ro som sine foretrukne hodetelefoner

Kombinasjonen av god design, brukervennlighet og lydopplevelse har gjort Fredrik Bjerknes til en svoren tilhenger av Koss Porta Pro. Hittil har han hatt 25 par.

I snart 20 år har hodetelefoner av den ikoniske typen prydet Fredrik Bjerknes sitt hode, enten det har vært på jobb, under trening eller andre fritidssysler. Han ser for seg at det sterke forholdet vil vedvare.

– Ja, det er ingen grunn til at det ikke skal det. Siden jeg gikk på videregående og kjøpte mitt første par så har de hengt ved meg. I en periode jobbet jeg som videojournalist og da var de helt uunnværlig ved opptak, forteller Fredrik som nå er ute av mediebransjen og jobber med å fullføre en doktorgrad ved Universitetet i Bergen.

Funksjonell designperle

De første Koss Porta Pro kom på markedet i 1984 og er en omtrent uendret suksesshistorie siden den gang. Designet har stått seg gjennom tre tiår. Foruten mindre tekniske oppgraderinger er den eneste markante endringen en trådløs bluetooth-versjon som kom til i 2018. Design- og tech-magasinet Magenta omtaler Koss Porta Pro som «a master class in functional design” og tilføyer “the headphones every design lover should own”. Fredrik Bjerknes er skjønt enig.

– Jeg liker at det estetiske er bra. De har et klassisk beskjedent utseende og skiller seg kraftig ut fra endel av de andre hodetelefonene folk flest går rundt med om dagen. Koss Porta Pro er små og nette, har et funksjonelt design, kan brettes sammen og puttes i lomma. Det liker jeg.

Se video om Koss Porta Pro:

Sverger til ledning

Fredrik innrømmer at han er en sånn litt konservativ type som står trofast ved sine valg år etter år.

–Ja, jeg finner gjerne noe jeg liker og så holder jeg på det. Ser egentlig ingen grunn til å skifte ut noe som er bra. Kanskje er det ren latskap, men for meg oppfyller disse hodetelefonene alle mine behov og krav. De er gode på lyd, ser bra ut, har god kvalitet og er rimelige i innkjøp.

– Jeg har også valgt å bruke den versjonen med ledning selv om den trådløse utgaven har vært på markedet en stund, innrømmer Fredrik.

Den trådløse versjonen kommer med en ledning som går rundt nakken som har en tre knappers fjernkontroll som regulerer lyd og kan svare på anrop.

BjerknesFredrik06

Referanse på lyd

Koss Porta Pro har vunnet en rekke tester i sin levetid og gitt mye glede til musikkelskere gjennom mer enn 30 år. Fredrik er glad i en god lytteopplevelse selv.

– Når jeg hører på hipohop vil jeg ha god bass og når det er jazz så skal alle instrumentene tydelig frem, sier Fredrik Bjerknes som like gjerne hører på podcast eller snakker i telefonen via mikrofon på ledningen.

I sin tid var Koss Porta Pro revolusjonerende på lyd og fortsatt holder de stand i et langt sterkere felt enn for 30 år siden.

BjerknesFredrik04

Designet for walkman

I knallhard konkurranse med dagens airpods og øreklokker med støydemping gjør Koss Porta Pro det fortsatt sterkt på en kombinasjon av mange kriterier. De siste drøye ti årene har Komplett solgt nesten 42.000 par for snaue ti millioner kroner. Hodetelefonene er en manifestasjon av walkman-æraen, og opprinnelig designet for å passe sammen med Sonys bærbare kassett-spillere på 80-tallet. Mens walkmanen forsvant, ble Koss Porta Pro stående igjen som et retro-ikon som appellerer til langt flere enn de som var så priviligerte å få oppleve 80-tallet.

Kjøp ikonet Koss Porta Pro her