Her er reglene for å fly med drone

Har du sett sånne fantastiske videoer tatt fra lufta? Det er droner som er ute og går. Eller flyr, da. Har du lyst til å filme sånn? Kanskje sveipe over en hel flokk med glade kolleger på neste kick-off? Eller trenger du oversikt over et område som ikke Google Maps kan gi deg? Vi har mange drone-modeller, og her skal jeg fortelle deg hvilke regler som går og gjelder.

Vi har alt fra proffe droner med Hasselblad-optikk og ned til smådroner under 250 gram. Det er viktig å nevne dette, for det er ikke ett fett hvilken størrelse du velger. Så fort du kommer opp i litt størrelse på dronen, så begynner Luftfartstilsynet å stille krav. Disse kravene må du kjenne, og du må bevise at du kjenner dem. Jepp, du må gjennom en test.

Registrering hos myndighetene

De fleste som skal fly drone må registrere seg hos Luftfartstilsynet. Du kan slippe unna registrering hvis dronen er under 250 gram og ikke har kamera, eller at den er CE-merket som leketøy. Så for alle praktiske formål kan du regne med å måtte registrere deg på flydrone.no, ta et nettkurs og en eksamen.

Når du først har tillatelse til å fly drone, gjelder tillatelsen for hele EU/EØS-området, så du kan gjerne ta dronen med på biltur i Europa, men det er alltid lurt å sette seg inn lokale regler og unntak først

Det er også viktig med en skikkelig forsikring. Du skal ha en forsikring som dekker litt over ni millioner kroner. Grunnen til det er at man i luftfartsloven har noe som heter objektivt ansvar, det vil si at du kan bli erstatningsansvarlig selv om det ikke er du som har skyld i en ulykke. Ikke ta lett på dette.

Det fins flere kategorier av tillatelser, og trolig faller du inn i det som kalles Åpen kategori, som har flere underkategorier:

  • A1, altså over folk
  • A2, altså nærme folk
  • A3, altså unna folk.

Om du tar denne veilederen, ser du hvilken kategori du befinner deg i.

shutterstock_777698254

Alt kan ikke bare være regler, det må være nyttig også

Droner brukes selvsagt mye til vakre landskapsbilder, men flere og flere bruker dem til å redde liv. Nærmere bestemt dyreliv. Hvert år dør et stort antall rådyrkalver mens de tror de gjemmer seg i åkeren for skurtreskere. I know. Ikke noe hyggelig å tenke på. Men med en drone kan bonden se utover åkeren og hente ut livredde kalver før skaden har skjedd. Se videoen under:

 

Og selv om du ikke har tenkt å drive fullt så nyttig arbeid, er det fint å tenke på kvaliteten på filmingen, eller estetikken. The Beat fra Shutterstock har satt opp noen ålreite regler å følge for deg som vil filme med drone, og da handler det mer om videokvalitet enn det gjør hos Luftfartstilsynet:

  1. Unngå rykkende bevegelser
  2. La dronen gå
  3. Fly nært store objekter i naturen
  4. Ikke overdriv
  5. Fly bakover
  6. Legg på lyd
  7. Speed opp filmen
  8. Bruk vertigo-effekten

Jeg vil også anbefale deg å engasjere deg i diskusjonsgrupper og lignende på nettet. Den største Facebook-gruppen for droneinteresserte i Norge heter Norske droner og har i skrivende stund 1 600 medlemmer. Og YouTube er full av inspirasjon.

Jeg anbefale deg å melde deg eller dere inn i UAS Norway, som er en interesseorganisasjon for alle private og offentlige bedrifter og organisasjoner relatert til ubemannede fly.

Da gjelder det bare å ta en kikk på vårt utvalg av droner, og så bli en heidundrandes dronepilot.

Lykke til!

Trykk her for å se ukens tilbud