13-15-tommer-bedriftsbloggen

 

Én av flere ting du må ta stilling til når du skal kjøpe ny bærbar PC, er hvor mange tommer skjermen skal være. Her hjelper vi deg med å finne ut hvilken størrelse som passer best for deg.

De fleste bærbare PC-er befinner seg i spennet mellom 13,3 og 15,6 tommer. For oss metriske mennesker er det greit å være klar over at en tomme er 2,54 centimeter. For å måle tommer på en skjerm, måler du diagonalt fra hjørne til hjørne. Forskjellen mellom 13 og 15 tommers skjerm utgjør en hel del i kvadratcentimeter skjermflate.

Se våre mest populære bærbare PC-er her:

 

13-tommeren er fin på farta

HP-elitebook830_bedriftsbloggen_13tommer

Reiser du mye, er 13-tommeren et godt valg. Den veier lite og tar liten plass. Den er lett å ha på fanget på flyet eller på toget. Jobber du mye hjemmefra, har du sannsynligvis en ekstern skjerm du kan koble til.

Hvis PC-en følger deg på farta og mellom kontor og hjem, bør du velge en med god byggekvalitet. Opp og ned av PC-veska og ut og inn av docking-stasjonen gir slitasje på maskinen. Velg derfor en hardfør proff-PC fremfor en forbruker-PC.

En 13-tommer kan veie ned mot en drøy kilo, og er langt mer behagelig i skulderveska enn de større PC-ene.

Les også: 6 tips for å jobbe smartere med Apple

 

Mange muligheter med 15 tommer

Sammenlignet med 13-tommeren er skjermen på en 15-tommer relativt stor. Det betyr at du kan jobbe ganske lenge på en 15-tommer uten at skjermstørrelsen føles for liten og det sliter på øynene dine.

Den fysiske størrelsen på skjerm og maskin har i utgangspunktet ingen innvirkning på ytelsen. Hvis du primært jobber med e-post og tekstbehandling eller lignende, trenger du ikke en avansert prosessor og mye minne. Da kommer du langt med et integrert skjermkort.

Om du derimot jobber med tunge Excel-filer eller videoredigeringsverktøy, trenger du en kraftig maskin. I mange 15-tommere kan du både få større prosessor og eksternt skjermkort som tilvalg.

1246177

Før var lagring en avgjørende faktor for mange. Dette har endret seg de siste årene, da skylagring gir ubegrenset med plass. Men dersom du ikke har tilgang til (eller stoler på) skylagring og har behov for mye plass, skal du vite at mange 15-tommere har mulighet for to interne harddisker.

En 15-tommer er dessuten uslåelig når du trenger en større arbeidsflate i form av større skjerm og tastatur. Dette blant annet fordi de aller fleste 15-tommere har numeriske taster. Det kommer godt med når du jobber med regneark, regnskap og/eller budsjetter. Noen maskiner har spesial- og multimediataster for lydvolum, lysstyrke og lignende.

Les også: Bærbare workstations: Mer enn oppskrytte bærbare datamaskiner

 

Batteritid avhenger ikke lenger av størrelse

Vekten på en bærbar PC avhenger av fire ting: Chassiset (karosseriet), prosessoren, lagringsenheten og batteriet. Trenden går i retning av slankere og lettere maskiner. Spesielt har batteriteknologien utviklet seg enormt de siste årene. Nå får du PC-er med kraftige batterier, som veier en brøkdel av det de gjorde tidligere.

komplettbedrift.no finner du et stort utvalg bærbare PC-er, og ganske garantert en som er perfekt for akkurat deg og ditt bruk. Trenger du mer hjelp med å finne ut hvilken PC du bør gå for, kan du få kjøpshjelp på telefon 33 00 51 50 fra klokken 8-16 hver dag.

 

Les også vår samleside om jobb-PC.