Bedre liv i Monterey

MacOS Monterey har vært ute noen måneder, og vi har fått sjansen til å venne oss til det. Her er en oversikt over sånt du trenger å vite (samt en del du ikke trenger å vite) om den siste utgaven av operativsystemet for Mac.

Monterey er navnet på den nye utgaven av Apples operativsystem MacOS. Hvorfor heter den Monterey? Vel, Apple liker å knytte seg til hjemstaten California, og Monterey er en bitteliten by i California som du ser bilde av over. Byen ble i praksis skapt av en bergenser som lagde hermetikk der, og alle som har lest boka Cannery Row av John Steinbeck vil for alltid ha lyst til å dra dit.

Men tilbake til MacOS. Tidligere har vi sett andre geografiske navn som Big Sur og Catalina, altså steder i California, og det var en periode Apple benyttet navn på store katter. Tiger og puma og sånt. Nå er det California som gjelder.

Men hvorfor mener jeg at livet er bedre i (eller med, da) Monterey? Her er noen punkter jeg vil trekke fram, men det finnes selvsagt flere, og du finner alt du trenger i lenker nedenfor.

FaceTime er blitt mye bedre

Det er lett å tenke at Apple har blitt gruset av Microsoft gjennom pandemi og nedstengning, for Microsoft har vel pretty much cornered the market for videomøter med Teams. Noen bruker så klart Google Meet eller Zoom, men jeg kjenner få som bruker FaceTime på jobb. Ingen, egentlig. Det kan det bli slutt på nå, for FaceTime er blitt mye bedre med Monterey.

FaceTime for Mac ligner nå på det vi har sett hos FaceTime på iOS15, altså iPhone/iPad. Du kan få uklar bakgrunn eller sette opp møter gjennom en lenke på SMS. FaceTime funker også for kollegene dine på PC.

But wait, there’s more... Nå kan du dele skjermen din med dem du facetimer med og dermed er FaceTime blitt supert for samarbeid på jobben. Også om du ikke sitter på kontoret, for du kan like gjerne bruke en iPhone. Sånn gjør du det.

 AirPlay er endelig på Mac på ordentlig.

Du tenker kanskje at AirPlay har vært på Mac en stund, men den har egentlig ikke det sånn på ordentlig. Nå er den det. Dermed kan du sende feite beats fra Spotify til avspilling på Mac-en.

Spotify har satt sammen en fin spilleliste som heter Musikk til arbeidsdagen, eller så har vi jo eviggrønne Musikk tel ærbe fra Vazelina Bilopphøggers. (Mer boomer-musikk nedenfor, forresten).

Eller du kan begynne å se en video på iPhone og så sende den til Mac-en og se videre der. Sånn gjør du det.

Quick Note - for deg som kommer på geniale, men flyktige ideer eller hører noe glupt fra andre

Du sitter og prater i telefonen eller meetzoomer på Teams, og så får du en ide. Den må ikke forsvinne. Det er klart du kan hente opp et word-dokument (eller sende deg selv en mail, det er det mange som gjør) men om du skal jobbe hurtig, så fører du muspekeren ned i høyre hjørne, og plutselig kommer Quick Note opp, og du kan lempe fra deg ideen. Senere kan du dele den eller legge den inn i et annet system som du vil. Om du bruker Safari, kan du også merke ut tekst på en nettside og peise den rett inn i Quick Notes.

Fokus. Hold fokus. Fooookuuuuus!

Du er selvsagt mer strukturert enn meg, men hvis alle slags beskjeder og notifications kanskje tar oppmerksomheten din vekk fra det som er viktig en sjelden gang, da vet du at den nye funksjonen Fokus kan være god å ha.

Skjermbilde 2022-02-03 kl. 15.35.50

Som du ser av skjermdumpen ovenfor, kan du sette maskinen til ikke å forstyrre deg i en time. Eller til i kveld. Kanskje du trenger en liten power-nap? Eller skal kjøre bil? Da vil du heller ikke bli forstyrret. Du kan selvsagt sette opp dine egne rutiner under Fokusvalg...

Memento mori – husk at du skal dø

Når romerske soldater kom hjem fra enda et seierrikt felttog, stod folk ved byporten og visket dem i øret: «Memento mori - Husk at du skal dø». Sånn at ingen skulle bli for eplekjekk og ovenpå.

Jeg mener ikke å være morbid, men det er en sannhet at vi alle skal dø. Det kan skje om hundre år, det kan skje i morgen. Med Monterey kan du nå sette opp en digital arving som får tilgang til din Apple-ID om du skulle bli borte. Gjør det nå, så kan du gå tilbake til å føle deg udødelig senere. Du finner funksjonen under Systemvalg > AppleID > Passord og sikkerhet.

Monterey har også funksjon som er nyttig selv om ingen har gått ut av tiden. Hvis mor og far gir deg rettigheter til å gjenopprette kontoen deres i Apple (Apple-ID), så blir det lettere å «hjelpe dem med internetten» når du er hjemme til jul. Da slipper du å be om passordet de har glemt, for du kan gå inn og resette det med din egen Apple-ID. Og du kan gi dem et nytt passord. Som de kanskje glemmer igjen, men...

Til slutt litt om Alf Prøysen

Alf Prøysen ville elsket MacOS Monterey! Hvorfor? Husker du ikke hva han synger?

Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står
Med blanke ark og farjestifter tel,
Og da kæinn du rette oppatt æille feil i frå i går
Og da får du det så godt i mårå kvell

(Sånn høres den ut i Spotify med The Grand Lady of Norsk Jazz, Nora Brockstedt og her er en versjon fra'n Alf sjøl.)

Blanke ark. Akkurat det kan du få med Monterey. Du kan starte på nytt igjen, som om du hadde en helt ny Mac i stedet for å endre alle rare innstillinger som seemed like a good idea at the time. Du slipper å installere operativsystemet på nytt. Du slipper egentlig å rette opp igjen æille feila frå i går, for du bare stryker dem bort. Svisj!

Dette kan også være kjekt hvis du skal gi bort Mac-en til noen andre på kontoret eller du skal selge den. Blanke ark, der, altså.

Det er rett og slett ingen grunn til å la være å oppdatere operativsystemet, for i tillegg til bedre funksjonalitet som nevnt over, så er sikkerheten og personvernet enda bedre enn før. Du kan lese om det her.

Velkommen til Monterey.

Apple i bedriften. Se utvalget hos Komplett Bedrift