker eller drikker lite. Generasjon Prestasjon er på full fart inn i arbeidslivet, og med det følger fenomener som sober curious og NOLO. Husk at det er litt gammeldags å spørre folk om hvorfor de ikke drikker. Respekter det valget og ha det hyggelig på fest.

Husk dette: Om du gjør noe dumt på en fest eller ferietur, er det lett å legge det bak seg, for du møter kanskje ikke disse folka igjen. Det er verre med det du gjør på et julebord, for allerede førstkommende mandag er det på jobb igjen. Da skal du møte dem alle sammen.

Noen forslag til rammer for julebordet

Før julebordet:

  • Send ut en e-post og beskriv rammene, hva som serveres og når det er over.
  • Inviter bedre halvdeler. Da blir det mindre fare for uønsket seksuell oppmerksomhet. Kanskje blir mindre drikking også?

Under julebordet:

  • Legg inn aktiviteter. Kahoot, quiz, kåringer eller karaoke. La det være mer å finne på enn bare  å drikke etter middag.
  • Begrens alkoholen. Et par enheter til maten og en bong til baren, kanskje,. Deretter kan folk betale sjøl. Det begrenser inntaket.
  • Det er ikke firmaets jobb å legge til rette for nachspiel.

Etter julebordet:

  • Gjør en undersøkelse. Hvordan hadde folk det? Kunne vi gjort noe annerledes?

Julegavene dine ansatte elsker