Vi sammenlikner iOS og Android

iOS og Android: Det finnes i praksis bare disse to når det kommer til operativsystem for mobiltelefoner. Kort sagt bruker du iOS om du har iPhone fra Apple, og Android om du ikke gjør det. Sjansen er stor for at du da har en Samsung.

Først må jeg si dette: Å sammenligne iOS og Android kan være som å sammenligne religioner. Eller spikre syltetøy til veggen.  

Men jeg skal gjøre et forsøk.

Hva er best? iPhone eller Android?

Det var dette med religion, da. Mange har valgt side allerede, og det handler nok om hva man prioriterer. iOS-brukere liker at de kan jobbe sømløst i Apples økosystem uten å installere og sette opp telefonene selv. Dette kan gi høy produktivitet og lite bortkastet tid. 

Android-brukere liker at de har mer frihet til å velge hvordan de vil ha ting. De liker at telefonene deres har ekstra minne og at de ikke blir tvunget inn ett format. Og de vil kanskje si at denne friheten er det som er best ut ifra jobbhensyn som produktivitet og kapasitet.

Dessuten har det kommet en rekke gode, Android-baserte enheter de siste årene, så du får den samme glidende overgangen mellom en Android-telefon, en smartklokke og noen herlige ørepropper. For å nevne noe.   

iOS, Android og selve telefonene 

Det er krevende å sammenligne iOS og Android, for det kommer an på hvilken Android-telefon du velger. For å forenkle: iOS er for deg med iPhone. Android er for deg med Samsung, Motorola, Sony, Xiaomi, Caterpillar og noen andre telefoner.  

Både iPhone og Samsung Galaxy er fantastiske telefoner. Det er viktig å slå fast. 

Kanskje kan jeg driste meg til å si at Android er for de teknisk interesserte, mens iPhone-brukerne bare vil at det skal virke. (Joda, det finnes unntak. Verden er ikke svart-hvit)

Mens iOS-folket kan være trygge på at de alltid kan nyte premium Apple-standard i en iPhone, må Android-frelste stole på at butikken har valgt ut de virkelig gode telefonene. Her er en lenke til en god nettbutikk du kan stole på. (Og som leverer fort. Og har snille medarbeidere. Og som har valgt ut kremen av telefoner.) 

Der iOS er tilpasset iPhone og bare iPhone, kan du være trygg på at operativsystemet, appene og telefonen er optimalt tilpasset hverandre. Og andre dingser fra Apple. 

Android må spille sammen med en rekke telefonmodeller, og det gjør at brukeropplevelsen kan variere avhengig av hvilken telefon du bruker. På den andre siden gir det mange muligheter for å tilpasse alt til de behovene du har. Og Android-telefonene er både vakre og kraftige.

Hvilket OS har best sikkerhet – iOS eller Android? 

Sikkerheten i iOS og Android er fundamentalt forskjellig, siden arkitekturen og distribusjon er ulik. 

Apple kontrollerer hver bit og byte av hver eneste app som til slutt skal få plass på en iPhone. Men dette gir også en viss sikkerhet. 

Android er et åpnere økosystem som tillater mer tilpasning og fleksibilitet, men da er de (og du) mer avhengig av kvalitetssikring og sikkerhet hos de enkelte produsentene.

Hvem har best apper – iOS eller Android?

Både iOS og Android har eksklusive apper som den andre ikke har, men de aller fleste apper funger fint med både Android og iOS.

Vi nevner i fleng: Microsoft365-apper som Teams og Outlook, så klart. Og Slack, Monday, Trello og Canva. TikTok, Instagram, Snapchat, WhatsApp, Spotify, Netflix. Eller Vipps. Og Tinder, siden du spør.

Det finnes ett sted å hente apper til iOS, og det er App Store. Android-brukere går stort sett til Google Play. Det finnes også noen frittstående butikker for Android, men det er ingen garanti for samme kvalitetssikring der. I tillegg kan Android-brukere også laste ned APK-filer (Android Package Kit) fra utviklerens nettsider, men dette er for erfarne brukere, for å si det sånn.

Apple har tradisjonelt stilt strengere krav for å gi plass på Apples App Store, mens Android har vært noe raskere til å godkjenne. Apple avviser fire av ti apper, mens Google Store kanskje bruker bare to timer for å godkjenne en app. Det er da også flere apper tilgjengelig i Google Play enn i App Store.

Hva sier kollegene mine om iOS og Android? 

Jeg tok en runde med noen kolleger her i Komplett Bedrift, for også hos oss er meningene delte. 

Account Manager Niklas sverger til iOS, og sa:

– Fra iPhone til iPad og MacBook fungerer alt sømløst sammen, og det gjør livet mitt enklere. Apple har et sterkt fokus på sikkerhet og det gir meg trygghet. Regelmessige oppdateringer og strenge app-godkjenningsprosesser bidrar til å skape en robust digital opplevelse.

Customer Journey Manager Tormod vil ha Android, og her er noen grunner fra ham:

– Android er utviklervennlig. Det er mange måter å bygge og distribuere apper på. Det er også mye mer variasjon i hva slags enheter man kan kjøpe.

Så som du skjønner, det finnes gode grunner til å bruke iOS, akkurat som det finnes gode grunner til å bruke Android. Det som avgjør saken for deg er kanskje hva slags miljø du jobber i fra før. Begge systemene gjør at du kan jobbe sømløst, og dermed ligger alt til rette for at du kan jobbe effektivt også.

Topp 10 mobiltelefoner hos Komplett Bedrifttopp 10 mobil