Adgangskort

Det er vår og på tide å ta fram vaskekluten.Vi har har blitt gode på smittevern de siste årene og det har nok hjulpet på spredningen av bakterier og virus generelt. Tastaturet er sett på som en smuss- og bakterieversting, men det finnes verre, og det skal jeg fortelle deg om.

La meg bare først sette deg i skikkelig uggen stemning. Vi starter på badet. Det skal handle om toalett og tannbørste. For hver gang du trekker ned på toalettet, så virvler det opp ørsmå vanndråper som inneholder bakterier og virus. Disse kan sveve rundt i rommet i et par timer før de lander på en overflate - for eksempel tannbørsten din. Derfra er den videre smitteveien kjent, vil jeg tro.

Skitne tasterSånn har'e blitt: Løft opp tastene på tastaturet ditt, så kanskje du får en overraskelse 

Nedslående om renhold

Nå skal jeg fortelle deg om en engelsk studie som er gjengitt på Helsenett.no hvor 33 tastaturer ble testet for E.coli, stafylokokker og andre uhumskheter. Resultatene var nedslående. Fire av tastaturene ble stemplet som direkte helsefarlige på grunn av altfor høyt innhold av bakterier og virus. Et av disse hadde fem ganger flere bakterier enn et toalettsete.

Kjenner du nå at du har et behov for å vaske hendene? Det kommer mer.

Teknologien vi bruker daglig er blitt de reneste bakteriebomber. Her sitter vi og taster i vei på tastaturet, vi sjekker telefonen for nye meldinger og vi sveiper adgangskortet tankeløst hver gang vi skal inn i et nytt rom.

Mye kontorutstyr har bakterier

Amerikanske CBTNuggets.com gjorde en undersøkelse lenge før Covid-19 traff oss, hvor de analyserte bakterieinnholdet på alt vi bruker av IT-verktøy i forbindelse med jobb. Hvis du tenker at det er mye bakterier på hundeleker som dras med rundt i en hundekjeft, så er det ikke på langt nær like ille som adgangskortet du har i en snor rundt halsen.

Overflaten på adgangskortet ditt kan ha så mye som 240 ganger mer bakterier enn en hundeleke og er smittebombe nummer én på kontoret.

Tastaturet kommer på en god andreplass og smarttelefonen din er såvidt mer bakteriebefengt enn datamusa.

Aftenposten skriver at den gjennomsnittlige bakteriemengden på skrivebordet ditt er ca 21 000 bakterier per kvadratcentimeter. Og vet du hva – det er på skrivebordene til kvinnene det er aller verst. Årsaken er at kvinner ofte har flere ting på skrivebordet og disse drar med seg bakterier.

Vårrengjøring

Bakterier på hjemmekontoret

Tror du du er seif om du har hjemmekontor? Å nei, du. Hjemmet ditt er en pøl av bakterier, så pris deg lykkelig for at du har et velfungerende immunforsvar. Tannbørsten på badet er nevnt, men Helsenett-artikkelen jeg lenket til ovenfor har flere overraskende opplysninger. Salt- og pepperbøssene dine. Når vasket du dem sist? Eller fjernkontrollen til TV-en?

Sett i gang med rengjøringen

La oss håpe at daglig spriting og bedre håndvask har forbedret disse tallene siden undersøkelsen ble gjort, men mye er opp til deg og hvordan du holder IT-utstyret ditt rent.

En god idé kan være å rense lufta i kontorlokalet. Vi har noen kjempefine og effektive luftrensere.

La oss hjelpe deg med å unngå smitte i alle former. Jeg anbefaler trykkluft både for å fjerne støv i tastaturet og mellom smådeler. Du kan få våtservietter til å fjerne bakterier og smuss og det finnes egne wipes til skjermoverflater.

Vi har merket pågang på disse produktene under pandemien og regner med at du også kjenner på behovet for å renske litt opp etter å ha lest deg gjennom denne artikkelen.

Ta en storrengjøring av kontorpulten nå, du.

Ikke la kontorutstyret bl en bakteriebombe

Opprinnelig publisert 8. apr 2021
Oppdatert 1. mars 2022