Det finnes en scene i musikkdokumentar-parodien Spinal Tap der den litt dumme gitaristen Nigel har fått laget en forsterker som går til 11 i stedet for 10, som er vanlig. Konfrontert med spørsmål om hvorfor, svarer Nigel: «It’s one louder!». Og nå har Microsoft gått one louder med Windows 11, oppfølgeren til Windows 10.
Vi skal ikke dra Spinal Tap-sammenligningen for langt, for ingenting tyder på at Microsoft har gjort noe dumt med Windows 11, som ble rullet ut i forrige uke. Snarere tvert imot. Dette ser bra ut, og kommer til å være til god hjelp for deg som vil jobbe enda mer effektivt.
Det er riktignok visse elementer i Windows 11 som du må vente på, som å kunne laste ned Android-apper til PC-en. Vi har heller ikke sett noen presis dato for når dette kommer, men tar høyde for at det skjer noe snart. Vi gleder oss.
Så hva får du med den nye versjonen? Det mest iøynefallende er at startknappen har flyttet på seg. Den har vært nede til venstre så lenge vi kan huske, altså Windows 95. Nå er startknappen flyttet til midten i den nye, redesignede oppgavelinjen.
Men ikke vær redd, du har muligheten til å flytte den tilbake hvis den forstyrrer deg. I det hele tatt er Windows 11 godt egnet til å få miljøet på maskinen til å passe akkurat deg og din arbeidssituasjon. Du vil kjenne deg godt igjen, for Windows 11 er basert på fundamentet til 10.
For deg som vil ha ting gjort, har Microsoft optimalisert skjermplassen nettopp for å maksimere produktiviteten. Er du som meg, leter du fortsatt etter den perfekte metoden for å drive med (altfor) mange ting på en gang. Men det blir stadig lettere.
Nå kommer for eksempel widgets til Windows-skrivebordet. Mange er blitt allerede glad i widgets på telefonen eller nettbrettet sitt. Todo-lister, kalender, vær, nyheter, bilder og mye annet sklir inn nå inn fra venstre i Windows med fokusert informasjon så du holder deg oppdatert uten å miste konsentrasjonen. Widgets kan ligne litt på det noen Windows 10-brukere kjenner som «News and interests», men nå tar Microsoft skrittet fullt ut.
Såkalte Snap layouts lar deg sortere vinduene dine så du holder oversikten. Du kan også koble vinduene som Snap-grupper avhengig av hva du holder på med og hvordan ting henger sammen i arbeidsdagen. Du finner dem samlet i den nye oppgavelinjen.
Det er ikke til å komme fra at mange bruker jobb-PC-en til private sysler. Det nye nå er at du kan ha ulike skrivebord for ulike deler av livet ditt. Dermed blir det lettere å skille mellom jobb og fritid, også på datamaskinen. Du kan jo operere med ulike skrivebordsbakgrunner. Tør vi vi foreslå et bilde av katten for det private og sjefen for jobb-skrivebordet?
Skulle du trenge å ta bilde av noe på skjermen din (screenshot), er dette blitt noe enklere. Windows + Shift + S kopierer et bilde rett utklippstavla så du kan lime det inn overalt. Tastetrykk spart.
Teams er nå bygget inn i operativsystemet. Chat-delen er lagt inn i oppgavelinjen og integrert med Outlook. Den er gratis og det er tydelig at Microsoft ikke vil du bare skal chatte med kunder og kolleger, men også de der hjemme og venner langt borte.
Det er to måter å få Windows 11 på. Enten sjekker du om PC-en din er klar for en gratis oppdatering, eller så kan vi snart tilby en rekke maskiner som er skreddersydd til den nye Microsoft-opplevelsen.
Her er en oversikt over kravene nye Windows stiller til maskinen. Har du Windows 10, oppgraderer du gratis til 11. Har du Windows 8, må du oppgradere til 10 først.
Bør du oppdatere? Ja, det bør du. Jeg vet at mange av kundene våre sier de klarer seg fint med versjon 10. Men generelt anbefaler vi å ha nyeste versjon av både operativsystemer og programvare.
Har du Windows 11, er du ikke bare oppdatert, du er rett og slett one louder...