slik får du ned sykefraværet med riktig IT-utstyrDet er ikke kake eller vafler hver fredag som skaper et godt arbeidsmiljø. Et godt arbeidsmiljø er resultatet av fornøyde ansatte som har interessante arbeidsoppgaver og hvor de fysiske arbeidsforholdene ligger til rette for god effektivitet og lite helseplager.

I denne artikkelen vil jeg fokusere på det fysiske og hvordan du som leder en bedrift kan holde sykefraværet nede ved å sørge for riktig utstyr til de ansatte.

Hvor lenge siden er det du hadde en vernerunde i kontorlokalene sammen med bedriftshelsetjenesten eller med en fysioterapeut, hvor dere kartla de fysiske arbeidsforholdene? Slike runder er det verdt å bruke tid på. Tro meg, det koster mer å ha ansatte sykmeldte over lenger tid enn det det koster å gå vernerunder og deretter investere i riktig utstyr for den enkelte medarbeiders arbeidssituasjon.

Arbeidstilsynet har laget denne sjekklisten for krav til fysisk arbeidsmiljø som omfatter alt fra ulykker og forurensning til belysning og ergonomi. Den tar opp langt mer enn det som dreier seg om IT-utstyr og henviser til lover og forskrifter om vedlikehold og renhold, inneklima, strålingsrisiko, rømningsveier og alt som har med ergonomiske forhold på arbeidsplassen å gjøre.

Les gjerne mer om jobb-PC på vår samleside: Slik velger du riktig PC på jobben

IT-utstyr og ergonomi

Ergonomi er et av flere viktige tilpasningstiltak. Forskning.no henviser til en studie fra en bedrift i Canada, som gjorde en grundig ergonomisk tilpasning for sine ansatte. Den viser at de økte produksjonen samtidig som de ansatte opplevde en bedret helse. Bedriften fikk en total gevinst av tiltakene på 550 prosent av det tiltakene hadde kostet dem. Men det er ikke slik at de samme tilpasningene er riktig for alle. Her må det individuelle tilpasninger til og det må mer til enn et høydejusterbart bord.

De fleste av oss sitter hver dag timevis foran en skjerm og har en datamaskin som vårt viktigste arbeidsredskap. Langvarig og ensidig dataarbeid kan gi muskel- og skjelettplager, men utrangert it-utstyr og programvare kan også påføre den ansatte stressplager.

Velg riktig datamus

«Musearm» og «tennisalbue» er betegnelser på slitasjeskader i armer og skuldre som kommer av ensidige bevegelser over tid. Fysioterapeut Eivind Jacobsen beskriver det som en overbelastning av senefestene på utsiden av armen. Han jobber på ortopedisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge som har et eget behandlingstilbud for å få sykmeldte arbeidstakere med disse problemene, raskere tilbake i jobb. I denne artikkelen beskriver han tre praktiske øvelser som motvirker «musearm»-plager.

Det er alfa og omega å forebygge slike plager før de oppstår. Derfor skal du være nøye med å velge det som er riktig datamus for din bruk og din fysikk.

PC-skjermen kan gi deg hodepine

Dine øyne er følsomme for lys og da skal du ha en PC-skjerm som ikke utsetter deg for anstrengelser. Her er det stor forskjell på billige og litt mer påkostede skjermer. En dårlig skjerm med mye blått lys vil kunne ødelegge nattesøvnen og flimmer vil gi deg hodepine. Skjermen skal også kunne justeres i vinkel og høyde slik at du får best mulig arbeidsposisjon for å skåne nakke og skuldre mot belastning.

Velg riktig PC

Hvor irriterende er det ikke med en PC som oppleves treig og ikke håndterer de operasjonene du mener den skal kunne gjøre? Om du jobber direkte på en laptop eller har eksternt tastatur og skjerm så skal det være tilpasset deg og din bruk. PC-produsentene legger mye innsats i å utforme maskiner med god ergonomi og styreflater som gjør alle slags operasjoner enklest mulig for deg som bruker.

Ut over de rent fysiske utfordringene med en PC er det viktig at den har oppdatert operativsystem. De programmene man trenger i jobben bør være intuitive og lagt opp slik at man kan bruke hurtigkommandoer som reduserer bruken av mus. I det hele tatt skal maskin, programvare og ekstrautstyr fungere i et perfekt samspill.

Arbeidstilsynet har en rekke krav som gjelder de som jobber ved en dataskjerm store deler av dagen. Du kan lese mer om regelverket, risikovurderinger og få konkrete råd om hvordan du kan legge til rette, i denne artikkelen.

Hodetelefoner

Åpne kontorlandskap har vært trenden for innredning de siste ti årene, minst. For mange av oss er hodetelefoner blitt de nye kontorveggene. De stenger lyd fra lokalene ute og gir et signal til de rundt deg om at du er opptatt og ikke vil forstyrres. Derfor er det mange arbeidsplasser som investerer i gode hodetelefoner til sine ansatte. Se ikke bare etter de modellene som har god støyreduksjon, men de skal heller ikke lekke ut lyd til omgivelsene.

Sist, men ikke minst - se opp for mandager! En tysk undersøkelse har vist at det på mandager skjer flere ulykker og uønskede hendelser på arbeidsplassen enn på de andre dagene i uken. Undersøkelsen gransket hele fem millioner hendelser og fant ut at det er 30% større sjanse for å bli rammet på mandager. Utover i uken blir det bare tryggere og tryggere, og fredag er den sikreste dagen å være på jobb.

7 huskeregler nar du skal skifte PC