Røykepauser på jobb-2

Du sitter der og jobber. Så kjenner du lukten av nyrøkt kollega. Noen har vært ute en tur. Det er nesten så du må gå deg en tur selv for å slippe unna.

De fleste av oss lever røykfrie liv. Det skulle være unødvendig å argumentere. Røyking er skadelig, ferdig med det.

De fleste av oss vil også slippe å leve sammen med en som røyker. Vi vil i alle fall bruke all vår overbevisningskraft til få partneren til å slutte.

Røyking reduserer produktiviteten

Sånn er det ikke på jobben. Det er nok få av oss som ville vendt oss til en kollega og sagt: – Jeg synes du bør slutte å røyke.

Samtidig er røyking et reelt problem for mange, og over halvparten av de som leder store bedrifter her i landet mener røyking reduserer produktiviteten.

Dessuten – alle har krav på et røykfritt arbeidsmiljø. Det er slått fast i røykeloven, eller Lov om vern mot tobakksskader, som loven  egentlig heter. Er det røykfritt om Petter Prince og Mari Marlboro svinser inn i lokalet med en sky av tobakksrøyk etter seg? Det er kanskje ikke akutt helsefarlig, men det er ubehagelig, og ubehaget oppstår av røyking. Vi jobber hardt for å få et best mulig inneklima. Røyklukt bidrar ikke til et godt inneklima.

Hva med e-sigaretter, da? Nei. Vi trenger å se gjennom lufta. Det får ikke hjelpe at det lukter kirsebær eller blodappelsin med vanilje. Det er uønsket lukt i lokalet.

Arbeidsmiljøloven åpner ikke for røykepauser

Det er faktisk ingenting i arbeidsmiljøloven eller andre lover som gir støtte for å ta seg en røykepause. Det er heller ikke noe som tilsier at arbeidsgiver må legge til rette for røyking. Snarere tvert imot – den som eier kontorbygget kan forby røyking også på uteområdene rundt lokalet. Om det blir så god stemning av det, skal jeg ikke mene noe om.

Sjefen din kan til og med – hvis hen har en god grunn – nekte deg å røyke i arbeidstiden i det hele tatt. Det kan for eksempel skje om du jobber med barn eller i omsorgsyrker, og røyklukten er et problem for den jobben du skal utføre.

Hvis vi likevel skal akseptere at folk iblant går ut for å ta en røyk, kanskje vi skal slå et slag for røkejakka? Denne typen jakke er ikke særlig i bruk i dag, og Zalando bruker navnet om cardigans. Men i flere hundre år brukte herrene (ja, det var nok herrene som brukte det, må vite...) dette plagget når de trakk seg tilbake til et eget rom for å røyke etter en bedre middag. Jakka skulle beskytte mot røyklukt i de andre klærne. Den skulle også være litt tykk, slik at den kunne trekke til seg og holde på røyklukten.

I våre dager vil jeg i alle fall be om at folk henger fra seg jakka nært døra før de går videre inn i kontorlokalet. Vi kan bare håpe at det meste av lukten blir værende i jakka, og man slipper å plage andre med dunsten av nytrukken sigarett.

Røykepauser stjeler arbeidstid

Det å ta en røykepause er snakk om å forlate arbeidet. Ikke-røykere får ikke disse pausene og får dermed en større arbeidsbelastning enn røykerne. Dessuten er det aldri snakk om fem minutter. Come on. Det skal gås til og fra, så regn minst ti minutter per røyk.

Så la oss si det blir (og nå er jeg grei) tre røykepauser per dag. Da er det en halvtime tapt arbeidstid. Hva om du ba om å få gå fra jobb en halvtime før tiden hver dag? Hadde du fått love til det? Jeg tror ikke det.

La oss heller si det sånn at de fleste av oss trenger en pause i ny og ne, også de som ikke røyker. Hver og en får ha de reglene de mener er best, og vi anbefaler gjerne at folk tar seg en tur ut for å klarne hodet i fem minutter nå og da. Men vi anbefaler frisk luft framfor røyk.

PS
Snuserne kan også godt få en liten påminnelse: De brune bleiene dere kaster fra dere i søppelkasse lukter kanskje ikke så voldsom én for én. Men er det mange nok av dem i søpla, kommer eimen derfra også. Bruk gjerne det lokket dere har i lokket på snusboksen.

New call-to-action