Chromebook in the skies

Mange trodde lenge at datamaskinene bare skulle bli større og kraftigere. De må tenke om igjen. Framtida er her med små maskiner som ikke trenger mye krefter. Hvordan er det mulig? Og hva betyr det for deg? Stikkordet er skyen.

Skyen og skytjenester har vært med oss noen år nå. Dataene lagres i en nettsky i stedet for lokalt på datamaskinen. Men ikke bare dataene. Også vanlig programvare som tekstbehandling og regneark ligger nå gjerne i skyen. Dette er for eksempel tilfelle i en Chromebook, og når du bruker programvaren som følger Google Disk.

Skyen har endret PC-behovene våre

Vi snakker om det som heter SaaS, Software as a Service. Med SaaS trenger ikke datamaskinene være så store og kraftfulle som de du kanskje er vant til. De har mindre behov for hardware- og prosessorkraft.

For eksempel klarer de fleste Chromebooks seg med 4 gigabytes internminne. Gjett hva det har å si for batterikapasiteten? Folk kan jobbe lenge uten å lade. Acer og andre fremtredende produsenter av Chromebooks skryter nå av en batteritid på 12 timer på de fleste av modellene sine.

Det fremste eksemplet på en lett maskin med skybaserte tjenester er altså Chromebook, en PC nesten uten programvare, men med software og tjenester liggende på nett. I skyen. Maskinen er først og fremst ment for å være koblet til internett. På Microsoft-siden har vi Office 365, som heller ikke setter store krav til maskinen.

PC for halve prisen av en PC

Spesielt skoler kan være interessert i slike datamaskiner. I USA jobber Google bevisst mot skoleverket, og da elevene ble sendt til hjemmeskole under pandemien skjøt salget i været

Også i Sverige tar Google grep om barna – Chromebook-explosion i svenska skolor, skriver svenske ComputerSweden, som også omtaler prisen på Chromebooks som en fordel.

Og det er klart; når maskinene blir mindre kraftkrevende, da kan de også settes ned i pris.

ComputerSweden gir følgende sammenlikning: En Chromebook går for halve prisen av en vanlig PC og mindre enn en tredel av det en Apple-maskin koster.

Skyen gir enkel håndtering av mange brukere

I gamle dager (det føles som tre kvarter siden) måtte IT-sjefene på skoler og arbeidsplasser hente inn, oppdatere og tanke opp datamaskinene. For skoler og arbeidsplasser med tusenvis av PC-er var dette mildt sagt en stor jobb. Det tok tid.

Nå (altså i dag - ikke i morgen) kan IT-sjefene heller masseopprette profiler og gi tilgang til hele nettverket av Chromebooks. Og være ferdig til lunsj.

Det er grunn til å tro at når fornøyde Chromebook-vante elever skal ut i studier eller arbeidsliv, så vil de trekke arbeidsvanene med seg og foretrekke å jobbe som de alltid har gjort. Google knytter dem til seg allerede fra de er små barn.

For så vidt den samme strategien Microsoft har levd godt på i mange tiår.

Første gang publisert: 21. nov 2018
Oppdatert: 24 mar 2022

Hva bør jeg tenke på før kjøp av PC?