Smartklokka blir mer og mer avansert, og i tillegg til å ha nok funksjoner til å nærmest kunne erstatte mobilen, kan den også gi deg verdifull innsikt i egen helse og velvære. Mange bruker innsikten først og fremst til å logge og planlegge treningsøkter, men like nyttig kan det være å bruke den til å prestere bedre på jobb.
En som virkelig ser fordelene med smartklokke, er Dr. Torkil Færø. Med 25 års erfaring som frilanslege har han fått et unikt innblikk i sykdommer som plager folk, og sett at livsstil ofte er årsaken. I 2023 skrev han bøkene «Pulskuren helsedagbok» og «Pulskuren - stress riktig, sov bedre, yt mer, lev lenger», hvor han viser hvordan målinger av puls og stressnivå kan optimalisere helse og prestasjon. Færøs arbeid fremhever viktigheten av å forstå kroppens signaler og viser hvordan bruk av smartklokker kan forbedre søvn, redusere stress og øke produktiviteten.
Her skal vi se nærmere på hvordan du kan bruke smartklokka til å forbedre prestasjon og ytelse på jobb. Men først:
Hva er en smartklokke?
En smartklokke kombinerer funksjoner fra vanlige armbåndsur med avansert teknologi, og gir deg muligheter som tidligere kun var mulig om du hadde smarttelefonen i hånda. Ved å koble smartklokka til en smarttelefon eller andre enheter kan du motta både anrop og varsler, bruke den til trådløs avspilling av musikk, og til å tracke løpeturene dine med GPS. I tillegg kan smartklokka overvåke helse og velvære, og gi relativt nøyaktige målinger av både puls og pulsvariasjon, søvn, stressnivå og kroppsbatteri – for å nevne noe.
Populære smartklokker i dag er, blant annet, ulike varianter av Apple Watch, Garmin, og Samsung Galaxy Watch.
Se alle våre smartklokker her.
Slik kan smartklokka bidra til at du presterer bedre på jobb
Bedre søvnkvalitet med smartklokke
God søvn er viktig for både psykisk og fysisk helse, og er også avgjørende når det kommer til prestasjoner. Og som vi vet, vil et uthvilt hode både jobbe og konsentrere seg bedre.
Smartklokka i seg selv har ingen magiske evner som får deg til å falle i dyp og god søvn. Men med litt egeninnsats er den et ypperlig hjelpemiddel når det kommer til å øke kvaliteten på hvilen din. Ved å overvåke pulsen din kan klokka nemlig spore hvor godt du sover, og hjelpe deg med å identifisere hvilke mønstre og faktorer som påvirker søvnen din.
Du vil for eksempel kunne se at et par glass rødvin til maten kan ha negativ påvirkning på søvnscoren din, og at du sovner fortere de kveldene du leser bok på senga, i stedet for å scrolle på mobilen. Da vet du også hva du bør kutte for å sove bedre, og i sin tur også yte best mulig når du kommer på jobb.
Bjørn-Tore Svendsen, logistikkdirektør i Komplett Services, gikk selv til innkjøp av sin smartklokke på grunn av vanskeligheter med å oppnå kvalitetssøvn om nettene.
– Jeg begynte å både lese og høre meg opp på hvordan jeg kan bruke pulsen til å måle hvilken effekt valgene jeg tar i hverdagen har på helsa og søvnen min, sier han.
Bjørn-Tore ble inspirert til å skaffe seg større innsikt i egen helse, og gikk derfor til innkjøp av smartklokka Garmin Epix Pro (gen 2) i desember 2023. Det har gitt positivt utslag.
– Nå har jeg bedre kvalitet på nattesøvnen, noe som også har bidratt til at jeg er mer opplagt og enklere håndterer hektiske dager – på jobb, og ellers.
Husk å lade kroppsbatteriet
«Body battery», eller kroppsbatteri, er et uttrykk vi hører oftere og oftere – trolig på grunn av den økende populariteten til nettopp smartklokker. «Body battery» gir deg en indikasjon på hvor mye energi du har tilgjengelig for dagens oppgaver. Er batteriet lavt, er det kanskje ikke dagen for å gripe an de mest utfordrende oppgavene dine, på samme måte som at det i treningsverdenen vil tyde på at det er dags for en hviledag.
Bjørn-Tore bruker selv «body battery» som en parameter for dagsform.
– «Body battery» gjør det mulig å «tracke» hva jeg gjorde kvelden før, og hvilket utslag det hadde på søvnkvaliteten min, forteller han, og fortsetter:
– Målingen sier også noe om hvor klar man er for en ny dag, og eventuelle hensyn man burde ta den dagen.
