Lekpredikanten Hans Nielsen Hauge hadde alltid strikkepinner og bibel med seg i sekken, men for elevene på den videregående skolen som bærer hans navn, går det i Apple-produkter.
På Hans Nielsen Hauge videregående skole i Fredrikstad får alle elevene hver sin Macbook Air når de starter i første klasse. Det er både elevene og skolen svært tilfreds med.
Personen Hans Nielsen Hauge, som skolen er oppkalt etter, grunnla den kristne bevegelsen Haugianerne på slutten av 1700-tallet og hans ettermæle har vist at han var en pådriver for hardt arbeid, utdannelse og økonomisk vekst. Mange ser i dag på ham som en gründertype som fikk ting til å skje og business til å vokse.
For Hans Nielsen Hauge vgs var valget av Apple og Mac til elevene i starten et markedsføringstiltak som skilte skolen ut fra andre. Men etterhvert har det vist seg å være et ideelt valg når det kommer til brukervennlighet og driftsikkerhet.
– Vi har 196 elevmaskiner i sving hver dag og nesten 30 macer hos lærerne. Likevel bruker vi bare 40% av en stilling på å drifte hele IT-siden av skolen. Det er bemerkelsesverdig lite feil med både maskiner og programvare. Elevene er flinke med å ta vare på sine maskiner og kanskje er det det nettopp fordi det er en Mac? Virusproblemer har vi knapt hatt overhodet, forteller Christopher Mentzoni som er administrasjonsleder ved Hans Nielsen Hauge videregående skole.
Skolen har kun 2 windows pc’er, den ene er print-server, grunnet proprietær software og en er knyttet til adgangssystemet på skolen - også proprietær software.
Les også: Der det en gang lå en bibel ligger det nå en MacBook Pro
Mens det sitter mange norske elever og trykker i vei på sine slitne og trege maskiner, så har elevene ved Hans Nielsen Hauge vgs en oppdatert Macbook under armen til enhver tid. De utnytter brukervennligheten i MacOS-et og kan overføre tunge filer mellom elever som jobber sammen i grupper via Airdrop. I tillegg foregår klasseromsundervisningen på smartboards eller via projektorer.
Les også: Aldri mer tilkoblingstrøbbel med AppleTV 4K på møterommet
– Tidligere hadde vi tilkobling via kabler, men har nå kjøpt en Apple-TV til alle klasserommene og bruker nesten utelukkende AirPlay fra lærerens maskin. Det har ført til at vi knapt har problemer med tilkobling og læreren slipper å stå småstresset foran 30 utålmodige ungdommer som synes du er litt utdatert fordi du sliter med å koble opp maskinen til skjermen. Nå fungerer det hver gang og stjeler heller ingen verdifull læretid fra skoletimen, sier Mentzoni fornøyd.
Da Norge lukket ned og elevene ble sendt hjem fra skolene 12. mars 2020 på grunn av korona-pandemien, priset Mentzoni og skolen seg lykkelige over at de hadde en stabil dataplattform å lene seg på.
– Vi benytter Office 365 som læringsplattform og alle elever og lærere tok med seg hver sin Mac hjem. Den samme kvelden kjørte vi alle lærerne gjennom kurs i Teams og dagen etter var vi i gang med undervisning. Vi hadde ikke nedetid i det hele tatt. Da hadde vi forsøkt en stund å få lærerne fortrolige med Teams og dette tvang oss til å handle. I ettertid er vi glade for at vi gjorde det, og både elever og lærere sier de er fornøyde med læringstilbudet vi har fått til mens hjemmeundervisningen har pågått, forteller Mentzoni.
Fremtidens skole er garantert mer digital enn den har vært tidligere og da er behovet for godt IT-utstyr avgjørende for læringsprosessen. På Hans Nielsen Hauge vgs har de fulgt i fotsporene til mannen de er oppkalt etter og fremstår som en pådriver for innovasjon og utvikling.