HP-gen11_probook_toppbilde

 

7. mars lanserte HP den 11. generasjonen (G11) av sine populære PC-er til bedriftsmarkedet: «ProBook», «EliteBook» og «ZBook». Samtlige har betydelige oppgraderinger fra sine forgjengere, og treffer det norske markedet i mai-juni.

Blant oppgraderingene finner vi blant annet AI-akselererte prosessorer med egen NPU, bedre batteri, integrert USB-dongle i hovedkortet og økt sikkerhet.

AI-prosessorer med egen NPU

AI-oppgaver, som det å «blurre» ut bakgrunnen i Teams, kamera som følger deg og støykansellering som fjerner uønsket bakgrunnsstøy, belaster i stor grad maskinens prosessorer (CPU og GPU), og krever mye strøm. Med flere og større AI-oppgaver i vente, har G11 derfor lagt til rette for dette med en egen «AI-prosessor», kalt NPU.

anders-bo-forsdahl-1x1

– Den nye NPU-en vil fungere som en AI-motor som vil avlaste PC-en ved utførelse av nåværende og kommende AI-oppgaver. I tillegg vil NPU-en gjøre PC-en mer effektiv i mange sammenhenger, samtidig som det totale strømforbruket trolig vil reduseres, sier Anders Bo Forsdahl, produktsjef i HP.

Foto: New Productions

 

Store oppgraderinger i lyd- og bilde med full integrasjon av Poly

PC-ene i G11 har full integrasjon av Poly i hardware, som nå er kjernen i lyd- og videoløsninger lokalt. De har også integrert støtte i hardware både for Poly sine hodetelefoner og videoløsninger. Slik trenger du ikke lenger en egen USB-dongle til Poly-headset for å sikre en god samhandlingsopplevelse med full Teams- og Zoom-sertifisering. Løsningen er helt unik, og er en oppgradering som vil bety mye for mange, mener Forsdahl.

– Ved å fjerne behovet for USB-dongle til Poly-headset, eliminerer man muligheten for å miste eller ødelegge en fysisk dongel, samtidig som man frigjør en USB-port. Det kan høres ut som en liten ting, men for mange vil dette være ganske «wow», mener han.

I tillegg til at USB-dongelen innlemmes i hovedkortet, vil integrasjonen av Poly også forbedre PC-enes lyd og bilde. Dette skjer blant annet ved bruk av AI.

– PC-kameraene er nå enda bedre på å tilpasse lyd og bilde etter omgivelsene. Er det for eksempel lyst i rommet, så demper den lysstyrke og kontrast. Er det mørkt i rommet, så øker den lysstyrken. Det samme gjelder lydbildet. Totalt sett vil dette gi en bedre opplevelse for alle involverte, sier han.

videomøte_poly-hp-bedriftsbloggen

 

Verdens sikreste PC-er er nå enda sikrere

Som en naturlig følge av fremtidens økte sikkerhetsbehov, er HPs unike sikkerhets-chip «Endpoint Security Controller» ytterligere oppgradert med ny generasjon i alle G11-produktene. Den kraftige sikkerhets-chipen er unik for HP, og overvåker PC-en allerede før strømmen er skrudd på.

– Sikkerhet er ikke noe folk ønsker å tenke eller bruke mye tid på. Derfor leverer vi alle våre bedrifts-PC-er, helt fra ProBook 400 og oppover, med den beste sikkerhetsløsningen på markedet. På den måten reduseres sjansen for kostbare angrep og nedetid, uten at bedriftene trenger å jobbe aktivt for å unngå det.

Stort fokus på miljø- og servicevennlighet

Ved å produsere komponenter som utskiftbare moduler, ønsker HP å bidra til mindre grad av bruk og kast, og høyere grad av gjenbruk. G11 er derfor miljø- og servicevennlig designet med komponenter som minne, SSD, WiFi, 4G og 5G på sokler som kan oppgraderes eller byttes ut i et reparasjonsscenario.

– Får man for eksempel en minnefeil kan man bytte ut minnemodulen istedenfor å bytte hele hovedkortet, slik man måtte gjort dersom minnet hadde vært loddet direkte på hovedkortet, forklarer Forsdahl.

HP-EliteBook-bedriftsbloggen_1x1

I tillegg til dette har G11 tatt flere miljøhensyn:

  • De kjører et rent metallchassis-løp av aluminium eller magnesium som holder hele livssyklusen.
  • De tilstreber å ha nærmere 100 % resirkulert materiale i alle komponenter.
  • 30 % av plasten som brukes er «oceanbound plastic»: resirkulert plast fra strender og hav.
  • Strømkabler og ladere er PVC- og halogenfrie, noe som også er et brannsikkerhetstiltak.
  • PC-ene har både EPEAT Gold- og EPEAT Climate+-sertifiseringer lokalt i nordiske land.

Forlenget levetid med AI-buffer på batteriet

De nye batteriene i G11 styres av «HP Battery Manager», som er en AI-buffer. Bufferen er satt til cirka fem prosent, og begrenser oppladingen til 95 prosent. Dette sikrer bedre batterikapasitet, over lengre tid.

– AI-bufferen er inspirert av elbilbransjen og fungerer slik at batteriene aldri kan stå 100 prosent ladet over tid. Det vil bidra til at batteriene beholder kvaliteten lengre, samtidig som det motvirker såkalt battery swelling, forklarer Forsdahl.

zbook_bedriftsbloggen_1x1

«HP Battery Manager» vil også overvåke batteribruken, og tilpasse bufferstørrelsen basert på brukerens atferd. Denne tilpasningen skjer sømløst, uten at brukeren merker det, og bidrar ytterligere til å opprettholde høy batterikvalitet over tid.

– HP har også, som eneste leverandør i bransjen, hele 3-års batterigaranti inkludert i prisen. Det gjelder alle våre PC-er til bedriftsmarkedet med tre års maskinvaregaranti.

 

Hvilken modell passer best for deg?

De nye modellene har mange av de samme spesifikasjonene, men arbeidsområdet varierer.

– ProBook brukes mye i offentlig sektor, og er kanskje det beste valget for videregående skoler, små og mellomstore bedrifter, og folk som jobber med klassisk administrasjonsarbeid, sier produktsjefen.

EliteBook består av tre ulike serier: 600, 800 og 1000, der sistnevnte er den «beste». Serien er svært service- og miljøvennlig med gode oppgraderingsmuligheter.

– EliteBook er faktisk Norges mest solgte bedrifts-PC. Mye av grunnen til det er nok at den er utrolig brukervennlig, allsidig og fleksibel, sier Forsdahl.

ZBook er for de som trenger kraftigere maskiner, både med tanke på prosessorkraft og grafikk. Jobber du med Adobe-programmer og annen tung programvare, er dette maskinen for deg.

– ZBook er en mobil arbeidsstasjon, og den kraftigste maskinen i G11.

 

Generasjon 11 av «ProBook», «EliteBook» og «ZBook» kommer for salg hos Komplett Bedrift i mai-juni.