Det kan med andre ord være nyttig å holde et øye med kroppsbatteriet ditt, og ikke minst hvilke handlinger og aktiviteter som fører til at batteriet blir lavt. Da kan du også finne ut hva du bør unngå å gjøre, for eksempel dagen før du vet at du må prestere litt ekstra på jobb.
Ta kontroll over stresset
Smartklokka kan også bruke pulsen til å måle stressnivået ditt. Mer spesifikt ser klokka på pulsvariasjonen din, også kalt HRV. HRV gir en indikasjon på hvordan det autonome nervesystemet reagerer, både psykisk og fysisk, på omgivelsene dine. Lav pulsvariasjon – at hjertet ditt slår med en rask og jevn rytme, og at det altså er lav variasjon mellom hjerteslagene – er et kjennetegn på stress.
Det kan imidlertid være greit å vite at det ikke bare er typiske stressende situasjoner, som det å holde en presentasjon eller å skulle rekke en tidsfrist, som gir utslag på stressmålingen. Kroppen utsettes for stress hele tiden, både sunt og usunt, og alt vil gi utslag på HRV og stressnivået som vises på smartklokka di. For eksempel vil både en treningsøkt og det å spise middag sent på kvelden påvirke HRV-en din negativt, på samme måte som det å være skikkelig stresset i jobbsammenheng.
For å sikre god søvnkvalitet og lavt stressnivå, har Bjørn-Tore satt i gang flere tiltak for å prøve å opprettholde høy HRV. Blant annet:
- Spise sunt, og særlig unngå «belønningen» på kvelden etter en treningsøkt.
- Fokus på trening, men også på å få tilstrekkelig med hvile og restitusjon.
- Forsøker å få 8,5-10 timer søvn per natt.
- Ingen alkohol i ukedagene, og redusert inntak i helgene, da alkohol påvirker nattesøvnen i stor grad.
Dette har han hatt godt utbytte av:
– Jeg merker først og fremst at jeg sover mye bedre, og ikke minst hvor viktig god søvn er. Det er interessant å se hva som påvirker søvnen, og hva som påvirker prestasjoner.
Ved å finne ut hva som forhøyer stressnivået ditt, og hva som bidrar til å senke det, blir det enklere å sikre at kropp og hode er klar for det som møter deg på jobb.
Avansert og potensielt livreddende teknologi
Noen smartklokker er mer avanserte enn andre, og kan overvåke både hjerterytme, blodprosent, samt utføre en ECG – for å nevne noe. Apple Watch Ultra, samt Apple-klokker fra serie 6 og nyere, er blant smartklokkene som kan utføre disse målingene. Disse funksjonene vil de fleste ikke ha bruk for i det daglige, men de kan på lang sikt være nyttige for å oppdage potensielle helseproblemer tidlig, og ta nødvendige forholdsregler.
Skrittelling og aktivitetsnivå
Utover de nevnte funksjonene kan smartklokker også tilby en rekke andre relevante målinger og informasjon. Dette kan inkludere både skrittelling, aktivitetsnivå og kaloriforbrenning, og kan for mange være en god inspirasjon og motivasjon for å bevege seg litt mer. Det er kjempebra for den fysiske helsa di, men også for at hodet ditt skal fungere best mulig på jobb.
En kropp som får pause fra stillesittingen, som blir eksponert for både bevegelse, trening og frisk luft, er en kropp som er bedre rustet for de utfordringene som måtte komme – fysiske, som mentale.
I sum kan en smartklokke være en uvurderlig ressurs for å forbedre din jobbytelse. Ved å gi deg innsikt i søvnkvalitet, stressnivå, energinivå og generell helse, kan den hjelpe deg med å ta aktive valg for å optimere din arbeidsdag. Kanskje en smartklokke er det ekstra verktøyet du trenger for å ta jobbprestasjonene dine til neste nivå?
Hvilken smartklokke skal jeg velge?
Enten du ønsker en smartklokke for å loggføre skritt og aktivitet, eller du ønsker å gå i dybden med body battery, søvn, stress og det hele, finnes det en smartklokke for deg. Jo mer penger du legger i klokken, jo flere av målingene får du.
Under får du en oversikt over våre beste smartklokker. De fleste måler søvnkvalitet og -poeng, body battery, HRV og stress. Listen er rangert fra lavest til høyest pris:
- Garmin Forerunner 165
- Garmin Vivomove Trend
- Apple Watch SE
- Samsung Galaxy Watch 6
- Garmin Forerunner 255
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro
- Garmin Fenix 7S
- Apple Watch Series 9
- Garmin Fenix 7X Solar
- Garmin Fenix 7S Pro Solar Pro
- Apple Watch Ultra
- Garmin Fenix 7X Pro Solar