shutterstock_407069545

De fleste av oss vil ha PCer med god batterilevetid som tåler bruk over lang tid. Samtidig er vi lett påvirkelige av trend, og liker slanke og lette ting.

Jakten på lettere, tynnere datamaskiner gjør at lagring, batteritid og andre komponenter blir presset til randen når det kommer til ytelse. Og svaret er så enkelt som at det faktisk koster mer å lage de samme kraftfulle komponentene mindre og lettere.

PCer som knapt er tykkere enn papp

HP x360. Microsoft Surface. Apple MacBook Air samt Lenovo X1 Carbon. Har vi passert en grense hvor disse PCene ikke kan lages tynnere og lettere, men fortsatt fungere optimalt? Disse PCene er knapt tykkere enn et stykke papp, men de fungerer helt utmerket og har nok av kraft. Egentlig er ikke disse PCene noe mer enn et nettbrett med tastaturet permanent festet. Så hvorfor har disse PCene en høyere prislapp enn de som er tyngre?

Se også vår samleside om hvordan du velger riktig PC på jobben

Kostbar batteriteknologi

Batterier er dyre, og det blir stadig utviklet mindre og kraftigere batterier. Det finnes knapt en bærbar PC med seks timers batteritid som koster under 5.000 kroner.

New call-to-action

Vi er mer på farten med PCene våre enn før

Mange velger bekvemmelighet og design foran spesifikasjoner. For daglig bruk vil folk flest ha en PC som ikke tar for mye plass i vesken eller kofferten. Det gjør at en lettere og mindre PC blir et mer fornuftig valg.

Men det er ikke slik at de mest populære veskene eller PC-baggene på markedet kun får plass til datamaskiner som du også kan bruke som pizzaskjærer. Veldig få trenger en 13 tommer bærbar PC som veier 840 gram. Men likevel så vil vi ha det.

Komponentene i disse PCene er dyrere

Et problem som oppstår med tynne PCer er varme – det er rett og slett ikke nok plass til å kvitte seg med varmen. Derfor må du betale for en lavspenningsprosessor som holder varmen nede.

Det er også en rekke andre komponenter som stadig blir mindre, som SSD til fordel for en harddisk, mindre batterier og grafikkort.

Sammenligner du prisen på et standard grafikkkort med en Mini ITX modell, skal du ikke se bort ifra at du får bakoversveis. Størrelsen er halvert slik at den passer inn i mindre PCer, men er trolig priset 80% høyere eller mer. Less is more!

I tillegg er de tynneste PCene som oftest laget av metaller som aluminium, magnesium eller karbon for å holde vekten nede og at pcene skal tåle mer. Det er åpenbart dyrere enn plast.

Så bør du, eller bør du ikke kjøpe en lett PC?

Om noen hadde spurt meg om hvilken PC jeg anbefaler, så hadde nok ikke den tynneste og letteste på markedet vært førstevalget. Når det er sagt, så ville jeg heller ikke rådet noen til å bruke BSU-kontoen sin på å kjøpe en rød Ferrari. Bilen er knallfin og har de grunnleggende funksjonene man trenger, men den kan også være ganske upraktisk. Det er opp til deg å definere hva du er ute etter for å dekke ditt behov. Er «tynn-PCskam» den nye flyskammen? 😉

New Call-to-action