Chromebook har endret vår dataverden

Vet du hvordan du beskytter en Chromebook mot virus? Du tørker av tastaturet... Denne halvgode vitsen sier noe om hvor ukomplisert en Chromebook er. Fenomenet Chromebook er en ny måte å tenke produktivitet, sikkerhet, kostnader og friksjonsfrihet på.

I Sverige er de i ferd med å skifte ut alle landets skole-PCer med nye, enkle og rimelige Chromebooks. Her hjemme følger vi etter. De fleste grunnskoler tilbyr nå datamaskiner til sine elever – og da ofte en Chromebook fra en kjent produsent som Acer, Dell eller HP. Enhetene er rimeligere i innkjøp og langt billigere å drifte, siden alt av programvare og lagring ligger i skyen.

Vår mann på IT har sett på fordeler og ulemper med Chromebook i denne videoen.

 

Hva er en Chromebook?

Kan bedriften din gjøre som skoleverket, bytte til Chromebook og dermed minimere kostnadene til maskinparken? Det kan du nok. Skoleverket var først ute, og nå følger flere bedrifter, kommuner og etater etter. La oss først ta en runde på hva Chromebook er.

Maskinene ble lansert her i landet for over sju år siden og nå kan du kjøpe dem fra de fleste produsentene. De er alle koblet opp mot Googles Chrome OS. Til forskjell fra andre datamaskiner som blir treigere etter hver som de fylles opp, vil en Chromebook blir raskere etterhvert som Google utvikler Chrome OS og sprer det ut til brukerne. Det er smart.

Den store haken (vil noen påstå) er at du ubønnhørlig blir lenket til Googles produkter. For noen føles det som en tung lenke. Men mulighetene og fordelene er mange. Se bare her:

  • Programmer. Med Google Docs, Sheets og Slides kan du lage alle slags business-ting du trenger. Trenger du mer, finner du det i Google Play.
  • Skylagring. Du lagrer ingenting lokalt på maskinen. Du lagrer det i skyen. Derfor kan du også jobbe med innhold på hvilken som helst annen enhet som er koblet på nett. Om maskinen krasjer, mister du ingenting av det du har jobbet med.
  • Kommunikasjon. Alle maskinene er satt opp med Googles plattformer og klare til å la deg kommunisere med omverdenen, enten med Google Meet, Gmail eller Google Hangouts.
  • Office365. Du får tilgang til alt i Microsoft Office, som Word, Excel og Powerpoint, gjennom skysystemet. Her er det også rom for lagring.

Topp 10 produkter - Pc og nettbrett

Hva er behovet ditt?

En Chromebook-maskin fungerer aller best i et kontor- eller skolemiljø der det utføres ordinære operasjoner. Ikke der det kjøres avanserte og tunge dataprogram som krever kraftig prosessor og heftig minne.

Skal du ha programvare som må installeres lokalt på maskinen, møter du også utfordringer. Har du jobber der dette er et must, da er ikke dette Chromebook for deg. I de aller fleste andre tilfellene (og det er kanskje 80-90% av oss som har slike jobber) så er en Chromebook ideell.

Husk også at en slik maskin ikke vil ha den samme verdien i bruk om den ikke er koblet til nettet. Offline-jobbing er lite produktivt, siden alt er nettbasert. Men hvor stort problem er det i dagens wifi-samfunn?

De fleste Chromebooks har også bedre batterikapasitet enn andre laptoper. Se en reklamefilm fra Dell her om akkurat dette.

Chromebooks er rimelige maskiner

Tidligere leverte produsentene de dårligst designede maskinene sine med skreddersøm for Chromebook-operasjoner. Nå har de alle sett hvor det bærer, og kommer på markedet med lette, smarte og snasne maskiner med touch-skjerm og andre finesser. Oppsettet er gjerne en ganske enkel prosessor, 2 eller 4 GB minne og 32 eller 64 GB lagring. Og på toppen av kransekaka: En Chromebook koster omtrent en fjerdedel av det en ordinær kontormaskin koster. Vi snakker mellom 1500 og 5000 kroner.

Se vårt utvalg av Chromebooks her.

Infrastruktur er viktig

Vurderer du å gi Chromebook en sjanse i organisasjonen din, må du først gjøre en behovsprøving. Om det blir grønt lys, setter du opp en infrastruktur som støtter skylagring og muligheten for å produsere i et nytt og kanskje uvant regime.

Sikkerhet er ofte et element, og her minner jeg om vitsen jeg fortalte i begynnelsen. Chromebooks er sjelden utsatt for virusinfeksjoner og har en svært god beskyttelse.

Se en video om dette her.

Derfor er det også mange skoler, kommuner og offentlige institusjoner som tar dem i bruk. Husk at de unge som nå går ut av skoleverket, har høy Chromebook-kompetanse og kjenner denne plattformen inn og ut.

Det er tross alt disse som er dine ansatte i fremtiden.

New call-to-action

Publisert 4. november 2020
Oppdatert 7. oktober 2021