excel er et tungt program for din PC

Alle har vel opplevd at PC-en bruker unormalt lang tid på å laste inn filer og programmer. I slike tilfeller er faktisk Microsoft Excel ofte en syndebukk. Programmet er en av de vanligste årsakene til at jobb-PC-er krasjer. Jeg skal forklare deg hvorfor Excel bruker mye kapasitet og hva det krever av din datamaskin.

Excel er ofte ett av de første programmene du åpner etter at du starter opp maskinen din. I tillegg er det nettleseren, andre Office-verktøy og kanskje spesialprogram som angår nettopp din type arbeid. Trolig trenger du tilkobling til enkelte servere eller jobbe via VPN. Alt dette setter maskinen på en prøve, selv om Office-programmene generelt sett har lave krav til spesifikasjoner.

Problemet med treghet oppstår gjerne fordi alle disse programmene er i bruk samtidig, og når du arbeider med store regneark. Da trenger maskinen din mye drivkraft. Det tar oss over til ytelse, mer spesifikt: Harddisk og minne.

Den rette harddisken gjør PC-en raskere

Men, er ikke harddisk og minne det samme? Nei, det er feil, selv om det er en vanlig misforståelse. En harddisk er en permanent lagringsenhet hvor du lagrer alle filene og programmene, i tillegg til operativsystemet du bruker.

Harddisken din kan ha en påvirkning på ytelsen til Excel, og de andre programmene du bruker. Det finnes hovedsakelig to forskjellige typer harddisker:

  • HDD: Dette er den typen vi historisk er best kjent med. Det er en mekanisk harddisk med bevegelige deler, og har ofte 500 eller 1000 GB (gigabyte) med lagringsplass.
  • SSD: Denne typen fungerer på samme måte som en «vanlig» harddisk, men har ingen bevegelige deler. Det gjør at den har raskere lese- og skriveegenskaper, som vil si at harddisken raskere gjennomfører aktiviteter. Lagringsplassen varierer fra 100 til 250 GB og oppover.

Tidligere ble alle maskiner levert med en HDD, men SSD har blitt mer og mer vanlig, og er mer eller mindre standard i de fleste PCer, og prisene på disse har stupt de siste årene.

Dersom maskinen din har en SSD, vil den raskere starte opp både Excel og andre programmer, og raskere kunne lagre og eksportere filene dine. Det vil dessuten ta kortere tid å åpne opp Excel-ark som har blitt store og komplekse etter mange måneders arbeid. Tenk deg selv hvor mange dataoperasjoner og formler som ligger inne i et digert excel-dokument. Alt dette skal respondere når du jobber med det.

Du skal også ha en PC med anstendig prosessorkraft for å kjøre Excel problemfritt. En såkalt dualcore cpu/prosessor er minstekravet og du bør går for en maskin som har enten i3 eller i5 installert.

Les mer på: Slik velger du riktig PC på jobben

Mer RAM lar deg enklere kjøre Excel

Minnet, eller RAM-en (Random Access Memory), er en midlertidig lagringsenhet som mister all dataen når du slår av maskinen, i motsetning til det som er på harddisken din. Minnet har en betraktelig større hastighet enn harddisken, men mye mindre kapasitet (ofte 4, 8 eller 16 gigabyte). Derfor egner det seg til informasjon som skrives og slettes løpende, eksempelvis når du åpner og lagrer Excel-arkene dine.

En SSD kombinert med mye RAM vil gi deg en sømløs opplevelse og vil langt på vei eliminere treg bruk, selv om du har flere programmer oppe samtidig, og når du jobber med Excel-ark med mange formler og tall.

New call-to-action

Riktig versjon av Excel spiller en stor rolle

Alle Office-versjoner finnes i både 32-bit og 64-bit. Sistnevnte krever at operativsystemet ditt er 64-bit. Det kan du finne ut ved hjelp av denne guiden. Forskjellen på disse er måten datamaskinen håndterer mengden RAM. 32-bit versjonen lar deg kun bruke 2 GB RAM, selv om maskinen har 4 GB eller mer. 64-bitversjonen derimot lar deg bruke all RAM-en du har i maskinen.

64-bit er definitivt å foretrekke da det er raskere og mer effektivt enn 32-bit. Dersom du arbeider med store datasett vil du merke en markant forskjell. Det er uavhengig av operativsystemet ditt, enten du bruker PC eller Mac.

Altså: Jo mer RAM du har, jo mer sømløst vil bruken oppleves når du behandler store Excel-ark, og dersom du har flere programmer oppe samtidig med 64-bit versjonen av Excel.

Dette er de viktigste årsakene til at Excel ofte arbeider tregt. Bytte av harddisk og RAM krever fysiske inngrep i maskinen. Min anbefaling er at du først og fremst undersøker hvilken versjon av Office du har installert og eventuelt oppdaterer dersom din maskin har støtte for det.

7 huskeregler nar du skal skifte PC