Det er under 20 år siden en firkantet, beige klump var den heiteste skjermen på markedet. I dag sitter du kanskje med to skjermer, eller en ultrawide 49’’ 4K-skjerm. Utviklingen fra tidlig 90-tallet og frem til i dag er nesten ikke til å tro. La oss ta en tur tilbake i tid og se på pc-skjermens historie.
På midten av 1990-tallet var en CRT-skjerm med bilderør det råeste du kunne ha. Og av en eller annen grunn var alle skjermer for PC-er og Mac-maskiner i den kjipeste fargen, beige. Dette var tiden hvor en stor, beige klump med MultiSync og farger var drømmen.
Leverandører begynte å eksperimentere med forskjellige størrelser, alt fra 14’’ til 21’’ og utover, og former som 4:3 eller det vertikalt orienterte fullside-displayet. Noen CRT-skjermer ble også produsert flate på slutten av 90-tallet, og du tryglet sjefen om å få en 19’’ skjerm til 9.000 kroner.
Her er noen eksempler på priser fra «gamle dager» som viser at utviklingen går i retning av bedre og billigere (gamle priser hentet fra Komplett Bedrift):
På den samme prislista kunne du også få kjøpt et US Robotics Sportster 33.600 Voice-faxmodem, ekstern eller intern versjon til småpene 1695 kroner. (Her kan du se flere historiske priser på EDB-utstyr.)
Les også: Ultrawide skjerm: En ny arbeidshverdag!
Da sjefen endelig ga deg tommel opp til å få en CRT-skjerm på pulten, introduserte leverandører som ViewSonic, IBM og Apple LCD-skjermer. Disse brukte mindre plass på skrivebordet, hadde et lavere strømforbruk, og genererte langt mindre varme enn sine forgjengere. Med fargeskjerm og kvaliteter som endelig kunne utkonkurrere CRT-skjermen til en rimelig pris, var ikke CRT-skjermen like attraktiv lenger.
Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»
Sent på 2000-tallet kom widescreen i 16:9-format, som har blitt standard i PC-bransjen. Etter at LCD-skjermen tok igjen CRT-skjermen i 2007, har både markedsandelene og salget skutt i været. I dag er LCD-skjermer så rimelige at mange har dobbelt eller trippelt skjermoppsett.
I dag har trenden gått tilbake til kun én skjerm, dog størrelsen er av et litt annet kaliber enn for 20 år siden. Med økende etterspørsel presses prisene nedover, og i dag kan du kjøpe en 32’’-skjerm til knappe 2 000 kroner.
Det er flere grunner til den skiftende trenden. I dag blir det stadig vanligere med såkalt ‘free seating’, altså at man ikke har noen fast arbeidsstasjon på kontoret. Mange av de nye skjermene kommer med 65 watt ut, som gjør at du kan lade PC-en rett fra skjermen. Det betyr at du ikke trenger hverken dockingstasjon eller lader – kun PC-en din og en USBC-kabel.
Det har nok også mye med ergonomi å gjøre. Om du tenker på distansen du må flytte musepekeren for å komme fra en oppgave til neste, blir det en stor belastning for arm, albue og håndledd over tid. Der er en widescreen mer praktisk. Med sin buede form og store kapasitet gir den totalt sett en behageligere og mer effektiv arbeidsstasjon. Dessuten slipper du rammene mellom skjermene.
Til syvende og sist, så kommer det til preferanse. Les gjerne mer om PC-skjermer på vår samleside. Jeg tror ultrawide er den skjermløsningen som vil dominere fremover.
Først publisert: 30. oktober 2019
Oppdatert: 9. mars 2021