Velger du Mac eller PC?

Karikaturen av en Mac-bruker er Nico i tegneserien Lunch (nå også på TV). Sort, høyhalset genser og moteriktige designerbriller. Noen mener at tegneserieforfatteren Børge Lund treffer ganske godt, men det er selvsagt bare en karikatur. I dag kommer Mac-brukerne i alle former og fasonger.

Mac og PC kan virke som to religioner på kollisjonskurs. Vi er hellig overbeviste om at de andre tar feil. Når de sterkeste talsmennene og -kvinnene fra hver sin side møtes, blir det sjelden fruktbare diskusjoner av det. Men følelsesladet blir det gjerne.

Jeg skal derfor derfor gå gjennom hovedforskjellene på Mac og PC i denne artikkelen, og da blir det ikke så mye føleri.

Først et par avklaringer. Apple er et selskap som lager Mac-maskiner. Mac er kortform av Macintosh, som egentlig er navnet på et eple. Apple - eple, ikke sant? Vi har Macbook Pro, Macbook Air, iMac og Mac Mini.

I tillegg har Apple en hel suite av andre produkter, som iPhone, iPad, Apple Watch og AirPods. Og de deilige AirPods Max. Og mer.

Så har vi PC. Du vil nok høre noen som sier at en Mac også er en PC, og de har i prinsippet rett, for en Mac er også en personal computer – en personlig datamaskin. Men come on, i dagligtalen skiller vi mellom Mac og PC. En PC er laget for å kjøre på Windows, altså operativsystemet til Microsoft. Og den er gjerne laget av HP, Acer eller Lenovo.

Følg vanene dine når du velger Mac eller PC

Hvis du alltid har brukt PC på jobben og er godt kjent med Windows, så skal du ikke bytte bare for å bytte. Eller fordi en Mac kanskje ser bedre ut enn PC-en du har.  Vaner er vonde å vende, spesielt de gamle, så mange sverger til det de kjenner best og føler seg trygge på.

Hovedforskjellen på PC og Mac er operativsystemet (OS-et), altså det helt grunnleggende programmet som får maskinen til å gjøre noe som helst vettugt. En PC, enten det er HP, Lenovo eller Acer, bruker Microsoft Windows som operativsystem. En Mac bruker Apples eget OS og det heter macOS.

Er du vant til å bruke Windows, er det en liten overgang til å bytte til macOS, eller omvendt.

Samme software for PC og Mac

Selv om operativsystemene med menystyring og mappestruktur er forskjellig, så er det nå slik at du kan bruke mange av de fleste programmene på både Mac og PC. Selv om Mac har sine sine egne regne- og skriveprogrammer, kan du fint bruke Office-pakka fra Microsoft på en Mac.

Apple har utviklet produktene og programmene sine slik at de jobber sømløst sammen. Apple-universet fungerer bra og er intuitivt. Mange valg er allerede er gjort for deg når du logger på første gang.

Med en PC må/kan du selv gjøre endel av de samme valgene for å få den beste brukeropplevelsen.

Maskinen må dekke arbeidsbehovet

Tradisjonelt har de som jobber med video, foto og grafikk vært Mac-entusiaster. Dette bunner i et behov for skarpe, gode skjermer, og det har Apple tradisjonelt vært gode på. Derfor har Mac fått skikkelig fotfeste hos kreative yrker. Dette har igjen ført til at Mac har fått status som en populær maskin å ha på café-bordet og fortsatt er en identitetsmarkør for mange.

Samtidig har flere valgt å gå den andre veien. Designstudioet Racecar, som lager animasjoner, reklame, vignetter og video, valgte å bytte ut sine Mac-er med kraftige PC-er og er storfornøyd med det. Grunnen er den samme som gjør at gamere velger PC istedenfor Mac, nemlig muligheten til å skreddersy og oppgradere etter behov.

Om kreative yrker likevel tradisjonelt velger Mac, så er det verdt å merke seg at gamerne sverger til PC. Grunnen til det er at du kan bygge en gamer-PC nesten som du vil. I dette ligger også en stor forskjell på Mac og PC som det er verdt å merke seg: En PC kan bygges ut og skreddersys etter behovet ditt mens en Mac er ferdig satt opp og klar for å dra i gang.

Har dere IT-kompetanse på Mac eller PC?

På en arbeidsplass er det ofte slik at systemene er satt opp enten til PC eller Mac, men langt fra de fleste bruker PC. eller Mac. Jobber du et sted med egen IT-avdeling, bør du sjekke med dem om de har kompetanse både på PC og Mac før du velger.

I blant har du ikke noe valg. Ofte er valget gjort allerede, og ikke så sjelden er det begrunnet med prisen på maskinene.

Det er klart prisen har noe å si. Generelt er en PC rimeligere i innkjøp enn Mac, men stadige oppdateringer av design og ytelse hos nye PC-er har jevnet ut forskjellene. God design og kraftige komponenter koster, og Mac har alltid scoret høyt på disse kriteriene. Andre merker, som Lenovo og HP, har laget sine egne designmaskiner for å utfordre Apple. Disse oser av eksklusivitet og da blir prisen noe høyere..

En PC kan gi deg to i én

Det blir flere og flere PC-er som leveres som såkalte 2-i-1-maskiner. Det vil si at du enten kan snu skjermen rundt og bruke den som et nettbrett med touch-skjerm eller du kan ta skjermen helt av. For mange er dette en utrolig praktisk løsning. Sverger du til Apple, må du investere i både Mac og iPad for å få til det samme.

Mye av det jeg beskriver her går nok på «nice to have»-kvoten og ikke «need to have». For en bedrift som tenker stordriftsfordeler er design et argument som betyr noe, men slettes ikke alt. Maskinens ytelse veier tyngre.

Sikkerhetstrusler og virus er mer vanlig på en PC

Mange lever i den troen at datavirus ikke biter på en Mac. Sannheten er at de som programmerer virus konsentrerer seg om PC-markedet fordi det er så mye, mye større. Dessuten er over 80 % av sikkerhetstruslene nettbaserte. Dermed angriper de maskinen din uavhengig av fabrikat så lenge den er koblet mot internett.

PC-brukere er nok i større grad enn Mac-brukere opptatt av sikkerhet. De sørger for å ha oppdatert maskin, og kan benytte seg av mye gratis software for beskyttelse.

For de fleste er nok valget mellom Mac og PC allerede tatt av IT-ansvarlig eller sjefen, men får du selv anledning til å påvirke valget, må du veie for og imot ut fra kriteriene jeg har skissert ovenfor.

Ikke la følelsene ta overhånd.

Godt valg!

New call-to-action

Første gang publisert 2. jan 2019
Oppdatert 04. april 2023