wifi 6 nettverk

Glem debatten rundt fiber, 4G og 5G en liten stund. For hva hjelper det å ha raskt nett inn, om du ikke får utnyttet det i lokalene dine? I denne artikkelen gir jeg en introduksjon til Wi-Fi 6, som er den nye standarden for trådløst internett. Skal du kjøpe nettverk til en SMB-bedrift, bør Wi-Fi 6 være et kriterium.

Hva er Wi-Fi 6?

Wi-Fi (Wireless Fidelity) er en trådløs kommunikasjonsteknologi som gjør at pc-er, mobiler og andre enheter kan kommunisere med hverandre ved hjelp av en ruter.

Wi-Fi 6 er også kjent som AX WiFi eller 802.11ax WiFi. Den nye standarden for trådløst internett ble lansert i 2019 og erstatter Wi-Fi 5, som kom i 2014.

I 2020 begynte man å produsere hardware som støtter Wi-Fi 6. 

Hvilke fordeler har Wi-Fi 6?

Hvis ikke laptopene og duppedittene dine støtter Wi-Fi 6, vil du ikke merke stor forskjell om du bytter ruteren din. Men siden det nå er gullstandarden, er det fornuftig å investere for fremtiden, som kommer raskere enn vi tror.

Det er fire viktige fordeler med Wi-Fi 6:

  • raskere nett
  • mer stabilt nett
  • sikrere nett
  • bedre støtte for IoT

1. Raskere nett

Wi-Fi 6 er 40 % raskere enn forgjengeren. Den teoretiske hastigheten er 9,6 Gbps, mens Wi-Fi 5 er begrenset til 6,9 Gbps. De fleste har ikke bruk for så raskt nett, for Wi-Fi 5 er allerede raskere enn markedsbehovet, så dette er ikke den viktigste fordelen. Hastighetsforskjellen vil knapt merkes på en laptop, men det er først når du har mange aktive enheter koblet til ruteren at du virkelig drar nytte av de ekstra 3,5 Gbps-ene og Wi-Fi 6 sin evne til å fordele båndbredden på enhetene på en smart måte. Og det bringer oss til neste fordel.

2. Mer stabilt nett

Sammenlignet med 2014, da Wi-Fi 5 kom, har vanlige husstander og bedrifter i dag langt flere enheter koblet til nettet. Når ruteren får for mange forespørsler på én gang, vil brukerne oppleve at nettet henger. Wi-Fi 6 er bygd for dagens krav. Den kan ha 4 ganger så mange tilkoblede enheter som Wi-Fi 5 og kan kommunisere med 12 enheter samtidig.

3. Sikrere nett

Wi-Fi 6 kommer med store sikkerhetsforbedringer og har fjernet noen av svakhetene i forgjengeren. Wi-Fi har siden 2004 brukt WPA2 som krypteringsmetode. Men WPA2 har vist seg å være mulig å hacke, noe Wi-Fi 6 har tatt på alvor ved å ta i bruk WPA3. Sagt på en enkel måte har hackere tidligere kunnet angripe et nettverk med et utall passordkombinasjoner for å gjette seg fram til riktig passord. WPA3 vil blokkere enheter som forsøker å gjette seg vei inn etter et gitt antall ganger, noe som gjør det praktisk talt umulig for cyberkriminelle å få tilgang til nettverket ditt på tradisjonelt vis.

4. Bedre støtte for IoT

IoT (Internet of Things) eller «Tingenes internett» er et begrep som omfatter alle produkter som er koblet til internett. Disse duppedittene går ofte på batteri. Med Wi-Fi 6 vil batteriene i mobile enheter vare opptil 7 ganger lenger! I stedet for å være konstant i kontakt med ruteren, vil de sjekke inn tidvis og ved behov. 

Konklusjon

Skal du kjøpe nettverk nå, er det smart å investere i et som har støtte for Wi-Fi 6. Det gir deg stabilitet, kapasitet og sikkerhet, og det koster heller ikke mer enn den gamle standarden.

Sjekk ut våre Wi-Fi 6-løsninger her:

Avtaler og større forespørsler