kbno_julegaver-3_q320_1080x1080_organic-1

I utgangspunktet er alle gaver til ansatte skattepliktige, men heldigvis finnes det enkelte unntak og i jula kan sjefen være ekstra snill.

I 2021 fikk sjefen større handlingsrom enn tidligere, til glede for mange av oss. Stortinget økte da den skattefrie grensen fra 2000 til 5000 kroner for skattefrie gaver. Etter et par smale pandemi-år er kanskje 2022 det året da norske bedrifter vil slå på stortromma?

Naturalytelser, eller såkalte frynsegoder som er verdier du mottar fra arbeidsgiveren og som ikke er penger, er i utgangspunktet skattepliktige, men det finnes unntak. Her ser du oversikten: Naturalytelser på Altinn.no

Julegavetips til dine ansatte

Julegaver til gode formål

Så da er det altså 5000 kroner som gjelder i 2022 og hva får man egentlig for det da? Og hva vil de ansatte ha? Skal det være spiselig? Noe å lese? Noe nyttig?

Mange bedrifter velger å gi en pengesum til en ideell organisasjon eller et annet godt formål, enten lokalt eller nasjonalt. Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Frelsesarmeen, SOS Barnebyer og UNICEF har alle slike løsninger tilpasset bedrifter og som bedriften igjen kan kreve fradrag for.

For mange ansatte oppleves det som en fin gest å gi til et godt formål, men en hard eller myk pakke på julelunsjen eller heller ikke å forakte. Man føler seg sett og verdsatt.

Litt ekstra for seniorene

Hvis du har vært ansatt i tjue år i selskapet, kan sjefen klaske til med en gave på inntil åtte tusen kroner uten at du må skatte. Deretter hvert tiende år, så det gjelder å klamre seg til kontorpulten.

Fyller du femti, kan du få inntil fire tusen kroner skattefritt. Det samme når du fyller seksti og sytti, men da er det kanskje på tide å tenke på gå av med pensjon?  Da kan du også få fire tusen skattefritt.

Unngå julegavekøene

Vi har flere år med restriksjoner og bevegelsesbegrensninger bak oss. Mange har skydd folkeansamlinger som pesten, og det er ingen grunn til å stå i lange køer nå heller. 

Så må du spørre deg om du ønsker du å stå i kø på Vinmonopolet før jul for å sikre akevitten til de ansatte eller om du ønsker årets julegaver levert hjem på døra der de bor? Vil du handle  trygt og godt på nett og velge i et stort utvalg? Slike ting er Komplett Bedrift ganske så gode på, vil jeg påstå.

Våre bedriftsgavefavoritter

Her i Komplett Bedrift har vi våre slagere som kundene setter pris på. Derfor har vi samlet dem på en side med julegaveidèer hvor du som er arbeidsgiver kan velge og vrake. Er du ansatt så skader det jo ikke å tipse sjefen om dette utvalget.

Du kan jo gå for de tradisjonelle variantene som for eksempel en fin trådløs lader til mobiltelefonen, som har vært en slager de siste par årene.  Powerbanker er fortsatt populære. Men dette er jo allemannseie. Hvorfor ikke tenke litt nytt og annerledes?

trådløs og smart værstasjon - julegaveidéHva med en smart værstasjon som i tillegg ser ganske rå ut?  Denne fra Netatmo måler CO2-nivået innendørs og gir beskjed når du trenger å lufte huset.

Det kan bli mange julebord med akevitt i disse tider, så hvorfor ikke en presis promilletester, så dine ansatte kan holde seg på hjemmekontoret når alkotesteren slår ut?

Med dagens kontorløsninger så har vi behov for hodetelefoner både til web-møter og for å koble ut støy rundt oss. Da er Apples AirPods2, 3 eller Pro, kanskje støyreduserende hodetelefoner fra Bose eller den populære Sony WH-100XM5 gode alternativer for den spandable sjefen.

Tefal_Access_Steam_First_-_Dampgeneratorer_-_KomplettBedrift_no

Så har du en av mine personlige favoritter og som burde være et must i ethvert hjem hvor de som bor der har behov for å se sånn noenlunde nystrøkne ut. Steamer med innebygd vanntank og høy effekt damper klærne dine rynkefrie.

Ikke gå i gavekortfella

Det er også visse regler rundt kontanter som du skal være obs på. For dersom du får eller gir et gavekort som kan veksles inn i kontanter så er den gaven å anse som skattbar. Men er gavekortet kun mulig å veksle i varer eller tjenester så er det skattefritt. Og så er det alltids det at slike gavekort iblant blir liggende i en skuff og ikke veksles inn i harde, fine pakker - det er jo synd.

Lykke til med julehandelen!