b2b_IMG_0526

Sliter du også litt med tålmodigheten når du må diskutere med kolleger med utpreget teknologisk høysnue og tydelig angst for gjennomgripende forandringer?

Disclaimer: Dette blogginnlegget er ment som humor.

DigitalNorway betegner digital modenhet som “vilje og evne til å ta i bruk digitale teknologier for å skape økt konkurransekraft og vekst”. Vi har vel alle jobbet med noen som mildt sagt mangler litt digital modenhet og nekter å tilpasse seg mens det teknologiske toget raser videre uten dem. 

Alt var faktisk ikke bedre før 

Hjulet ble oppfunnet en gang rundt 4000 år før vår tidsregning og teknologipessimister har mest sannsynligvis eksistert omtrent like lenge. Likevel fikk ikke teknologipessimismen et ansikt før Ned Ludd ifølge legenden ødela en dyr strikkemaskin tidlig på 1800-tallet. Dette skal ha startet en bevegelse av “ludditter” som fortsatte å ødelegge tekstilmaskiner som en protest mot de teknologiske fremskrittene som de mente ville ta fra dem arbeidsplassene sine. 

Denne bevegelsen var visstnok så sterk at de i en kort periode kjempet flere slag mot den britiske armeen. Til slutt endte dette “ludditt-opprøret” med en masserettsak som dømte flere til døden eller deportasjon til straffekoloni. 

Forhåpentligvis har du ingen på kontoret som hater teknologi så mye at de begynner å ødelegge ting. Dessuten er ikke dødsstraff og straffekolonier vanlig praksis i moderne, norske bedrifter. 

Metoder som er verdt å prøve 

I et langt arbeidsliv vil du alltid måtte samarbeide med folk som kverulerer og bruker “sånn har vi alltid gjort det” som argument for å printe ut en halv regnskog eller bruke overhead. Dessverre har vi et sterkt stillingsvern i Norge, så det beste vi kan gjøre er å finne en måte å overleve på. Jeg har vært på internett og funnet en rekke gode forslag til hvordan du kan gjøre det levelig å forholde deg til dem: 

Støydempende headset 

Støydempende headset kan også være en løsning. Trolig vil de ikke anerkjenne at du ikke kan høre dem og snakke til deg uansett, men da slipper du hvert fall å høre på gnålet. 

Just go with it 

Er du litt konfliktsky – eller bare ikke orker å bruke energi på sure folk – kan du bare la dem holde på. Nikk og smil til de er ferdig med anti-teknologitiradene sine. For å stenge ute støyen kan du for eksempel prøve å fokusere på å si alfabetet baklengs, eller sjekke om du husker alle åtte versene i nasjonalsangen. Til slutt blir de forhåpentligvis lei av å plapre uten noen respons og lar deg være i fred. 

Prøv å være pedagogisk 

Er du en usedvanlig tålmodig sjel kan du prøve å faktisk sette deg ned og forklare eller vise dem fordelene med disse nymotens duppedittene på en rolig og pedagogisk måte. Sett et ben foran det andre og vis dem gledene og mulighetene ved å bruke teknologi på jobb. Etter hvert vil de forstå hvilken velsignelse teknologien er. Ellers viser de deg fingeren og fortsetter i den samme gamle tralten. 

Vi må dessverre regne med at vrange folk har kommet for å bli, og det er ikke alle fugler som lar seg forandre. Som mye annet i livet er det noe man bare må lære seg å leve med. For å avslutte artikkelen på en litt oppløftende note: Husk at de snart skal pensjonere seg. Dessuten kan du alltid sende de til oss! Vi har mye trening i å hjelpe alle, uansett kompetansenivå.

Trøbbel med PCen på kontoret?