Her er reglene for å fly med drone

Ønsker du å utforske verden fra et helt nytt perspektiv? Enten du er en hobbyfotograf som vil fange spektakulære bilder, eller du har profesjonelle droneoppdrag i sikte, er det viktig å kjenne reglene for sikker og lovlig droneflyvning. Fra registrering og forsikring til avstandskrav – det er mye å holde styr på. I denne guiden får du en oversikt over alt du trenger å vite om de nye reglene for droneflyvning, slik at du kan fly din drone trygt og ansvarlig i Norge.

Registrering og opplæring

De aller fleste dronepiloter må registrere seg hos Luftfartstilsynet. Unntakene er droner som veier under 250 gram og som ikke har kamera eller annen sensor som kan samle inn personopplysninger. Droner som er CE-merket som leketøy er også unntatt fra registreringskravet. For alle andre droner må du registrere deg på flydrone.no, gjennomføre et nettkurs, og bestå en eksamen.

Når du har bestått eksamen og fått tillatelse til å fly, gjelder denne i hele EU/EØS-området. Du kan derfor ta med deg dronen på reise, men det er viktig å sette seg inn i lokale regler og unntak i hvert enkelt land.

Forsikring

Det er også viktig å ha en god forsikring. Forsikringen bør dekke minst 10 millioner kroner, da luftfartsloven har noe som heter objektivt ansvar. Dette betyr at du kan bli erstatningsansvarlig selv om du ikke har skyld i en ulykke. Forsikringen er derfor ikke noe du bør ta lett på.

Kategorier for droneflyging

Luftfartstilsynet har delt droneflyging inn i forskjellige kategorier, og de fleste hobbypiloter faller inn under det som kalles «Åpen kategori». Denne er videre delt inn i tre underkategorier:

A1– Flyging over folk. Kan flys over mennesker, men ikke over folkemengder.

A2 – Flyging nær folk. Må holde minst 30 meter avstand (kan reduseres til 5 meter hvis dronen har lav hastighet).

A3 – Flyging unna folk. Skal holdes minst 150 meter unna boligområder, kommersielle områder, industrielle områder og rekreasjonsområder.

Du kan bruke denne veilederen på flydrone.no for å finne ut hvilken kategori du tilhører.

Droner kan brukes til så mangt 

Droner brukes ikke bare til vakre landskapsbilder; de kan også redde liv, særlig dyreliv. Hvert år dør et stort antall rådyrkalver når de forsøker å gjemme seg i åkeren fra skurtreskere. Men med en drone kan bonden se utover åkeren og redde kalvene før de blir skadet. Droner kan dermed spille en viktig rolle i landbruket: 

 

Tips til gode dronebilder

Selv om du kanskje ikke planlegger å redde liv med dronen din, kan det være nyttig å tenke på kvaliteten på filmingen din. For de som ønsker å lage flotte videoer, har The Beat fra Shutterstock noen gode tips:

  • Unngå rykkende bevegelser
  • La dronen fly jevnt
  • Fly nært store objekter i naturen
  • Ikke overdriv med manøvrering
  • Fly bakover for interessante perspektiver
  • Legg på lyd i redigeringen
  • Speed opp filmen der det passer
  • Bruk vertigo-effekten for dramatisk effekt

Det er også lurt å engasjere seg i diskusjonsgrupper og lignende på nettet. Facebook-gruppen «Norske droner» er den største for droneinteresserte i Norge, med over 2000 medlemmer. YouTube er også full av inspirasjon for dronefilming.

Jeg anbefaler også å melde deg eller din bedrift inn i UAS Norway, en interesseorganisasjon for aktører innen ubemannede fly.

Husk også at reglene kan endre seg over tid. Hold deg oppdatert på nye regler og forskrifter ved å besøke Luftfartstilsynets nettsider jevnlig.

Da gjenstår det bare å sjekke ut vårt utvalg av droner, og bli en dyktig dronepilot.

Lykke til!