De ser helt identiske ut, men er likevel så forskjellige. Den ene er dobbelt så rask som den andre. «Jeg var fullstendig uvitende om dette», sier youtuberen Ryan Lecocq. Da han skjønte forskjellen, gråt han. Om denne artikkelen får deg til å ta til tårene, håper vi det er fordi den bringer deg klarhet i forskjellen mellom Thunderbolt og USB-C 3.2.
Vi snakker da om Thunderbolt 3, utviklet av Apple og Intel, hvis eneste ytre kjennetegn er at plugg og port er merket med en lyn-logo.
Thunderbolt gjør opp til 40 gigabits per sekund (Gbps) på en god dag, og dem er det 365 av i året. Den prikk like motparten USB-C 3.2 gjør gjerrige 10 Gbps (Gen 2) eller 20 Gbps (Gen 2x2) i forhold.
Så lenge pluggen passer i porten, kan du bruke dem om hverandre. De nyeste versjonene av USB eller Thunderbolt er kompatible med tidligere versjoner, og Thunderbolt kan gjøre alt det USB-C 3.2 kan – men ikke motsatt.
Mer om det i slutten av artikkelen – men først, litt historie.
Se vår store utvalg av kabler til bedriften »
Historien om USB starter i Oregon, USA i 1996. På Intels hovedkvarter blir USB (Universal Serial Bus) utviklet. Det skulle bli bransjestandarden for kabler og plugger som kobler datamaskiner sammen.
«Our goal was that when you get a device, you plug it in, and it works», forteller Intel-ingeniør Ajay Bhatt til Fast Company.
Ironisk nok var det Apple-gründer, Steve Jobs, som tok USB til markedet gjennom iMac i 1998, en «USB-only machine» med USB 1.1.
Makshastigheten på dataoverføring var 12 megabit per sekund.
I 2000 ble USB 2.0 lansert, og ting tok av!
Med en USB 2.0-kabel kunne du overføre data mellom enheter i en hastighet på 60 MBps (megabytes per sekund), som tilsvarer 480 Mbps (megabits per sekund).
USB 3.0 kom i 2011, med en kapasitet på 5 Gbps.
To år senere ble USB 3.1 lansert (som nå heter USB 3.2, les mer om navneforvirringen her) med en hastighet på hele 10 Gpbs, som i neste generasjon (Gen 2x2) ble høynet til 20 Gbps (USB 3.2 SuperSpeed).
Her ser du de ulike USB-pluggene som er i bruk i dag:
USB type A er velkjent for de fleste og brukes fortsatt. USB type C er den vendbare pluggen som brukes av både Thunderbolt og USB-C 3.2.
Thunderbolt ble lansert i 2011. Thunderbolt 2 kom i 2013 i Apples datamaskiner, da med 20 Gbps hastighet. Disse brukte Mini DisplayPorten. Thunderbolt 3 kom i 2015, med USB-C som plugg.
Du kan koble en Thunderbolt 3-kabel til en USB-C 3.2-port, og motsatt, men det vil begrense yteevne og muligheter.
Her er listen over hvilke styrker Thunderbolt har:
Selv om en USB-C-skjerm kan brukes som en «hub», kan man ikke seriekoble på denne måten.
Gamere kan også glede seg over muligheten til å spille med rå grafikk fra eksterne grafikkort.
Det jeg synes er spesielt gøy med USB-C er at du slipper å koble til ladekabelen når du er koblet til skjermen med USB-C.
USB-C kommer med 40, 60 eller 90 watts effekt. Ved 40 watt kan kabelen sende strøm til maskinen og holde liv i den, mens en 60 watt-tilkobling kan lade maskinen samtidig. Har du en PC som trekker ekstra mye strøm i bruk, kan det hende du trenger 90 watt.
Det er vel bare i IT-bransjen at oppfølgeren er bedre enn originalen (Unntatt Gudfaren 2, selvfølgelig), så det er bare å glede seg og gjøre seg klar for bakoversveis. USB4-enheter vil snart være å få kjøpt i en nettbutikk nær deg, og den nye serien MacBook fra Apple er allerede utstyrt med USB4-porter.
USB4 er like rask som Thunderbolt 3, men langt billigere, fordi Intel krever penger av produsentene for å bruke Thunderbolt.
I januar 2020 ymtet Intel frempå at Thunderbolt 4 var i emning. Den er ikke raskere enn Thunderbolt 3, men har andre fordeler.
For å kunne bruke Thunderbolt 4-betegnelsen må det være mulig å koble til minst to 4K-skjermer eller en 8K-skjerm, mens Thunderbolt 3 måtte være kompatibel med én 4K-skjerm.
Og mens USB4 kan ha en hastighet på 20-40 Gbit/s, skal Thunderbolt 4 alltid ha 40 Gbit/s. Ergo vil alle Thunderbolt 4-PC-er støtte USB4, men ikke nødvendigvis motsatt.
Først publisert: 18. november 2020
Oppdatert: 26. april 2024