Bedriftsbloggen - En blogg fra Komplett Bedrift

Derfor koster en jobb-PC litt mer

Skrevet av Eirik Løver | 10. august 2021

En PC er vel en PC, vel? Nåvel, det er en viss forskjell på svigermors laptop og den på kontoret. PC-er for proffmarkedet er bygd for å tåle en støyt, yte mer og lenger og har ofte utstyr og funksjonalitet som hjemme-PC-er mangler.

Apple skiller seg fra mengden

Når det gjelder datamaskiner til jobben står det stort sett mellom fire produsenter: Apple, Lenovo, HP og Dell.

Før i tiden ble Mac ofte foretrukket som arbeidsmaskin for de med kreative yrker som designere, grafikere og fotografer. Men Apple har for lengst blitt mainstream, og nå brukes Mac-er på lik linje som PC-er.

Prislappen og integrasjon mot etablerte Windows-miljøer kan imidlertid by på utfordringer. For mange står derfor valget mellom HP, Dell og Lenovo.

Skal du bruke PC-en i jobbsammenheng trenger du en maskin som tåler en støyt. Som overlever et fall fra én meters høyde eller at noen søler en kaffekopp utover tastaturet. En maskin som har en skikkelig prosessor. Som er lett og ser slank og pen ut. Med godt batteri!

Les også: Her er neste generasjon MacBook

Plastikkvalitet

Alt dette koster. Du kan godt kjøpe en maskin til tre tusen kroner, men da får du plastikk, dårligere ytelse, og du går mest sannsynlig glipp av viktige funksjoner og programmer som gjør PC-en sikrere. Gode maskiner i dag er i stand til å oppdage trusler og virus, og ordne opp selv.

En vanlig bedrifts-PC i dag koster rundt åtte-ni tusen kroner eks moms. Men den vil da være mer robust. Ta for eksempel et vanlig uhell. Du står med maskinen under armen og prater ved kaffemaskinen. Plutselig glir PC-en ut av det du trodde var ditt faste grep og faller på betongflisene på gulvet. Blir den ødelagt da?

Les også: Stadig flere bedrifter velger skreddersydde PC-er

Militær standard

En dyrere maskin er laget for å tåle et slik fall. Den har bestått en rekke militære standarder. Som at den skal kunne slippes fra hoftehøyde ned på gulvet ti ganger uten å ta skade av det.

Du vil også merke at en dyrere PC har en mye bedre skjerm og ofte en sensor for fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning så du kan si farvel til passord. Og når det gjelder IT-sikkerhet og personvern har mange av disse maskinene innebygde sikkerhetsløsninger som gjør de gode gamle virusprogrammene overflødige.

Kvalitetsmaskiner inneholder gjerne også en harddisk av typen SSD (Solid State Drive). Den er stillegående, har bedre slitestyrke og er raskere enn en vanlig mekanisk harddisk. SSD-diskene har ingen bevegelige deler. Å starte PC-en går mye raskere, og du kan laste filer opptil 30 prosent raskere til og fra en SSD.

Les mer om valg av jobb-PC på vår samleside.

Ekstrautstyr til å bli glad i

En bedre jobb-PC har ofte tilleggsutstyr du ikke visste at du trengte, men som du fort kan bli glad i.

Er du pendler? Føler du ofte at sidekvinnen på toget leser det du skriver? Da vil du ha glede av en «privacy screen», som hindrer innsyn fra siden. På enkelte HP-modeller er det kun et tastetrykk som skal til for å aktivere den.

Og apropos pendling ... hadde det ikke vært deilig å ha nok batterikapasitet til å jobbe både på toget til og fra pluss hele arbeidsdagen? Alt dette er mulig på gode jobbmaskiner. Men du må legge litt mer penger i kjøpet.

Til gjengjeld får du da kanskje også en maskin der du kan snu skjermen, bruke berøringsskjerm eller ta av skjermen og bruke den som nettbrett.

Dyre maskiner varer lenger enn billige maskiner og yter bedre, og i jobbsammenheng vil det normalt være en mer fornuftig investering.

Først publisert: 27. februar 2019
Oppdatert: 10. august 2021