Foto: Krister Sørbø
Da korona-krisen satte inn ble Børge Lund (46), serieskaperen bak den populære tegnestripen LUNCH, sittende alene igjen i kontorlandskapet mens alle andre dro på hjemmekontor. Det ga ham masse ny inspirasjon.
Hvordan står det egentlig til på korona-kontoret disse dagene? Den Komplette Bedriftsbloggen tok en telefon til en som kjenner kontorlivet på pulsen for en prat om hjemmekontor og humor.
Vi er mange som har blitt godt kjent med Kjell, Kalle, Nico, Bache, Thorsen Bodil, Linn og de andre karikerte kontorkarakterene i seriestripen LUNCH. De dukket første gang opp i Dagbladet i 2007. Siden den gang har kontorfellesskapet utviklet seg og utvidet seg. Inspirasjonen til serien har Børge Lund hentet fra sitt eget kontorliv og røper at serien alltid har lent seg tett på virkeligheten.
Trives ikke på hjemmekontor
- Mange tror jeg sitter på hjemmekontor i fred og ro for å tegne, men det stemmer ikke i det hele tatt. Jeg prøvde å jobbe hjemmefra i en periode, men var helt hjelpeløst alene. Jeg trives best i kontorlandskap og må ha et miljø rundt meg. Et sted der jeg kan hente inspirasjon til nye striper og med mennesker rundt meg som jeg kan observere, sier Børge Lund som tidligere jobbet som industridesigner og har sin utdannelse i Nederland.
Han er opprinnelig fra Sauda og bor nå med kone og tre barn (ikke ulikt karakteren Kalle) i Stavanger og jobber fulltid med serien.
Dette er en en av de aller nyeste stripene som Børge Lund har laget med bakgrunn i kontorliv under korona-krisen.
Viruset sendte folk hjem
Da korona-krisen traff det norske kontorlandskapet ble det også tomt rundt Børge.
- Det oppsto et dilemma da resten av Norge dro hjem og jeg satt igjen alene, men egentlig ble det starten på et helt nytt kapittel i seriens liv, sier Lund.
Han har derfor plassert Kjell (stripens hovedperson) i den samme situasjonen som ham selv – alene i åpent landskap. Rundt omkring på hjemmekontorene sine sitter de andre figurene. Noen av dem blomstrer mens andre visner.
- Du kan si at et par av «posørene» i LUNCH har vanskelige tider nå. Kjell er utvilsomt en av disse. Trebarnsfaren Kalle som egentlig har kontoret som sin frisone, sliter voldsomt om dagen og har det fryktelig travelt der hjemme. Mellomleder Thorsen derimot har sine beste dager på hjemmekontor uten ansatte som plager ham med sine problemer. Bodil på sin side – hun blomstrer ikke noe sted.
Kontorhumor i en digital hverdag
Korona-kontoret har åpnet en helt ny kilde til inspirasjon og Børge Lund henger på så godt han klarer. Det er mye i det nye, digitale kontorlandskapet som skaper god humor.
- Det har skjedd en eksplosjon i det norske kontorlivet og plutselig oppstår det mange nye og uventede situasjoner. Teknologien endrer seg, videomøtene florerer og de subtile signalene vi opplever når vi treffes på kontoret blir borte, men samtidig åpner det opp for nye.
Lund har allerede de ferskeste stripene klare for publisering og de viser LUNCH-gjengen i helt nye og uvante settinger.
- Denne situasjonen har shufflet kortstokken og delt ut på nytt, sier Børge Lund.
Humoren ligger i referansene
Samtidig som nye striper klekkes ut fortløpende har Lund nylig sluppet bok nummer 10 «Sett meg på kopi». Andre boktitler er: «Har du to minutter», «Kan vi ta det på mandag» og «Ikke jobb mens jeg forstyrrer». Sistnevnte er forøvrig Kjells favorittsitat.
- Jeg trenger ikke å være morsom hele veien, for jeg spiller på kjente situasjoner og humoren ligger i referansene. Jobben min er hele tiden å eksperimentere med disse referansene og sette nye idéer og prosjekter ut i livet for så å se hvor det bærer. Jeg har endel tidligere kolleger som jeg tester stripene på før de publiseres. Det er viktig for meg med deres tilbakemeldinger for å sikre at jeg er på nett.
Uviss bransje
Det mest stilte spørsmålet Børge Lund får er: «Hva jobber de egentlig med på kontoret i LUNCH?»
- Det svaret trodde jeg til å begynne med at jeg måtte svare å og ga meg selv 100 striper på å lande businessen. Jeg var skikkelig stresset på å finne ut av det, men klarte ikke helt å lande. Til slutt lot jeg det bare gli forbi og når jeg ser tilbake så har nok det vært en av suksessfaktorene. Det er egentlig ikke noe vits å definere hva de driver med for det åpner opp for enda flere scener og gir meg helt avgjørende handlefrihet, sier Lund.