Fremtiden til projektoren på møterommet ser omtrent like blek ut som fargene den avbilder på lerretet nå som public displays har funnet veien inn i norske møterom. Her er fem gode grunner til at du bør bytte ut «videokanonen».
Projektoren har lenge vært «go to»-teknologien for presentasjonsvisning og salgspitching i norske bedrifter. Men de seneste årene har vi sett nedgang i salg ettersom konkurrerende skjermteknologi har inntatt markedet.
Nedenfor finner du fem gode grunner til hvorfor bedrifter velger å droppe den gamle projektoren til fordel for en mer moderne løsning, som public display.
1. Installeringsjobben
Det er mye som skal klaffe når du installerer en projektor. Ledninger og kabler skal på plass, og helst ikke henge ned fra taket. Samtidig må du passe på at det er riktig avstand fra taket, så vel som riktig avstand fra lerretet, på grunn av begrensninger når det kommer til zoom. For mange er dette grunn nok til å droppe projektoren og heller gå for en moderne løsning.
En public display henger du enkelt på veggen eller monterer på et stativ. Med en Apple TV, Chromecast eller en annen strømmeenhet slipper du også ledningskaoset (anbefalt!).
Det som hovedsakelig skiller en Public Display fra en ordinær stor TV er at den tåler å stå påslått over lang tid, og at den er bygget for å fungere i krevende omgivelser. Public Displays finnes i alt fra møteromsstørrelse til 100 tommer.
- Les også: Uendelige muligheter med Public Display
2. Projektorer er sensitive for lys, noe som ofte resulterer i et uklart bilde
Spesielt i moderne bygninger, hvor kontorlandskap ofte er utformet slik at naturlig lys skal komme inn, blir bildet fra en projektor rett og slett for dårlig. Når du skal bruke projektoren, må ofte lys slås av og persienner lukkes for å få et greit resultat. Til tross for dette kan ikke bildet på lerretet måle seg med bildet på et public display.
3. Varmt og bråkete på møterommet
Gamle projektorer blir fort varme. Det resulterer i mye støy når projektoren jobber på spreng for å kjøle seg ned. I møterom hvor det er varmeregulering, vil det medføre at temperaturen kan bli ustabil – enten sitter folk og fryser, eller så blir det dårlig luft.
Du kan være flink til å rengjøre luftfiltre titt og ofte, men projektoren kan fortsatt i verste fall slå seg av på grunn av overoppheting. I dag forventer vi at utstyr fungerer til enhver tid – men det er noe en projektor ikke kan love.
4. Du må bytte lyspære ofte
Lyspærene i en projektorlampe har begrenset levetid. De er kostbare, og når projektoren i tillegg er montert i taket, er det ikke alltid en enkel jobb å skulle skifte disse lyspærene. Det skal nevnes at det finnes projektorer i dag med LED og laser som har noe lenger levetid, men også disse har svakere lysstyrke enn et public display.
5. Kan jeg si at projektor er litt gammeldags?
Vi har alle sett det, eller opplevd det selv når vi har hatt en presentasjon. Folk som forstyrrer bildet fra projektoren ved å (komisk nok) dukke under lyset. Skyggen til møtelederen som blir kastet over bildet når hen prøver å unngå å bli blendet av lyset. Ikke en fantastisk måte å ha en presentasjon på, med andre ord.
I dag blir det litt som å dra opp et par gjennomsiktige transparenter (husker du dem?) fra stresskofferten (husker du den?) og plassere de på overheaden (husker du den?), mens du håper på at folk klarer å se hva du tegner på med sprittusj.
Det spørs om ikke projektoren begynner å bli gammeldags, om det er lov å si.
Et moderne møterom
Public displays har allerede erstattet projektoren i mange møterom, og det er ikke uten grunn. De er enkle å bruke for alle, med funksjoner som kan minne om en TV. Samtidig er et public display bedre for IT-budsjettet når det kommer til drift og vedlikehold.
La det bli siste gang du skal henge i taket for å skifte ut en utbrent lyspære. Nå skal ikke lenger din bedrift bli husket for bråkete møterom og bleke presentasjoner. Det er på tide å bytte ut projektoren.