pant på IT-utstyr

Har du mye gammalt ræl liggende på kontoret som du ønsker å kvitte deg med? Ja, jeg tenker på støvsamlende, utdaterte PC-er og mobiler som for lengst har sett sine glansdager. Det kan du pante!

Det ligger tonnevis av gammelt IT-utstyr rundt omkring i norske bedrifter. Dessverre er det mye som kastes uten at hverken miljøet eller personvernet tas med i betraktningen.

Ifølge Norstat har 8 % av norske virksomheter ingen anelse om data blir slettet på riktig måte, mens hele 30 % ikke kan dokumentere at data blir slettet når IT-utstyr skiftes ut.

Les også: Gjør dette før du bytter til ny PC

Ditt ansvar å fjerne sensitive data, men du trenger ikke gjøre jobben selv

En bekymring mange har når de skal kvitte seg med gamle PC-er og telefoner er at viktige eller private data kommer i feil hender. Ofte gis maskinene videre til ansatte, og i verste fall kan maskiner med sensitive data blir videresolgt.

På grunn av databeskyttelsesloven må du sørge for at all data i maskinvaren er slettet før du blir kvitt den for godt. Det å slette filer og dokumenter, for så og tømme papirkurven, sletter nemlig ikke dataene dine sikkert.

Mange bedrifter velger å slette data via manuell formatering av disk i operativsystemet, dette er også langt ifra godt nok. Sikker sletting innebærer blant annet å overskrive disken flere ganger, slette alle sikkerhetskopier og inkluderer gjerne kryptering.

Heldigvis finnes det muligheter til å pante gammelt utstyr på en sikker, etisk, miljøvennlig og lønnsom måte, så du slipper å gjøre denne jobben selv.

Pant er sikkert for bedriften

Jeg anbefaler alle virksomheter å pante gammelt IT-utstyr. Da blir slettingen av data utført av profesjonelle, så du er garantert at sensitiv informasjon er og forblir slettet.

Når slettejobben er gjort, får du et slettesertifikat. Dette dokument er et bevis på at dataene dine har blitt håndtert skikkelig i henhold til lover og regler. Både private, så vel som offentlige virksomheter, bør praktisere innhenting av slettesertifikater.

Som en ekstra bonus for å ha pantet utstyret får du ofte en god pris ved kjøp av nytt IT-utstyr.

Du får igjen for å være en bevisst og miljøvennlig bedrift

Medarbeidere som jobber på oppdatert teknologi er produktive, og slipper å bruke mye tid på feilsøking eller forsinkelser grunnet teknisk svikt. Det har også mye å si for arbeidsmiljøet.

Hvis du panter gammelt IT-utstyr, bidrar du også til å skåne miljøet på planeten vår. Når du leverer fra deg gamle PC-er og mobiltelefoner til oss, tar vår samarbeidspartner NORSIRK seg av disse etter gjeldende forskrifter. Dette er en konkret måte enhver bedrift kan ta et steg i retning av å være mer miljøvennlig og bærekraftig.

Slik fungerer pant på gamle PC-er og mobiltelefoner

  • Du blir tilsendt et låst skap hvor du kan plassere gammelt utstyr
  • Når skapet er fullt, blir det hentet av vår samarbeidspartner, og du får tildelt et nytt skap
  • Harddisker blir overskrevet flere ganger og sensitive data blir slettet og kryptert
  • NORSIRK tar seg av materialgjenvinning
  • Du får tilsendt sertifikater

Det lønner seg å pante

En av årsakene til at mange velger å la gammelt utstyr stå og støves ned er nok fordi de tenker at gamle PC-er og mobiltelefoner har så lav verdi at videresalg ikke lønner seg målt opp mot logistikken.

Med ved å pante får bedriften din hjelp til å bli kvitt utstyret, enten via salg eller total ødeleggelse. Samtidig er du sikret at data slettes på en grundig måte, noe som bidrar positivt i bedriftens miljøregnskap.

NB: Panting via Komplett Bedrift gjelder kun ved større innkjøp og bedriftsavtaler. Du kan inngå et samarbeid med oss ved å klikke på knappen under:

New call-to-action

Først publisert: 16. oktober 2019
Oppdatert: 23. september 2021