IT-sikkerheten i norske bedrifter er mer truet enn noen gang. Angrepene blir mer sofistikerte, og konsekvensene mer alvorlige. Uansett hva du jobber med kan det bli dyrt å ikke ha kontroll.
For mange små og mellomstore bedrifter ligger utfordringen ikke bare i å forstå trusselbildet, men i å håndtere det i praksis. Her kan det være behov for ekstern ekspertise – som Ironstone, som tilbyr sikre, skybaserte og automatiserte IT-løsninger med særlig fokus på Microsoft 365 og Azure.
Les mer om hvordan Ironstone kan gjøre bedriftens IT-hverdag enkelere.
Borte i hjørnet sitter Line og scroller på Facebook, Espen spiller nettpoker på et tvilsomt nettsted, og Ann-Helen åpnet nettopp en mistenkelig e-post. Alt skjer på jobbens maskiner – koblet til bedriftens nettverk. For deg med IT-ansvar er dette et skrekkeksempel på hvor raskt små feil kan få store konsekvenser.
Når ansatte i tillegg klikker på lenker i e-poster de ikke burde åpnet, logger seg inn uten ekstra sikkerhet, og bruker åpne nettverk på reise, har du en perfekt oppskrift på datainnbrudd og økonomiske tap.
Alle vet at dataangrep kan bli dyre – men at det kan koste hundrevis av millioner, som da Tomra ble angrepet i 2023, er for mange vanskelig å ta inn over seg.
Ifølge BDO frykter over en tredjedel av norske bedriftsledere dataangrep mer enn før. Og det med god grunn: Over 90 % av angrepene starter i en uskyldig e-post.
Dessverre er det mange e-postsystemer som ikke klarer å stoppe alle trusler. Dermed havner svindelforsøk og skadelige lenker direkte hos ansatte, og det er ikke alltid lett å skille ekte fra falskt.
Mange bedrifter begynner å tenke på IT-sikkerhet først etter at noe har gått galt. En av fire norske virksomheter opplever en form for cyberangrep i løpet av året. Å tenke «dette skjer ikke hos oss» er en farlig strategi.
NorSIS, som er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet i Norge, har laget en sjekkliste for bedrifter der de blant annet peker på behovet for at:
Men i 2025 bør listen utvides ytterligere. Her er våre anbefalinger:
Start med det viktigste: menneskene. Jevnlig opplæring i trusselbildet, simulert phishing og gode sikkerhetsvaner er den beste investeringen
Sterke passord er ikke nok. Aktiver MFA for alle innlogginger – enten via app, sms eller biometri.
3. Regelmessige oppdateringer
Hold programvare, operativsystem og enheter oppdatert. Automatiser gjerne prosessen, og sørg for at ingen systemer faller utenfor.
OBS: Bruker dere fortsatt Windows 10? Microsoft avslutter støtten i 2025, noe som gjør systemet mer sårbart for angrep. Dette må du vite om Windows 10 og sikkerhet.
4. Endpoint Detection & Response (EDR) og aktiv overvåking
Bruk verktøy som oppdager og varsler om mistenkelig aktivitet, som EDR eller en SIEM-løsning (Security Information and Event Management). Det gir deg mulighet til å reagere før skaden skjer.
5. Sikkerhetskopier og gjenopprettingsplan
Ha daglige sikkerhetskopier lagret offline eller i sky med sterk kryptering. Test at backup faktisk kan gjenopprettes ved behov.
6. Sikre mobiltelefoner for ansatte
Mobil og nettbrett er en vanlig inngangsport for angrep. Bruk MDM-løsninger (Mobile Device Management), sikre tilganger, og unngå åpne nettverk uten VPN.
7. Sikker bruk av skybaserte løsninger i din bedrift
Bruker dere Microsoft 365, Google Workspace eller andre skyløsninger? Mange tror sikkerheten er «på plass» som standard, men uten riktig konfigurasjon mangler ofte viktige ting som kontroll på datadeling, innsynslogger og tilgangsstyring. Sett opp og konfigurer sikkerhetsmekanismer som «data loss prevention», «detection and response»-verktøy og «policies for governance».
8. Zero Trust i praksis – slik kommer du i gang
Tre tiltak du bør implementere for å redusere risiko i Microsoft 365 og andre skyløsninger:
For mange bedrifter kan det være krevende å følge opp alle sikkerhetsanbefalinger alene. Ironstone tilbyr løsninger som gjør jobben enklere.
Ironstone leverer skybasert, sikker og ferdigkonfigurert IT som en tjeneste. Med deres plattform får du automatisk oppsett og oppdatering av enheter, sikkerhetsvedlikehold, tilgangskontroll og trusseldeteksjon – uten behov for egen IT-avdeling. Alt administreres i én samlet portal, med fast pris per ansatt og full oversikt over kostnader, utstyr og sikkerhetsstatus. Med Ironstone får du en trygg og forutsigbar IT-hverdag, satt opp i løpet av få dager.
10. Ha en beredskapsplan
Vet dere hva dere skal gjøre hvis noe skjer? Lag en plan for varsling, stans av angrep og gjenoppretting. Test den med jevne mellomrom.
IT-sikkerhet er ikke lenger noe man kan «ta senere». Selv om du tror at virksomheten din ikke har noe av interesse for hackere, bør du kartlegge hvilken sensitiv informasjon dere faktisk sitter på. Du blir sannsynligvis overrasket.
Ønsker du en gratis og uforpliktende evaluering av bedriftens Microsoft 365- og Azure-miljøer? Ironstone tilbyr dette helt kostnadsfritt. Få oversikt over forbedringsmuligheter på drift, kostnadseffektivisering, sikkerhet og styring:
Les mer om hvordan Ironstone kan hjelpe deg å sikre bedriften din: