Hvorfor bruke store summer på kleine teambuilding-aktiviteter når du kan samle mer eller mindre sportsinteresserte kolleger rundt TV-skjermen under de store mesterskapene? Vi ser nærmere på om TV-titting i arbeidstiden er greit, og hvilken TV du bør velge.
Under Vinter-OL i Sotsji i 2014 ble det gjort en undersøkelse som viste at 40 prosent av norske ledere med personalansvar planla å se OL i arbeidstiden.
En grunn som ble oppgitt var at de ble ekstra motivert til å gjøre en god arbeidsinnsats når norske utøvere gjorde det bra.
Ikke alle synes at TV er kompatibelt med jobbing. I 2014 skapte Oslo-ordfører Fabian Stang ordentlig OL-floke, da han forbød kommuneansatte å se OL i arbeidstiden, mens Tromsø kommune sa: «Kjør på!».
I 2002 gikk NHO ut med en anmodning til det norske folk: «Sett dere i godstolen og se på OL – også i arbeidstiden.» Daværende informasjonsdirektør Finn Langeland uttalte:
– Vi vet fra tidligere at det har svært positiv effekt på det norske folk å følge store begivenheter som OL. Vi blir i så godt humør, vi blir blidere og full av begeistring og arbeidsglede. Når vi er glade, gjør vi en bedre jobb. Jeg kjenner det godt selv; jeg er i kjempehumør allerede, bare ved tanken på at OL nå begynner. Livet er herlig.
Til syvende og sist må hver og en bedrift avgjøre hva deres policy er i slike saker, men min anbefaling (selv om jeg er middels interessert i sport) er å bruke slike anledninger til intern teambuilding. Det kan kaste av seg i form av motiverte medarbeidere!
Det er heldigvis en stund til Vinter-OL ennå, men nå står Fotball-EM på trappene, og selv om Norge ikke er med, så er det jo mulig å heie på Søta Bror. De innledende kampene går klokken 15:00, så det kan jo være en fin måte å avslutte arbeidsdagen på.
Jeg tror det er viktigere enn noensinne å utnytte anledninger som dette til å samle gjengen i trygge og kjente omgivelser med lav terskel.
Les også: Latter på arbeidsplassen frigjør endorfiner og senker kortisolnivået
TV-teknologien er i stadig utvikling, så om du ikke har kjøpt TV på noen år vit at LCD og plasma er foreldet, og at det i dag er LED (light-emitting diode) som gjelder.
LED står for lysemitterende diode. En LED-TV har et bildepanel som består av millioner av flytende LCD-krystaller foran en lyskilde av LED-lys – noe som fungerer litt på samme måte som da man før i tiden sendte lys gjennom dias for å vise lysbilder.
Innen LED-verdenen finnes det ulike teknologier: LED, OLED (organic light-emitting diode), QLED (quantum dot LED TV) og Mini-LED:
Tommelfingerregel: Hvis du skal plassere TV-en på et sted med mye dagslys eller lamper, kan det være fornuftig å gå for en stor QLED eller Mini-LED. Dersom du kan kontrollere lyset i rommet er OLED et fornuftig valg.
Frem til 1. januar 2020 måtte bedrifter betale NRK-lisens per TV-apparat. Nå er den borte! Det betyr mer budsjett til selve TV-apparatet. Husk at du også kan bruke TV-em som møteromskjerm eller infotavle, så du kan få mye skjermglede ut av de kronene du investerer.
Det å samle kollegene rundt TV-en for å heie og bue kan være akkurat det vi trenger etter en ensom korona-periode på hjemmekontoret. Er det mye lys i lokalet der TV-en skal stå, kjøp en QLED eller Mini-LED. Hvis du kan kontrollere lyset, gå for en OLED.