skyteknologi stiller nye krav til PC

Mange trodde lenge at datamaskinene bare ble større og kraftigere. De må tenke om igjen. Framtida er her med små maskiner som ikke trenger mye krefter. Hvordan er det mulig? Og hva betyr det for deg?

Skytjenester har vært med oss noen år. Dataene lagres i en nettsky i stedet for lokalt på datamaskinen. Men ikke bare dataene. Også vanlig programvare som tekstbehandling og regneark ligger nå gjerne i skyen. Som for eksempel i en Chromebook.

Endret PC-behov

Vi snakker om det som heter SaaS, Software as a Service. Med SaaS trenger ikke datamaskinene være så store og kraftfulle som det du er vant til. De har mindre behov for hardware- og prosessorkraft. For eksempel klarer de fleste Chromebooks seg med 4 gigabytes internminne. Gjett hva det har å si for batterikapasiteten? Folk kan jobbe lenge uten å lade. Acer og andre fremtredende produsenter av chromebooks skryter nå av en batteritid på 12 timer på de fleste av modellene deres.

Det fremste eksemplet på en lett maskin med skybaserte tjenester er altså Chromebook, en PC nesten uten programvare, men med software og tjenester liggende på nett. I skyen. Maskinen er først og fremst ment for å være koblet til internett. På Microsoft-siden har vi Office 365, som heller ikke setter store krav til maskinen.

New call-to-action

PC for halve prisen av en PC

Spesielt skoler kan være interessert i slike datamaskiner. I USA jobber Google bevisst mot skoleverket, og er i ferd med å ta store deler av markedet. I mars i år viste tallene at 60% av datamaskinene solgt til amerikanske skoler var en Chromebook (Wikipedia).

Det samme skjer andre steder, som i Australia.

Sverige er på god vei etter. Google tar greppet om barnen – Chromebook-explosion i svenska skolor, skriver svenske ComputerSweden, som også omtaler prisen som en fordel for Chromebooks.

Og det er klart; når maskinene blir mindre kraftkrevende, så kan de også synke i pris.

ComputerSweden kjører følgende sammenlikning: En Chromebook går for halve prisen av en vanlig PC og mindre enn en tredel av det en Apple-maskin koster.

Les gjerne mer om jobb-PC på vår samleside: Slik velger du riktig PC på jobben

Enkel håndtering av mange brukere

I gamle dager (la oss si i forrige uke) måtte IT-sjefene rundt på skoler og arbeidsplasser hente inn, oppdatere og tanke opp datamaskinene. For skoler og arbeidsplasser med tusenvis av PC-er var dette en stor jobb. Det tok tid. Nå (altså i dag - ikke i morgen) kan IT-sjefene heller masseopprette profiler og gi tilgang til hele nettverket av Chromebooks. Tut og kjør.

Det er grunn til å tro at når fornøyde Chromebook-vante elever skal ut i studier eller arbeidsliv, så vil de trekke arbeidsvanene med seg og foretrekke å jobbe som de alltid har gjort. Google knytter dem til seg allerede fra de er små barn.

Forsåvidt den samme strategien Microsoft har levd godt på i førti år.

New Call-to-action