Sikkerhetsbruddet 16 9 HP

Vi i Komplett Bedrift digger podkaster, og spesielt podkaster som handler om noe Komplett Bedrift driver med – som datasikkerhet. HP Norge har lansert podkasten «Sikkerhetsbruddet», og første episode handler om en kommune som fikk hele IT-systemet sitt tatt som gissel. Det kostet dem 32 millioner kroner å fikse. Noe gjenstår fortsatt.

Østre Toten kommune opplevde marerittet da de i januar 2021 oppdaget at noen, vi vet fortsatt ikke hvem, hadde kommet seg inn i kommunens IT-systemer. De ukjente hackerne hadde kryptert kommunens data og slettet backup. Så kom kravet om løsepenger.

Klikk her for å høre podkasten Sikkerhetsbruddet fra HP eller bruk Spotify:

 

Som å bli utsatt for kidnappere

Dette er et klassisk tilfelle av det som heter ransomware. Det betyr at noen tar kontroll over dataene dine og holder disse som gisler til du betaler løsepenger. Noen kaller det løsepengevirus. Det kan ligne mye på kidnapping. Det ligger i sakens natur at bandittene henvender seg til større virksomheter, som de mener har penger nok til å betale.

Med såpass mye datakriminalitet og så store verdier som står på spill, gir det mening å oppgradere databeskyttelsen i virksomheten. HP Elite PC-er er utformet med sikkerhetsfunksjoner håndhevet av maskinvare og funksjonslag både nedenfor, i og over operativsystemet, slik at maskinene proaktivt forsvarer dere mot trusler. Eller gjenoppretter hurtig om det verste skulle skje. Du ser vårt utvalg av HP Elite her.

Dere kan også bruke sikkerhetsløsningen HP Wolf Security selv om dere ikke bruker HPs maskiner. Husk også at det ikke bare er PC-ene som er utsatt. Også printere og annen maskinvare kan være mål for et hacker-angrep.

Åpenhet om datainnbrudd er best for alle

I mange tilfeller ønsker virksomheter som opplever datainnbrudd å dysse det hele ned. Det er dårlig PR å framstå som at man har dårlig kontroll. Østre Toten kommune har derimot valgt å dele sine erfaringer.

Sikkerhetsekspert i HP, Tor Petter Abrahamsen, skryter i podkasten av kommunens åpenhet:

- Dette kan skje hvor som helst og når som helst. Det er veldig viktig at vi får fram sånne saker, sånn at vi får oppmerksomhet rundt det og at dette kan bidra til at vi gjør en bedre jobb rundt i bedrifter og virksomheter i Norge

Fagdirektør Roar Thon fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) er også med i episoden, og bekrefter at datainnbrudd som det Østre Toten opplevde er svært vanlig:

- (Hackerangrep) treffer egentlig norske bedrifter hver eneste dag. Har det ikke skjedd deg, så kommer det til å skje deg. Mest sannsynlig har noen allerede forsøkt seg, men sikkerhetstiltakene har forhindret at det skjedde, sier Thon.

Vil du vite mer om hvordan Østre Toten løste problemene, så kan du jo høre podkasten. I episode 2 får vi høre om da Schibsted opplevde at over 20 000 profiler kom på avveie.

Vi må ile til på slutten her og fortelle at alle problemene ikke er helt løst for Østre Toten enda – elbilladerne på utsiden av rådhuset er dessverre fortsatt ute av spill.

Bærekraftig kvalitet til gode priser fra HP