chromebook elev

Vet du hvordan du beskytter en Chromebook mot virus? Du tørker av tastaturet... Denne halvgode vitsen sier noe om simplisiteten i en Chromebook. Fenomenet er en ny måte å tenke produktivitet, sikkerhet, lave kostnader og friksjonsfri data på.

I vårt naboland Sverige er de i ferd med å skifte ut alle landets skole-PCer med nye, enkle og rimelige Chromebooks og vi kommer etter her hjemme også. De fleste grunnskoler tilbyr nå datamaskiner til sine elever – og da som oftest en Chromebook fra en kjent produsent som Acer, Dell eller HP. Enhetene er rimeligere i innkjøp og langt billigere å drifte når alt av programvare og lagring ligger i skyen.

Vår mann på IT har sett på fordeler og ulemper med Chromebook i denne videoen.

 

Hva er en Chromebook?

Kan din bedrift gjøre som skoleverket og bytte til Chromebook og dermed også minimere kostnadene til maskinparken? Skoleverket var først ute, og nå følger flere bedrifter, kommuner og etater etter. La oss først ta en runde på hva Chromebook er.

Maskinene ble lansert her i landet for mer enn seks år siden og nå kan du kjøpe dem fra de fleste produsentene. De er alle koblet opp mot Googles Chrome OS. Til forskjell fra andre datamaskiner som blir treigere etter hver som de fylles opp, vil en Chromebook blir kjappere og kjappere etterhvert som Google utvikler sitt OS og sprer det ut til alle brukerne. Smart!

Den store haken, vil noen påstå, er at alt du gjør blir ubønnhørlig lenket opp til Googles produkter som for noen vil føles som et klamt grep. Men her er mulighetene og fordelene også mange. Se bare her:

  • Programmer. Med Google Docs, Sheets og Slides kan du lage alle slags business-ting du trenger. Trenger du mer så finner du det i Google Play.
  • Skylagring. Du lagrer ingenting lokalt på maskinen, men i skyen. Derfor kan du også bruke ditt innhold på enhver enhet som er koblet opp. Om maskinen krasjer så mister du ingenting av det du har jobbet med.
  • Kommunikasjon. Alle maskinene er satt opp med Googles plattformer og klare til å la deg kommunisere med omverdenen enten med Gmail eller Google Hangouts.
  • Office365. Du får tilgang til alt i Microsoft Office som Word, Excel og Powerpoint gjennom skysystemet. Her er det også rom for lagring.

New call-to-action

Hva er ditt databehov?

En Chromebook-maskin fungerer aller best i et kontor- eller skolemiljø der det utføres ordinære operasjoner og ikke kjøres avanserte og tunge dataprogram som krever kraftig prosessor og heftig internt minne. Skal du ha programvare som ikke er nettbasert vil du også møte utfordringer. Har du en jobb hvor dette er et «must» så er ikke dette maskinen for deg, men i de aller fleste andre tilfellene og det er kanskje 80-90% av oss som har slike jobber, så er Chromebook ideell.

Husk da også at en slik maskin ikke vil ha den samme verdien i bruk om den ikke er koblet til nettet. Offline-jobbing er lite produktivt siden alt er nettbasert. Men er det et reelt problem i dagens wi-fi-samfunn?

De fleste Chromebooks har bedre batterikapasitet enn andre laptoper. Se en reklamefilm fra Dell her om akkurat dette.

Rimelige maskiner

For ikke lenge siden leverte produsentene sine dårligst designede maskiner med skreddersøm for Chromebook-operasjoner. Nå har de alle sett hvor det bærer og kommer på markedet med lette, smarte og snasne maskiner med touch-skjerm og andre finesser. Oppsettet er gjerne en ganske enkel prosessor, 2 eller 4 GB minne og 32 eller 64 GB lagring. Og på toppen av kransekaka: En Chromebook koster omtrent en fjerdedel av det en ordinær kontor-maskin koster! Vi snakker mellom 1500 og 5000 kroner.

Se vårt utvalg av Chromebooks her.

Infrastruktur

Vurderer du å gi Chromebook en sjanse i din organisasjon så må du altså først gjøre en behovsprøving. Om det blir grønt lys så skal du være klar over at du må sette opp en infrastruktur som bygger oppunder skylagring og mulighet for å produsere i et nytt og kanskje uvant regime for mange.

Sikkerhet er ofte en issue og her kommer vitsen jeg fortalte i begynnelsen til sin rett. Chromebooks er sjelden utsatt for virusinfeksjoner og har en svært god beskyttelse. Se video her.

Derfor er det også mange skoler, kommuner og offentlige institusjoner som tar dem i bruk. Husk også at de unge og håpefulle som nå går ut av skoleverket, vil ha høy Chromebook-kompetanse alle sammen og kjenner denne plattformen inn og ut.

Det er tross alt disse kandidatene yrkeslivet skal legge til rette for i fremtiden.

New Call-to-action